Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuMuseu de Ciències Naturals de Barcelona Torna “Petites històries, grans dones”, ara en format presencial

Torna “Petites històries, grans dones”, ara en format presencial

17 febrer 2022

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, 10 museus de Barcelona i l’àrea metropolitana es posen d’acord per cinquena vegada per oferir el cicle de contacontes “Petites històries, grans dones” (#PetitesHistòriesGransDones). Aquesta iniciativa conjunta, adreçada al públic familiar amb infants a partir de 5 anys, pretén donar a conèixer a través d’un contacontes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants. “Petites històries, grans dones” és una activitat gratuïta amb aforament limitat que tindrà lloc els caps de setmana des del 5 de març fins al 3 d’abril. La duració de l’activitat és aproximadament d’una hora.

cartell del cicle amb les dates de tots els museus participants

Calendari:

  • Dissabte 5 de març 17h. Museu Marítim de Barcelona. Sessió dedicada a Maribel Cera (Sant Carles de la Ràpita, 1972), una de de les poques pescadores en actiu a Catalunya que des de petita va trencar estereotips per poder fer la feina que realment li agradava.
  • Diumenge 6 de març 12h. Fundació Joan Miró. Sessió dedicada a la videoartista, Pipilotti Rist (Suïssa, 1962) que va rebre el Premi Joan Miró el 2009 i té una obra a la Fundació, projectada sobre una escultura de Miró. És una de les artistes que va marcar amb més força les pràctiques artístiques durant els anys 90.
  • Dissabte 12 de març 17h.  Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Dedicada a Judith Juanhuix (Girona, 1971). Doctora en Física per la UAB i  científica del sincrotró ALBA, on és cap de la secció de Ciències de la Vida i de Matèria Condensada. Va realitzar la transició social de gènere de manera gradual i ha col·laborat en l’elaboració de diverses lleis que impliquen les persones trans a Catalunya i a l’Estat.
  • Diumenge 13 de març 12h. Museu d’Història de Catalunya. Dedicada a la fotògrafa Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) reconeguda en la professió per haver documentat fotogràficament les protestes ciutadanes durant l’època de la Transició. Va rebre el Premi Nacional de fotografia 2021.
  • Dissabte 19 de març  17h. Museu del Disseny de Barcelona. Dedicada a Inma Bermúdez (Múrcia, 1977) és dissenyadora industrial, principalment, de  mobiliari, il·luminació i complements. Va ser la primera espanyola en col·laborar amb la marca sueca IKEA amb qui continua treballant  des del 2007.  Col·labora també amb la  Manufactura Espanyola de Porcellana Lladró i amb altres empreses d’arreu del món.
  • Diumenge 20 de març  12h. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Sessió dedicada Honor Frost (Xipre, 1917- Londres 2010) pionera en el camp de l’arqueologia subaquàtica. Va estudiar i classificar els diferents tipus d’àncores de pedra usades al Mediterrani i també va destacar per les seves habilitats en il·lustració arqueològica.
  • Dissabte 26  de març  17h. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Sessió dedicada a Montserrat Negre i Queralt (Barcelona, 1925-2021), restauradora i una pionera en la introducció al país de noves tècniques i materials en la restauració i conservació del paper, una “Metgessa de llibres i de documents”.
  • Diumenge 27 de març 12h. Museus d’Esplugues del Llobregat. Sessió dedicada a Elàdia Brú i Massipó (Barcelona, 1904/05-Biscaia, 1980) Va treballar de manera anònima al taller de mosaics més importat del modernisme, el taller de Lluís Brú i Salelles, el seu pare. L’Elàdia va néixer amb una petita discapacitat  que li impedia caminar bé,  un fet que a l’època suposava no poder treballar. Amb la seva incorporació al taller va superar les barreres del seu temps amb paciència i perseverança.
  • Dissabte 2 d’abril 17h. Museu Picasso. Sessió dedicada a Brigitte Baer (París, 1931-2005), va ser la primera en estudiar els gravats de l’artista en conjunt; els va classificar per tècniques i va identificar cada un dels gravats amb un títol concret. La investigadora va ser una dona intrèpida, de família de llibreters i editors i avui és considerada com a figura clau de la investigació picassiana.
  • Diumenge 3 d’abril 12h. Recinte modernista Sant Pau. Sessió dedicada a l’infermera Adela Simón (Barcelona, 1919-1979). Formada a l’Escola Professional Nightingale, a l’Hospital de Saint Thomas de Londres, va ser la introductora de la infermeria moderna a l’Estat. Va reorganitzar l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, substituint el model imperant de caràcter benèfic per un de basat en la professionalitat i l’autonomia en la gestió.

Cal consultar els webs dels Museus per reservar l’activitat amb antelació.