Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Exposicions Itinerants

Visita'ns Exposicions Exposicions Itinerants

En aquest espai trobareu les exposicions itinerants que el Museu ofereix:

  • (In)visibles i (O)cultes

    Presentació

    L’exposició (In)visibles i (O)cultes és una exposició produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Neix de l’interès i la necessitat del Museu de fer visibles les dones en diversos àmbits, en aquest cas el de la Ciència. La seva inauguració va tenir lloc el 15 de maig de 2021 a la seu del Museu al Fòrum.

    Amb l’objectiu que el coneixement arribi al major nombre de persones, el Museu ofereix aquesta exposició en la seva versió itinerant que podrà descarregar-se de forma gratuïta i adaptar-se segons les necessitats de cada espai.

    L’exposició recupera la vida de vint-i-quatre científiques que, des de l’Antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, han estat, per raó de gènere, silenciades, relegades o directament esborrades de la història de la ciència.

    Amb un llenguatge inclusiu i textos adaptats a lectura fàcil, està disponible en una versió bilingüe (català-castellà) i en una altra versió en castellà.

    Les dones científiques protagonistes són les següents:

    1. Peseshet (2400 aC, Egipte)
    2. Tapputi Belatekallim (1200 aC, Mesopotàmia)
    3. Agnódice (s.IV aC, Atenes, Grècia)
    4. Aglaonice (s.II – I aC, Tessàlia)
    5. Maria la Jueva (s. I – II dC, Alexandria)
    6. Trotula de Salern (1110 – 1160, Itàlia)
    7. Francesca de Barcelona (s. XIV, Barcelona)
    8. Maria Sibylla Merian (1647 – 1717 Alemanya)
    9. Maria Winkelmann (1670 – 1720, Alemanya)
    10. Wang Zhenyi (1768 – 1797, Xina)
    11. Blanca Catalán de Ocón (1860 – 1904, Calatayud)
    12. Nettie Stevens (1861 – 1912, EUA)
    13. Henrietta Leavitt (1868 – 1921, EUA)
    14. Alice Guy (1873 – 1968, França)
    15. Lise Meitner (1878 – 1968, Àustria)
    16. Bertha Lutz (1894 – 1976, Brasil)
    17. Cecilia Payne (1900 – 1979, Gran Bretanya)
    18. Chien-Shiung Wu (1912 i 1997, Xina)
    19. Katherine Johnson (1918 – 2020, EUA)
    20. Rosalind Franklin (1920 – 1958, Gran Bretanya)
    21. Esther Zimmer Lederberg (1922 – 2006, EUA)
    22. Valentina Vladímirovna Tereshkova (1937 Unió Soviètica)
    23. Nergis Mavalvala (1968, Pakistan)
    24. Jess Wade (1988, Gran Bretanya)

    Característiques

    L’exposició descarregable consta d’un total de 26 plafons. 24 corresponen a cadascuna de les dones protagonistes (s’enviaran numerats) amb imatges, fotografies i un text amb la trajectòria relativa a cadascuna d’elles. Completen l’exposició, un plafó amb el títol i la introducció més un altre plafó final amb un epíleg i els crèdits de l’exposició.

    Cada plafó de l’arxiu permet una ampliació màxima de 0,80 metres d’ample i 2 d’alt, encara que podran adaptar-se a mesures inferiors depenent de les necessitats espaials d’on es presenti.

    Es facilitarà l’adreça web de la pel·lícula d’Alice Guy: Les résultats du feminisme (1906), de 7 minuts de durada. En el cas que l’entitat decideixi la seva projecció s’enviarà el text de la cartel·la.

    Per als crèdits de l’autoria de les imatges i fotografies que apareixen en l’exposició, es facilitarà un codi QR o bé el llistat complet perquè l’entitat receptora opti per imprimir-lo o generar el seu propi codi QR.

    Fes un cop d’ull a l’exposició descarregable:

    Qui pot sol·licitar-la?

    L’exposició la poden sol·licitar de forma gratuïta centres educatius, associacions, institucions culturals i qualsevol entitat que tingui entre els seus objectius la divulgació de coneixement. Sempre que facin ús d’ella sense ànim de lucre.

    Com sol·licitar l’exposició?

    L’entitat interessada haurà d’emplenar el formulari de més a baix. Si es compleixen els requisits bàsics s’enviarà l’arxiu de l’exposició, de manera que l’entitat pugui descarregar-la i produir-la en el suport i mesures que cregui més oportú, adaptant-la al seu espai i necessitats.

    Condicions

    L’entitat receptora ha de complir una sèrie de condicions:

    • L’accés a l’exposició sempre serà gratuït.
    • S’hi han d’incloure els crèdits de les autories de les fotografies i imatges de l’exposició. Bé en format imprès o mitjançant un codi QR.
    • No podran manipular-se els continguts (textos, fotografies, imatges) sense l’aprovació de l’MCNB.
    • En el cas que l’entitat receptora decideixi ampliar d’alguna manera l’exposició, haurà de comunicar-ho a l’MCNB.

    Difusió:

    • L’entitat sol·licitant serà la responsable de difondre l’exposició en el seu àmbit d’actuació, indicant sempre que es tracta d’una producció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
    • Per a la seva difusió en xarxes socials es recomana utilitzar el Hashtag: #InvisiblesIOcultes.

    Al finalitzar l’estada l’entitat receptora haurà d’enviar dades referents a la repercussió a la premsa i el nombre de persones que han visitat l’exposició.

  • Una mirada LGTBI+ al món animal

    Presentació

    L’exposició proposa una reflexió, des d’una perspectiva LGTBI+, sobre la diversitat sexual al món animal, allunyant-se dels estereotips i preceptes socials imposats per l’ésser humà.

    Mitjançant diversos panells, es plantegen temes com: Quants sexes hi ha? Què és la intersexualitat? És necessari més d’un individu per reproduir-se? Què és l’orientació sexual? Com mostren els animals interès cap als altres? Com s’aparellen els animals? Les relacions sexuals sempre s’enfoquen a la reproducció? Què és una família? Què és el gènere?

    Una Mirada LGTBI+ al Món Animal és una exposició produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i comissariada per Una Mirada LGTBI+, compta amb la col·laboració de PRISMA.

    Característiques

    Amb un llenguatge inclusiu i textos adaptats a lectura fàcil, està disponible en dues versions: una versió bilingüe (català-castellà) i una altra en castellà.

    Cadascuna d’aquestes versions també existeix en dos formats: una d’ampliació màxima de 0,50 cm d’amplada per 1,80 cm d’alçada (13 panells) i una altra en versió A3 (14 panells).

    Fes un cop d’ull a l’exposició descarregable:

    Qui la pot sol·licitar?

    L’exposició la poden sol·licitar gratuïtament centres educatius, associacions i institucions culturals i qualsevol entitat que tingui entre els seus objectius la divulgació de coneixement i sempre que en facin ús sense ànim de lucre.

    Com sol·licitar l’exposició?

    L’entitat interessada haurà d’emplenar el formulari de més a baix. Si el Museu considera que es compleixen els requisits bàsics, enviarà els fitxers de l’exposició de manera que l’entitat pugui descarregar-la i produir-la en el suport i mesures que cregui més oportú adaptant-la al seu espai i necessitats.

    Condicions

    L’entitat receptora haurà de complir una sèrie de condicions:

    • L’accés a l’exposició sempre serà gratuït.
    • No es poden manipular els continguts (textos, fotografies, imatges) sense l’aprovació de l’MCNB.
    • En el cas que l’entitat receptora decideixi ampliar d’alguna manera l’exposició, haurà de comunicar-ho a l’MCNB.

    Difusió

    • L’entitat sol·licitant serà la responsable de difondre l’exposició en el seu àmbit d’actuació, indicant sempre que es tracta d’una producció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i comissariada per Una Mirada LGTBI+.
    • Per a la seva difusió a les xarxes socials es recomana utilitzar el Hashtag: #UnaMiradaLGTBI i mencionar el compte d’Instagram del projecte expositiu: @unamiradalgtbi

    Al finalitzar l’estada l’entitat receptora haurà d’enviar un informe que inclogui la repercussió a la premsa i el nombre de persones que han visitat l’exposició.

     

  • Més que Abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc

    Presentació

    L’Exposició “Més que Abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc” va ser produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i es va inaugurar el 20 d’octubre de 2020 a la Sala d’Exposicions Temporals del Jardí Botànic de Barcelona, comissariada per David Bertran i Berta Caballero, conservadors del Museu.

    Amb un plantejament museogràfic visual i pedagògic que ofereix diversos nivells de lectura en paral·lel, l’exposició es proposa fer-nos descobrir l’apassionant món de les abelles, un dels grups de pol·linitzadors més importants i, alhora, força desconegut. Vol ser un aparador de la vida de les abelles silvestres, però també una oportunitat per entendre el paper que exerceixen aquests insectes, juntament amb els seus hostes, les plantes, en l’equilibri ecològic del planeta. I és que la humanitat s’enfronta a un problema inquietant, el declivi de les abelles, del qual cada cop es parla més i que el Museu de Ciències Naturals no pot defugir. Les causes són múltiples i estan íntimament lligades a la llarga cadena d’alteracions del medi que ha produït l’activitat humana. És hora d’entendre el que hem fet malament i traçar un guió de bones pràctiques que ens serveixi per recuperar la biodiversitat perduda.

    L’exposició està estructurada en dos grans blocs, el primer, més pedagògic, exposa de manera didàctica què és la pol·linització, els agents implicats, la diversitat d’aquests agents, la importància de la pol·linització per a l’alimentació humana, la crisi dels pol·linitzadors, les raons del declivi… El segon bloc està dirigit a la interacció amb el visitant per explicar-li què pot fer, començant per plantar flors aromàtiques, construir hotels d’insectes… i que entengui que no tot està perdut i encara podem fer un tomb a la situació.

    L’exposició també vol donar visibilitat a totes les iniciatives que ja s’estan duent a terme arreu del món per conèixer un més aquests petits éssers que tenen funcions essencials per a l’estabilitat del planeta.

    Característiques

    Amb un llenguatge inclusiu i textos adaptats a la lectura fàcil, està disponible en diferents idiomes monolingüe o trilingüe i en dos formats respectivament:

    • Format A3 (10 plafons): en castellà, català i anglès.
    • Format roll up, amb una ampliació màxima de 0,50 cm d’amplada per 1,80 cm d’alçada:
      • versió trilingüe (28 plafons) 3 opcions: català/castellà/anglès; castellà/català/anglès i anglès/castellà/català
      • versions individuals per a cada idioma (21 plafons), català, castellà i anglès.

    Fes un cop d’ull a l’exposició:

    Quí la pot sol·licitar?

    L’exposició la poden sol·licitar gratuïtament centres educatius, associacions i institucions culturals i qualsevol entitat que tingui entre els seus objectius la divulgació de coneixement i sempre que en facin ús sense ànim de lucre.

    Com sol·licitar l’exposició?

    L’entitat interessada haurà d’emplenar el qüestionari de més a baix. Si el Museu considera que es compleixen els requisits bàsics enviarà els fitxers de l’exposició de manera que l’entitat pugui descarregar-la i produir-la en el suport i mesures que cregui més oportú adaptant-la al seu espai i necessitats.

    Condicions

    L’entitat receptora haurà de complir una sèrie de condicions:

    • L’accés a l’exposició sempre serà gratuït.
    • No es poden manipular els continguts (textos, fotografies, imatges) sense l’aprovació del MCNB.
    • En cas que l’entitat receptora decideixi ampliar d’alguna manera l’exposició, ho ha de comunicar al MCNB.

    Difusió

    L’entitat sol·licitant serà la responsable de difondre l’exposició en el seu àmbit d’actuació, indicant sempre que es tracta d’una producció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

    Per a la difusió en xarxes socials es recomana utilitzar el hashtag: #MésQueAbellesMCNB, així com mencionar el compte del Museu aInstagram i Twitter: @museuciencies

    Al final de l’estada, l’entitat receptora haurà d’enviar un informe que inclogui la repercussió a la premsa i el nombre de persones que han visitat l’exposició.

     

     

  • Fem créixer l’exposició (In)visibles i (O)cultes: Projecte escolar

    Presentació

    A partir de l’exposició (In)visibles i (O)cultes, produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i que va estar exposada entre maig de 2021 i febrer de 2023, neix un projecte escolar que ha generat noves exposicions itinerants que amplien l’exposició original i que, prèvia sol·licitud, podeu descarregar de forma gratuïta.

    En el projecte escolar (In)visibles i (O)cultes hi participen, cada curs, més de 200 alumnes de 3r d’ESO a 1r Batxillerat provinents de diversos centres educatius de la ciutat de Barcelona i rodalies.

    L’alumnat participant rep l’encàrrec de fer recerca sobre dones científiques i crear-ne noves cartel·les expositives. D’entre totes elles, el Museu en fa una selecció. Es tracta de diverses extensions de l’exposició original que mostren la feina feta pels centres escolars i amplifiquen la visibilització de les dones en el món de les ciències.

    Si ho desitgeu, podeu trobar informació detallada sobre el projecte en aquest enllaç.

    Exposicions

    Tot seguit teniu, a la vostra disposició, les noves cartel·les, organitzades en diverses exposicions que corresponen a cada curs escolar. Cada cartel·la, seguint l’estructura de l’exposició original, inclou diversa informació sobre les dones protagonistes: imatges, fotografies i un text que en resumeix la trajectòria científica.

    Les exposicions estan disponibles en versió bilingüe  (Català / Castellà) en format Din A3.

    Al final d’aquesta pàgina trobareu el formulari de sol·licitud de les exposicions, però podeu fer-hi un cop d’ull en els següents enllaços:

    Qui pot sol·licitar-la?

    L’exposició la poden sol·licitar de forma gratuïta centres educatius, associacions, institucions culturals i qualsevol entitat que tingui entre els seus objectius la divulgació de coneixement. Sempre que facin ús d’ella sense ànim de lucre.

    Com sol·licitar l’exposició?

    L’entitat interessada haurà d’emplenar el formulari de més a baix. Si es compleixen els requisits bàsics s’enviarà l’arxiu de l’exposició, de manera que l’entitat pugui descarregar-la i produir-la en el suport i mesures que cregui més oportú, adaptant-la al seu espai i necessitats.

    Condicions

    L’entitat receptora ha de complir una sèrie de condicions:

    • L’accés a l’exposició sempre serà gratuït.
    • No podran manipular-se els continguts (textos, fotografies, imatges) sense l’aprovació de l’MCNB.

    Difusió:

    • L’entitat sol·licitant serà la responsable de difondre l’exposició en el seu àmbit d’actuació, indicant sempre que es tracta d’una producció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
    • Per a la seva difusió en xarxes socials es recomana utilitzar el Hashtag: #InvisiblesIOcultes.

    Al finalitzar l’estada l’entitat receptora haurà d’enviar dades referents a la repercussió de l’exposició, nombre visitants, …