Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Nutrició, impuls vital

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Del 3 de juny de 2015 al 29 de maig de 2016

Visitan's ExposicionsExposicions temporalsAnteriors Nutrició, impuls vital

 • Presentació
 • Catàleg de l'exposició

“Nutrició, impuls vital” és un gran projecte expositiu que dóna a conèixer els conceptes fonamentals en matèria d’alimentació i nutrició, així com d’hàbits saludables, que qualsevol persona ha de portar a la pràctica per tenir una salut i una qualitat de vida millors.

L’exposició proposa una reflexió sobre la pròpia qualitat de vida entesa com una qüestió d’equilibri entre l’alimentació, els hàbits de vida saludables i un medi ambient sostenible.

La nutrició és una qüestió d’equilibri!

 

Àmbits de l’exposició

 1. Gran audiovisual
  Presentació, en format audiovisual, per començar una experiència immersiva en el món de la nutrició.
 2. Un recorregut per la història
  Aquest àmbit mostra la història de la nutrició des de la prehistòria fins al que serà la nutrició del futur, basada en la nutrigenòmica.
 3. Les quatre cares de la salut
  La salut se sustenta en quatre pilars fonamentals: una alimentació i una nutrició adequades, un equilibri òptim entre repòs i activitat física, i uns hàbits d’higiene i vida saludable correctes, tot això englobat en un medi ambient sostenible.
 4. La plaça de la piràmide
  Les tres cares de la piràmide de la FINUT, basada en la dieta mediterrània, ensenyen com establir una dieta variada, portar una vida activa, tenir uns hàbits de vida higiènics i aconseguir  un entorn sostenible.
  Les piràmides del món
  Cada país ha dissenyat guies alimentàries pròpies d’acord amb la seva cultura, gastronomia, religió… Així doncs, es poden veure les piràmides de països tant diferents com l’Argentina, Guatemala, els Estats Units i el Japó.
 5. El mercat dels aliments
  En aquesta plaça es poden trobar els elements bàsics de la dieta mediterrània: l’aigua; les olives i l’oli d’oliva; les carns i els ous; els cereals; les fruites i les hortalisses; la llet i els derivats lactis; els llegums, la fruita seca i les fruites dessecades; els peixos i mariscs, i els altres aliments dels quals no se n’ha d’abusar.
 6. La dieta mediterrània
  La dieta mediterrània és una valuosa herència cultural que, a partir de la simplicitat i la varietat, ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa d’aliments basada en productes frescos, locals i de temporada.
 7. Per saber-ne més…
 8. Taller didàctic
 9. Com menjo?
  Una aplicació informàtica permet avaluar si els nostres hàbits de vida són saludables i la dieta que seguim és equilibrada.
 10. Hàbits de vida saludables
  Es basen en els següents binomis: repòs-activitat física, higiene-hàbits de vida saludables, medi ambient-sostenibilitat.
 11. Mai. Gens
  Hi ha substàncies, com les drogues, el tabac i l’alcohol, que està àmpliament demostrat que són perjudicials per al cos i no aporten cap benefici; per això, se n’ha d’evitar el consum.
 12. Seure a taula
  Un interactiu ens convida a elaborar un menú de tres plats amb els productes que es consumeixen en onze països diferents i descobrir què passaria, des del punt de vista nutricional, si es combinessin entre si.
 13. Nutrició i gastronomia. Una unió històrica i futura. Universitat de Barcelona
  La Universitat de Barcelona col·labora amb l’exposició a través del Campus de l’Alimentació Torribera dedicat a la recerca i la innovació en els àmbits relacionats amb l’alimentació i la gastronomia. Aquest panell aporta informació sobre la gastronomia i la nutrició del passat i del futur.

 

Organitza:

Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Producció:

Fundación Iberoamericana de Nutrición y Parque de las Ciencias de Granada

Coordinació de l’adaptació:

Fundación Iberoamericana de Nutrición i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Amb el suport de:

Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i l’ Institut Municipal de Mercats de Barcelona

Amb la col·laboració de :

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona està adherit a Catalunya, Regió europea de la gastronomia.

Programa d’activitats associat a l’exposició:

Programa activitats 2015

Programa activitats 2016:

Demanem la vostra col·laboració! Tots els dies amb activitats associades a l’exposició, hi haurà un punt de recollida d’aliments al Museu Blau. Hi podeu portar, sobretot, conserves, oli o llet, que aniran destinats a la Fundació Banc dels aliments, de Barcelona.

A més a més l’entrada serà gratuïta aquests dies amb avtivitats especials a l’exposició Nutrició, Impuls Vital durant tota la jornada, per a tot el públic.

Documents que us poden interessar

Nutrición Impulso vital

La nutrición es uno de los temas que más interés despierta en la sociedad ya que constituye la base de una vida longeva y saludable. Promover la producción de alimentos de forma sostenible, acabar con la malnutrición infantil, contribuir a la prevención de las enfermedades crónicas no transmisibles y conocer las interacciones de los nutrientes con el microbioma humano, así como sus efectos sobre la salud y la enfermedad, son algunos de los retos futuros que tiene planteados.

Conscientes de esta gran relevancia de la nutrición, la Fundación Iberoamericana de Nutrición y el Parque de las Ciencias se han unido para producir Nutrición, impulso vital, un proyecto expositivo dirigido eminentemente al gran público, para dar a conocer los conceptos fundamentales en materia de alimentación que cualquier persona debe llevar a la práctica para tener una salud y un calidad de vida mejores. La exposición profundiza en los conceptos de Nutrición y Alimentación, en promover hábitos de vida saludables, en transmitir valores y buenas prácticas para el ciudadano y en la conservación del medio ambiente.

Nutrición, impulso vital se realiza en el marco del 20º Congreso Internacional de Nutrición que se celebrará en Granada en septiembre de 2013 y pretende hacer de la alimentación y de la nutrición una parte importante en nuestras vidas resaltando los comportamientos que favorecen la salud. La mejora de los hábitos de vida de forma sostenible requiere de un análisis crítico para dar con soluciones que parten de una visión responsable y equilibrada, pero también de una reflexión del comportamiento individual y del entorno.

Ángel Gil Hernández
Presidente de la Fundación Iberoamericana de Nutrición

_____________________________________________________________________________________________________

Any: 2013
Pàgines: 109
Edita: Fundación Iberoamericana de Nutrición y Parque de las Ciencias
Fotografies: Gestión de Diseño y Antonio Navarro
Disseny i maquetació: Gestión de Diseño
Idioma: castellà-anglès
ISBN : 978-84-938590-6-0
Preu: 10 € iva inc. El podeu comprar a la botiga i taquilles del Museu Blau
I també aqui: catálogo exposición

 

Dates:
Del 3 de juny de 2015 al 29 de maig de 2016
Lloc:
Sala d'exposicions temporals del Museu Blau
Horari:
De dimarts a dissabte, de 10 a 19 h
Diumenges i festius, de 10 a 20 h
Dies de tancament: dilluns no festius, 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre
Preu:
Entrada a l'exposició Nutrició, impuls vital Normal: 5 € Reduïda (*): 3,50 €
Combinada exposició “Planeta Vida” i exposició "Nutrició, Impuls vital" Normal: 9 € Reduïda (*): 5 € (*) Consulteu les categories d’entrada reduïda
Producció:
Fundación Iberoamericana de Nutrición y Parque de las Ciencias