Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuSetmana de la Ciència Setmana de la Ciència al Museu

Setmana de la Ciència al Museu

31 octubre 2015

Del 13 al 22 de novembre se celebra a Catalunya la 20a Setmana de la Ciència.

Es tracta d’un programa coordinat d’activitats de divulgació científica, conferències, tallers, exposicions, jocs, jornades de portes obertes, concursos…que pretèn apropar la recerca i la ciència a tots els ciutadans.

Els temes centrals de l’edició d’enguany són la llum i els sòls amb motiu de la celebració, aquest 2015, de l’Any Internacional de la Llum i de les Tecnologies basades en la Llum i de l’Any Internacional dels Sòls.
La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

El Museu participa en aquest esdeveniment amb la organització d’un  seguit d’activitats especials per a totes les edats:

Activitats adreçades a públic escolar i a estudiants d’ESO, Batxillerat o Formació professional:

Museu Blau:

  • Niu Antàrtic, comença el viatge! : Us atreviu a viatjar a l’Antàrtida? Què hi posaríeu a la maleta? Què hi trobarem un cop siguem allà? Com sona l’Antàrtida? Si ho voleu viure, el vaixell NIUviu sarpa durant la Setmana de la Ciència.
  • Com ser peix i no enfonsar-se: Un cos dens tendeix a enfonsar-se, i un lleuger flota… Quins mecanismes han desenvolupat els peixos per poder navegar per l’aigua? Com regular la flotabilitat? Experimentar, treure conclusions…
  • Pangèica: Qui ha passat per aquí? Què pot ser aquesta mena de polsim? Activitat d’observació lliure de mostres reals, orientada per una educadora, per identificar elements i resoldre un seguit de reptes naturalistes.
  • Roques amunt!: Com podem explicar els curiosos plecs del Montsec? Què hi fa una muntanya de sal a Cardona? A partir del treball en grups, interpretarem i reproduirem diferents formes geològiques. I observarem i estudiarem roques, a partir de mostres de mà i maquetes de relleu, descobrint que són evidències de la història geològica.

activpangeicahome

  • La recerca al nostre abast!: La recerca, ben plantejada, és a l’abast de tothom. Veurem els passos que cal seguir per plantejar i fer una recerca rigorosa a través d’un exemple pràctic i real dut a terme per joves d’arreu de l’Estat: l’estudi i el seguiment d’una població de micromamífers al Pirineu Català. Observarem alguna de les tècniques i dels mètodes bàsics del treball de camp.

Jardí Botànic:

  • De peus a terra : De la mateixa manera que les plantes tenen morfologies diferents, també tenen necessitats diferents. En aquesta activitat ens endinsarem en el sòl i n’experimentarem les característiques de textura i acidesa per veure com es relaciona amb els diferents tipus de plantes.
  • Salvadoriana, recuperant un tresor perdut : Quins tresors amaga la col·lecció Salvador? Quines històries explica cada un dels objectes?  Ajudeu-nos a descobrir-ho a partir de les pistes amagades al llarg de quasi 400 anys al patrimoni de la col·lecció Salvador. Ens endinsarem a les entranyes d’una apotecaria del 1700, tot coneixent les vivències d’una família de naturalistes que ha deixat empremta fins als nostres dies. Podrem recórrer, a través de la curiositat,  la història de la ciència a la ciutat de Barcelona.
  • Salvadoriana. La història de la ciència dins un gabinet naturalista: Què podia moure els naturalistes a crear les primeres sales de les meravelles? Quins tresors amaga la col·lecció Salvador? Quines històries explica cadascun dels objectes? Ens endinsarem en les entranyes d’una apotecaria de l’any 1700 i coneixerem les vivències d’una família de naturalistes que ha deixat empremta fins als nostres dies. Podrem recórrer, a través de la curiositat, la història de la ciència a la ciutat de Barcelona.

Activitats adreçades al públic general:

  • Jornada de Portes Obertes al Museu Blau i al Jardí Botànic: Cap de setmana 21-22 de novembre. A més a més es portaran a terme diferents activitats  al Jardí Botànic. 

Totes les activitats són gratuïtes però cal inscriure’s prèviament al telèfon 93 256 22 20 (de dilluns a divendres, de 10 a 13 h) o al correu electrònic activmuseuciencies@bcn.cat.

T’hi esperem!