“Nutrició, impuls vital” és un gran projecte expositiu que dóna a conèixer els conceptes fonamentals en matèria d’alimentació i nutrició, així com d’hàbits saludables, que qualsevol persona ha de portar a la pràctica per tenir una salut i una qualitat de vida millors.
L’exposició proposa una reflexió sobre la pròpia qualitat de vida entesa com una qüestió d’equilibri entre l’alimentació, els hàbits de vida saludables i un medi ambient sostenible.
La nutrició és una qüestió d’equilibri!
Àmbits de l’exposició
- Gran audiovisual
Presentació, en format audiovisual, per començar una experiència immersiva en el món de la nutrició. - Un recorregut per la història
Aquest àmbit mostra la història de la nutrició des de la prehistòria fins al que serà la nutrició del futur, basada en la nutrigenòmica. - Les quatre cares de la salut
La salut se sustenta en quatre pilars fonamentals: una alimentació i una nutrició adequades, un equilibri òptim entre repòs i activitat física, i uns hàbits d’higiene i vida saludable correctes, tot això englobat en un medi ambient sostenible. - La plaça de la piràmide
Les tres cares de la piràmide de la FINUT, basada en la dieta mediterrània, ensenyen com establir una dieta variada, portar una vida activa, tenir uns hàbits de vida higiènics i aconseguir un entorn sostenible.
Les piràmides del món
Cada país ha dissenyat guies alimentàries pròpies d’acord amb la seva cultura, gastronomia, religió… Així doncs, es poden veure les piràmides de països tant diferents com l’Argentina, Guatemala, els Estats Units i el Japó. - El mercat dels aliments
En aquesta plaça es poden trobar els elements bàsics de la dieta mediterrània: l’aigua; les olives i l’oli d’oliva; les carns i els ous; els cereals; les fruites i les hortalisses; la llet i els derivats lactis; els llegums, la fruita seca i les fruites dessecades; els peixos i mariscs, i els altres aliments dels quals no se n’ha d’abusar. - La dieta mediterrània
La dieta mediterrània és una valuosa herència cultural que, a partir de la simplicitat i la varietat, ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa d’aliments basada en productes frescos, locals i de temporada. - Per saber-ne més…
- Taller didàctic
- Com menjo?
Una aplicació informàtica permet avaluar si els nostres hàbits de vida són saludables i la dieta que seguim és equilibrada. - Hàbits de vida saludables
Es basen en els següents binomis: repòs-activitat física, higiene-hàbits de vida saludables, medi ambient-sostenibilitat. - Mai. Gens
Hi ha substàncies, com les drogues, el tabac i l’alcohol, que està àmpliament demostrat que són perjudicials per al cos i no aporten cap benefici; per això, se n’ha d’evitar el consum. - Seure a taula
Un interactiu ens convida a elaborar un menú de tres plats amb els productes que es consumeixen en onze països diferents i descobrir què passaria, des del punt de vista nutricional, si es combinessin entre si. - Nutrició i gastronomia. Una unió històrica i futura. Universitat de Barcelona
La Universitat de Barcelona col·labora amb l’exposició a través del Campus de l’Alimentació Torribera dedicat a la recerca i la innovació en els àmbits relacionats amb l’alimentació i la gastronomia. Aquest panell aporta informació sobre la gastronomia i la nutrició del passat i del futur.
Organitza:
Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Producció:
Fundación Iberoamericana de Nutrición y Parque de las Ciencias de Granada
Coordinació de l’adaptació:
Fundación Iberoamericana de Nutrición i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Amb el suport de:
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i l’ Institut Municipal de Mercats de Barcelona
Amb la col·laboració de :
- Campus de l’Alimentació Torribera – Universitat de Barcelona
- Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica
- Diputació de Barcelona
- Fundació FC Barcelona
- Museu Agbar de les Aigües
- Semillas Fitó
- Bodegues Sumarroca
- Càtedra UNESCO d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament, UOC
- Diagonal Mar Centre Comercial
- La Fageda
- Gremi de Flequers de Barcelona
- Fundació Privada Gremi de Flequers de Barcelona, Escola Xavier Vilamala
- Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Comarques
- Cuina Justa
- Consell Comarcal del Baix Empordà
- Museu de la Confitura
- Fundació Formació i Treball
- Mercabarna
- Fundació Banc dels Aliments
- Moritz
- Fundació Alicia
- The Cocacola Company
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona està adherit a Catalunya, Regió europea de la gastronomia.
Programa d’activitats associat a l’exposició:
Programa activitats 2016:
- Dg. 17/01/2016, 12-13 h. Esport i nutrició amb la Fundació FC Barcelona .(punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 24/01/2016, 12-13 h. Qualitat i maduració de la carn (punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 31/01/2016, 12-13.30 h, Showcooking, demostració gastronòmica per Felipe Celis (punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 14/02/2016, 12-14 h, La vinya del món (entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 21/02/2016, 12-13.30 h, Sempre és temps de confitures (punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg.28/02/2016, 12-13.30h, Showcooking, demostració gastronòmica per João Alcântara ((punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg.20/03/2016. 10-16h, Festa&Teca, La festa de la gastronomia i l’alimentació saludable, Parc del Fórum
- Dg. 10/04/2016, 10-13h, Tast de vi i cava, amb Òscar Llombart (punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 10/04/2016, 18-19hh, Showcooking, per Ada Parellada (punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 24/04/2016, 12-13hh, Showcooking, per Sergi de Meià (punt de recollida d’aliments · entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 08/05/2016, 12-13hh, L’aigua virtual, l’aigua que no es veu (entrada gratuïta a l’exposició temporal)
- Dg. 12/05/2016, 8.45-18.30h, III Jornada Mengem Sa
Demanem la vostra col·laboració! Tots els dies amb activitats associades a l’exposició, hi haurà un punt de recollida d’aliments al Museu Blau. Hi podeu portar, sobretot, conserves, oli o llet, que aniran destinats a la Fundació Banc dels aliments, de Barcelona.
A més a més l’entrada serà gratuïta aquests dies amb avtivitats especials a l’exposició Nutrició, Impuls Vital durant tota la jornada, per a tot el públic.