Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Club dels llunàtics i llunàtiques

Recerca, educació i conservació de grans simis en els zoos actuals, a càrrec de Maria Teresa Abelló, primatòloga i conservadora de primats del Parc Zoològic de Barcelona i, presidenta del TAG de grans simis a EAZA.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Activitats El Club dels llunàtics i llunàtiques

Lloc
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Dates
Dijous 19 de març de 2020
Horari
De 19 a 20.30 h
Durada
1 hora i 30 minuts
Adreçat a
Adults
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Activitat cancel·lada
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
És necessària la inscripció prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades".

Aquesta activitat ha estat cancel·lada seguint les mesures establertes per les autoritats sanitàries per a la contenció de la COVID-19.

Tertúlia: Grans simis en els zoos d’avui
Recerca, educació i conservació al Zoo de Barcelona.

En el passat, els zoos foren simples col·leccions d’animals. Les primeres orangeries de la Il·lustració eren la versió viva dels Gabinets de curiositats, amb els seus fòssils, criatures naturalitzades, petxines, minerals, herbaris, monedes i d’altres antiguitats. En definitiva, la finalitat era reunir espècimens rars i exòtics.

Aquest fet els convertí en mers centres d’exhibició d’animals; quantes més espècies posseís un zoo, o més difícils fossin d’aconseguir, més prestigi tenia la institució. Però això, va començar a canviar als anys 90 i, a l’actualitat, els zoos moderns treballen per la conservació ex situ i in situ, i col·laboren amb universitats i d’altres centres científics i educatius ja que els objectius principals són la recerca, l’educació i la conservació.

Precisament, sota aquests paràmetres, és molt important la tasca que fan avui dia els zoos en el terreny de l’estudi i protecció dels grans simis. Des de la millora de les instal·lacions, amb atenció a les necessitats conductuals d’aquests primats, fins als programes de col·laboració amb organitzacions internacionals.

La tertúlia repassarà el món dels grans simis a l’àmbit dels zoos contemporanis.

Ponents: Maria Teresa Abelló Poveda, primatòloga, conservadora de primats del Parc Zoològic de Barcelona. Presidenta de l’EAZA Great Ape TAB (Taxon Advisory Group de la European Association Zoos & Aquariums). Vice coordinadora del Gorilla EEP (Eaza Ex situ Program).
Llicenciada en Biologia (branca de Zoologia) per la Universitat de Barcelona (UB), al 1985. Diploma d’Estudis Avançats (DEA). Programa de Doctorat: “Primats i l’origen de l’home”, al Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica, de la Facultat de Psicologia de la UB. I, doctora amb “cum laude”, l’any 2010.
Ha treballat al Parc Zoològic de Barcelona, com a responsable de l’oficina tècnica i, també, com a conservadora de la secció de primats del Zoo (actualment).
Ha estat coordinadora i membre en diversos càrrecs dins de l’European Association of Zoos and Aquariums, centrat el seu treball en diverses espècies de primats (com els mangabeis, drils, titís o l’orangutan de Borneo).

És també membre del TAG OWM, butlletí informatiu sobre primats de la Universitat de Wisconsin, des de 1997.

Moderador: Jordi Serrallonga, és arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

Lloc: espai Ciència i més del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, pl. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum).

Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII), que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

L’espai Ciència i més (junt a vestíbul) del Museu serà l’escenari d’aquesta tertúlia oberta a tothom que ens proposa temes relacionats amb el món natural i la biodiversitat des de diverses perspectives i amb convidats d’excepció.

L’exposició Micos. Una història de primats romandrà oberta de 18 a 19 h perquè els/les assistents al Club puguin visitar-la prèviament a l’inici de la xerrada del Club.

Els ponents convidats introduiran el tema de la sessió al llarg de 20 minuts i, a continuació, s’animarà les persones participants a adoptar el rol dels científics noucentistes. La tertúlia inclou el berenar.

El cicle del Club dels llunàtics i llunàtiques es realitza un dijous de cada mes on, en cada sessió, diferents ponents ens presenten un tema científic a tractar i debatre. Aquestes activitats han estat programades i són moderades per Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.


Properes sessions:

Dijous 16 d’abril de 2020
Comunicació primat
A càrrec d’Anna Omedes, primatòloga i directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona


Aquesta activitat és dins la programació que complementa l’exposició “Micos. Una història de primats”. Podeu consultar aquí l’Agenda “Micos”.

Altres activitats

  • Des de 15-01-2025
  • Fins a 15-01-2025