Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Gènere: biologia o cultura?

Debatrem sobre els rols i (des)igualtats en les societats de primats. Cicle Primats, ciència i societat

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Activitats Gènere: biologia o cultura?

Lloc
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Dates
Dimecres 4 de març de 2020
Horari
De 18 a 20 h
Durada
2 hores
Adreçat a
Adults
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
És necessària la inscripció prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades".

En fer la vostra reserva, a l'apartat "Observacions" podeu adreçar preguntes als ponents que el moderador introduirà en el debat.

Debat: Gènere: biologia o cultura?, del cicle Primats, ciència i societat
Rols i (des)igualtats en les societats de primats.

Quantes vegades hem sentit a dir que una dona pot fer diverses coses a la vegada mentre que un home només una? O que els homes s’orienten molt bé amb els mapes i les dones no? Això en l’àmbit més quotidià; però, potser en llegir un llibre o article de divulgació científica ens ha sobtat un títol com aquest: “Existeix el cervell femení i el cervell masculí”.

Què hi ha de llegenda, tòpic o veritat en totes aquestes qüestions? Existeix una desigualtat de gènere ja marcada en els nostres gens o només es tracta de qüestions culturals? O és una barreja de totes dues coses?

En aquesta segona tertúlia del cicle, debatrem el concepte de gènere des del vessant biològic i cultural… i ho farem centrant-nos en les societats de primats. Per exemple, esbrinarem si les femelles de ximpanzé són més hàbils que els mascles manipulant i fabricant eines. El masclisme es troba en el nostre ADN o és una imposició cultural? Això, i molt més…

Jordi Serrallonga

 

Participants: 

  • Montserrat Colell Mimó, etòloga i primatòloga de la Universitat de Barcelona.
    És doctora en Psicologia, especialista en Etologia i Primatologia i professora titular de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona, on imparteix classes sobre comportament animal.

    Durant més de 20 anys va col·laborar amb el Dr. Jordi Sabater Pi en treballs de camp al Congo i Guinea Equatorial, fonamentalment, sobre comportament de primats en llibertat.
    Actualment, dirigeix dues línies de recerca sobre les capacitats cognitives dels ungulats i sobre teràpia de joc com a eina que afavoreix el benestar dels grans simis captius, estudis els quals s’han publicat en diverses revistes científiques internacionals.
    Des de l’any 2010, complementa la tasca investigadora i docent amb la divulgació científica mitjançant safaris etològics a Kenyia, Tanzània, Uganda, Botswana i Indonèsia. També és escriptora de ficció (“Muntsa Mimó”) dirigida al públic infantil i juvenil.

 

  • Marta Iglesias Julios, neurocientífica, investigadora predoctoral en el programa de Neurociències de la Fundació Champalimaud de Lisboa.
    Va completar els estudis de Biologia a la Universitat Autònoma de Madrid, on va col·laborar en el laboratori d’Etologia Humana del Departament de Biologia.
    Va començar la carrera investigadora a l’instituto Cajal, en el laboratori de Neuroetologia.
    Ha participat en projectes d’investigació en el Departament de Neurobiologia cel·lular de la Universitat Georg-August de Göttingen d’Alemanya; i, en el Departament de Biologia Molecular, Weizmann Institut of Science d’Israel.
    Durant els últims cinc anys ha investigat sobre els components de l’agressió en el departament de Neurociències de la Fundació Champalimaud de Lisboa.

 

  • Sandra Lozano Rubio, historiadora, i arqueòloga per la Universitat Pompeu Fabra.
    Llicenciada en Història per la Universidad Complutense de Madrid. A la mateixa Complutense va fer un màster d’estudis feministes i es va doctorar en Arqueologia a la Universitat Pompeu Fabra.
    Les seves investigacions s’emmarquen dins de l’arqueologia feminista. En particular, ha treballat l’origen dels sistemes sexe-gènere patriarcals de l’Edat de Bronze arran de supòsits concrets com el de la societat minoica de la illa de Creta.
    Actualment, és la responsable del projecte d’Història de la Gastronomia en el Bulli Foundation.

Moderador: Jordi Serrallonga, professor d’Antropologia i Evolució Humana de la Universitat Oberta de Catalunya i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Observacions: l’assistència al debat donarà dret a una entrada gratuïta per a la visita de l’exposició Micos. Una història de primats

Imatge d’alexstrachan.

Dins del Cicle de debats Primats, ciència i societat.

Propera sessió:

Dimecres 1 d’abril de 2020
Orígens i evolució del primat cultural


Aquesta activitat és dins la programació que complementa l’exposició “Micos. Una història de primats”. Podeu consultar aquí l’Agenda “Micos”.

Altres activitats

  • Des de 27-04-2024
  • Fins a 27-04-2024