Tertúlia: Goril·les a la boira
L’estudi de camp amb els goril·les de muntanya després de Dian Fossey.
Ja fa més de 50 anys que la primatòloga Dian Fossey va començar l’estudi dels goril·les de muntanya a Virunga. Des d’aleshores han estat moltes les amenaces que ha sofert aquesta població, que l’han portada prop de l’extinció.
Nombroses organitzacions i els propis governs dels països implicats, han realitzat grans esforços que fan possible que, actualment, encara puguem veure aquests grans simis al seu hàbitat natural i seguir fent-ne recerca per tal de conèixer millor un dels nostres parents evolutius més fascinants.
Ponent: Jordi Galbany, primatòleg de camp a Rwanda i professor de la Universitat de Barcelona.
Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona. Com a investigador postdoctoral afiliat al “Center for the Advanced Study of Human Paleobiology” de la George Washington University (USA), en col·laboració amb la Fundació Dian Fossey, va poder desenvolupar una línia de recerca sobre el creixement i desenvolupament dels goril·les de muntanya del parc nacional dels Volcans, a Rwanda. Allà hi va fer treball de camp per obtenir mesures corporals dels goril·les, i així establir les corbes de creixement d’aquesta espècie i veure quins factors el determinen.
Moderador: Jordi Serrallonga, és arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.
Lloc: espai Ciència i més del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, pl. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum).
Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII), que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.
L’espai Ciència i més (junt a vestíbul) del Museu serà l’escenari d’aquesta tertúlia oberta a tothom que ens proposa temes relacionats amb el món natural i la biodiversitat des de diverses perspectives i amb convidats d’excepció.
L’exposició Micos. Una història de primats romandrà oberta de 18 a 19 h perquè els/les assistents al Club puguin visitar-la prèviament a l’inici de la xerrada del Club.
Els ponents convidats introduiran el tema de la sessió al llarg de 20 minuts i, a continuació, s’animarà les persones participants a adoptar el rol dels científics noucentistes. La tertúlia inclou el berenar.
El cicle del Club dels llunàtics i llunàtiques es realitza un dijous de cada mes on, en cada sessió, diferents ponents ens presenten un tema científic a tractar i debatre. Aquestes activitats han estat programades i són moderades per Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Properes sessions:
Dijous 19 de març de 2020
Els grans simis en els zoos d’avui
A càrrec de Maria Teresa Abelló, primatòloga i conservadora de primats al Parc Zoològic de Barcelona
Dijous 16 d’abril de 2020
Comunicació primat
A càrrec d’Anna Omedes, primatòloga i directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Aquesta activitat és dins la programació que complementa l’exposició “Micos. Una història de primats”. Podeu consultar aquí l’Agenda “Micos”.