#ConversesNat: Mar d’Aral, un mar d’interrogants.
Quines conseqüències té la dessecació del quart llac més gran del planeta? Per què es considera un desastre ecològic?
El documental Memòries d’un mar, dirigit per Laura Carrau, aborda aquests interrogants a partir d’una expedició científica al Kazakhstan. El seu visionat ens aproparà a la impactant realitat del mar d’Aral, alhora que retrata, de primera mà, les dificultats que ha de sortejar l’equip de recerca especialitzat en el cicle de carboni en el seu treball de camp.
Aquesta pel·lícula ha guanyat, recentment, la quarta edició dels Premis de Divulgació Científica que atorga l’Associació Catalana de Comunicació Científica.
Després de la projecció del documental, iniciarem un diàleg entre Núria Catalán, membre de l’equip científic protagonista, i Annelies Broekman, doctora agrònoma especialitzada en polítiques de gestió de l’aigua. Entre d’altres qüestions, parlarem de l’afectació que tenen les accions humanes en el territori i dels riscos que aquestes comporten a nivell ambiental i social. També es debatrà sobre la necessitat de dissenyar estratègies que garanteixin un ús òptim dels recursos hídrics, al mateix temps que descobrirem si a Catalunya tenim algun cas que pugui ser equiparable al cas que ens ocupa.
Aquesta nova edició de ConversesNat, la tercera i última sessió de la temporada, aprofundeix en els continguts de l’exposició Aigua, una exposició sense filtre. Després de tractar aspectes com la sequera i l’accés a l’aigua potable al món, no volíem acomiadar-nos de l’exposició temporal sense plantejar una sessió en què el protagonisme recaigués en les accions humanes que han alterat el cicle de l’aigua, tot posant en valor, al mateix temps, els esforços dels científics i científiques per investigar-ne les conseqüències. Us hi esperem!
Ponent:
Annelies Broekman, doctora agrònoma especialitzada en polítiques de gestió de l’aigua.
Conductora:
Núria Catalán, biogeoquímica del carboni, investigadora científica al CEAB-CSIC.
___________________
Lloc: Sala Margalef del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (parc del Fòrum, pl. Leonardo da Vinci, 4-5).
Observacions:
. Es permetrà l’accés a la sala a partir de les 18.15 h
. La sessió serà enregistrada i es podrà visualitzar, més endavant, al nostre canal natTV