Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Club dels llunàtics i llunàtiques

Els zoològics humans.
Ens en parlarà Neus Moyano, especialista en la relació entre les institucions científiques i la cultura de masses. Amb la conducció de Jordi Serrallonga.

Centre Martorell d’Exposicions Activitats Club dels llunàtics i llunàtiques

Lloc
Centre Martorell d’Exposicions
Dates
Dijous 20 de juny de 2024
Horari
De 18.30 a 20 h
Durada
1 hora i 30 minuts
Adreçat a
Públic adult
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Cal fer reserva prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades", que s'habilitarà a partir del divendres 17 de maig.
Es permet un màxim d'una reserva per persona.
Aforament limitat.

Tertúlia: Els zoològics humans

Barcelona, 1897. Arriba des de la ciutat francesa de Lió un grup representatiu del poble africà dels aixanti, procedent originàriament de Ghana. El seu destí? Ser exposats durant quatre mesos a un solar cèntric de la ronda de la Universitat perquè la ciutadania pugui, previ pagament d’una entrada, observar-los mentre duen a terme les seves exòtiques accions quotidianes. Aquest fenomen es repetiria posteriorment a la ciutat amb l’exhibició d’inuits i d’altres poblacions procedents d’Àfrica i Àsia.

L’exhibició d’éssers humans va ser una pràctica comuna a l’Europa i als Estats Units dels darrers anys del segle XIX i les primeres dècades del XX. Persones de colònies llunyanes, vistes com a salvatges, o amb deformacions físiques (pensem en Joseph Merrick, anomenat “home elefant”) van convertir-se en col•leccions vives que generarien uns grans guanys econòmics de gran interès per al públic occidental de les metròpolis. Un cop mortes, algunes d’elles van ser exposades en museus.

El tema és controvertit, però no pot caure en l’oblit. De la mà de la gran especialista Neus Moyano, estudiosa de la relació entre les institucions científiques i la cultura de masses, coneixerem quan, on, com i per què van existir en les nostres societats els zoològics humans.

Els aixantis (La Vanguardia, 1897). Imatge d'Històries de Barcelona.

Els aixantis (La Vanguardia, 1897). Imatge d’Històries de Barcelona.

Ponent:

Neus Moyano Miranda, museòloga. Doctora de la Facultat d’Arquitectura de la URV. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la UAB.

 

Moderador: Jordi Serrallonga
Arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

 

Lloc: Sala Francesc Martorell i Peña del Centre Martorell d’Exposicions.

Observacions:
. L’entrada al Centre Martorell d’Exposicions es realitzarà per l’accés del passeig Picasso.
. Us convidem a arribar amb antelació per visitar gratuïtament les exposicions, Natura o Cultura? i WOW, abans de la tertúlia.
. Us preguem que hi arribeu amb 10 minuts d’antelació al començament de la tertúlia.
. La sessió no serà enregistrada ni posteriorment publicada al nostre canal natTV.


Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

El cicle del Club es fa el tercer dijous de cada mes.

Altres activitats

  • Des de 19-05-2024
  • Fins a 19-05-2024