Tertúlia: Els zoològics humans
Barcelona, 1897. Arriba des de la ciutat francesa de Lió un grup representatiu del poble africà dels aixanti, procedent originàriament de Ghana. El seu destí? Ser exposats durant quatre mesos a un solar cèntric de la ronda de la Universitat perquè la ciutadania pugui, previ pagament d’una entrada, observar-los mentre duen a terme les seves exòtiques accions quotidianes. Aquest fenomen es repetiria posteriorment a la ciutat amb l’exhibició d’inuits i d’altres poblacions procedents d’Àfrica i Àsia.
L’exhibició d’éssers humans va ser una pràctica comuna a l’Europa i als Estats Units dels darrers anys del segle XIX i les primeres dècades del XX. Persones de colònies llunyanes, vistes com a salvatges, o amb deformacions físiques (pensem en Joseph Merrick, anomenat “home elefant”) van convertir-se en col•leccions vives que generarien uns grans guanys econòmics de gran interès per al públic occidental de les metròpolis. Un cop mortes, algunes d’elles van ser exposades en museus.
El tema és controvertit, però no pot caure en l’oblit. De la mà de la gran especialista Neus Moyano, estudiosa de la relació entre les institucions científiques i la cultura de masses, coneixerem quan, on, com i per què van existir en les nostres societats els zoològics humans.
Ponent:
Neus Moyano Miranda, museòloga. Doctora de la Facultat d’Arquitectura de la URV. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la UAB.
Moderador: Jordi Serrallonga
Arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.
Lloc: Sala Francesc Martorell i Peña del Centre Martorell d’Exposicions.
Observacions:
. L’entrada al Centre Martorell d’Exposicions es realitzarà per l’accés del passeig Picasso.
. Us convidem a arribar amb antelació per visitar gratuïtament les exposicions, Natura o Cultura? i WOW, abans de la tertúlia.
. Us preguem que hi arribeu amb 10 minuts d’antelació al començament de la tertúlia.
. La sessió no serà enregistrada ni posteriorment publicada al nostre canal natTV.
Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.
El cicle del Club es fa el tercer dijous de cada mes.
Propera sessió:
La importància dels oceans
19 de setembre de 2024, de 18.30 a 20 h
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Ens en parlarà Cristina Romera, reconeguda oceanògrafa i investigadora de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC). Amb la conducció de Jordi Serrallonga.