El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, amb motiu del Viu Montjuïc, el parc de la cultura, ha programat les següents activitats i visites al Jardí Botànic de Barcelona i al Jardí Botànic Històric:
Animalada
L’animalada és una col•lecció de jocs autònoms de gran format construïts amb materials recuperats. Repta als participants a resoldre curiosos objectius, utilitzant la psicomotricitat, l’enginy i l’estratègia.
Data: dissabte 16 d’octubre
Horari: d’11 a 15 h
Edats: a partir de 2 anys
Durada: activitat contínua sense límit de temps
Lloc: plaça polivalent, Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Alguns dels objectes que llencem s’han rebel·lat. No volen ser abandonats quan es fan massa vells o ja no serveixen. S’han escapat del seu trist destí i s’han convertit en jocs-animals. Del munt de ferralla a poc a poc en van sortint formes, colors, trossos de jocs i moltes preguntes. Quin animal serà? Com s’hi deu jugar? Serà difícil?
T’imagines donant cireres a un cocodril? Has ajudat mai un elefant a regar flors amb la seva trompa?
No t’has convertit mai en un abella perduda en un camp de flors?
Si tot això et sona a estrany però et sembla divertit és que ja tens el “mono” de L’animalada a dins i per treure-te’l només hi ha una solució. Algun dels animals ja t’han picat l’ullet. Jugues? Jugant descobriràs que al darrera de cada artilugi hi ha aspectes mecànics i estètics que mostren una varietat de fauna.
De flor en flor. La seducció vegetal
Activitat autoguiada per a tota la família on relacionarem flors i pol·linitzadors, la seducció vegetal del Jardí, a través d’un quadern i la vostra imaginació.
Dates: dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre
Horari: de 10 a 18.30 h
Edats: a partir de 4 anys
Lloc: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Us convidem a imaginar-vos una flor amb totes les seves característiques de seducció (color, forma i olor) i relacionar-la amb un pol·linitzador. Aquesta serà la hipòtesi de partida.
Seguint les pautes d’aquest material autoguiat, podreu passejar pel Jardí Botànic i descobrir el magnífic món de les flors i els pol•linitzadors.
Aquest quadern, una proposta per realitzar conjuntament en família, està disponible a la part final de l’exposició temporal Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc.
Em roda el cap
Un joc de pistes on hauràs de trobar quina és la planta del Jardí que ha emmetzinat la merla.
Dates: dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre
Horari: de 10 a 19 h
Edats: a partir de 4 anys
Lloc: Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Observacions: és un joc autònom però presencial que complementa la visita al Jardí Botànic de Barcelona. Per jugar-hi només necessiteu un dispositiu mòbil propi amb connexió a Internet.
A la merla del Jardí li roda el cap! Quina de les vuit plantes que ha picotejat li ha provocat aquest malestar? Per descobrir-ho, haureu de fer el mateix recorregut que l’ocell.
En cadascuna de les vuit plantes, trobareu una pista. Cada pista és una característica de la planta que esteu observant i que comparteix amb la planta que li fa rodar el cap a la merla.
Sumant les vuit pistes, acabareu obtenint una descripció de la planta que ha causat l’emmetzinament a la merla.
Pareu atenció! Només una de les vuit espècies compleix totes les característiques descrites en les pistes.
Dissabte 16 d’octubre, entre les 11 i les 15 h, comptarem amb una educadora que presentarà la proposta als i les visitants.
Més informació
Jugatecambiental
Vine a jugar en família a l’espai de joc de la Jugatecambiental i participa en el taller de natura que hi organitza l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona.
Data: dissabte 16 d’octubre
Horari: d’11 a 15 h
Edats: a partir de 2 anys
Durada: activitat contínua
Lloc: prat davant l’edifici de l’Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Les Jugatecambientals són espais on les famílies, amb nens i nenes de totes les edats, poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i platges metropolitans, a més d’altres continguts relacionats amb la sostenibilitat.
Llegim sobre pol·linitzadors
En sortir de l’exposició Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc trobarem un espai de descans i lectura on podrem seguir gaudint i aprenent sobre el món dels insectes pol·linitzadors.
Dates: dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre
Horari: de 10.30 a 18.30 h
Lloc: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Observacions: tots els llibres passen quarentena després de ser utilitzats.
Hi podrem descobrir llibres per a infants i per a persones adultes, contes, llibres il·lustrats, guies de camps, etc.
Una selecció de publicacions feta pels departaments de Documentació, d’Artròpodes i d’Educació i Activitats del Museu.
Natura de prop – Diversitat d’abelles
Amb l’ajut de diferents instruments òptics observarem, de ben a prop, el món de les abelles.
Data: dissabte 16 d’octubre
Horari: d’11 a 15 h. Torns: 11 h / 12 h / 13 h / 14 h
Edats: a partir de 7 anys
Durada: 45 minuts
Lloc: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Com hi veiem a ull nu? I si utilitzem algun instrument d’observació?
De la mà de diferents instruments òptics ens aproparem al món de les abelles. Les observarem de ben a prop i ens plantejarem preguntes que ens ajudaran a fer-nos més preguntes i descobertes. La diversitat d’aquests insectes és immensa, molt més enllà de l’abella de la mel.
Per entrar en temàtica, és recomanable visitar prèviament l’exposició temporal Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc.
Coneix el Jardí, visites guiades a la col·lecció de planta viva
Un viatge per la vegetació mediterrània del món, representada al Jardí Botànic, de la mà de guies experts de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona.
Data: dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre
Horari: dissabte, torns: 10 h / 11 h / 12 h / 13 h i, diumenge, 12 h
Edats: adults
Durada: 45 minuts
Lloc: Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Guies experts de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona us proposen un viatge a través de les zones mediterrànies del planeta, representades al Jardí Botànic de Barcelona.
Coneixereu les diferents espècies mediterrànies (de Califòrnia, Xile, Sud-àfrica, Australia i la conca mediterrània) i els seus usos etnològics. Passegem, olorem i gaudim dels diferents paisatges del Jardí, al llarg de l’any: les èpoques de la floració, la sequera, la caiguda de les fulles o la hivernació ens ajuden a descobrir la pol·linització, les adaptacions de les plantes o els incendis.
Comprendrem el clima mediterrani i prendrem consciència de la importància d’un planeta verd.
Portes obertes a Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc
Aquesta exposició vol donar a conèixer i sensibilitzar la ciutadania sobre el paper essencial dels pol·linitzadors per garantir la supervivència de la majoria de plantes del planeta.
Dates: dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre
Horari: de 10.30 a 18.30 h
Edats: tots els públics
Lloc: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
El declivi dels pol·linitzadors en tots els continents posa en risc la sostenibilitat de l’agricultura i el subministrament d’aliments. Nou de cada deu plantes necessiten un insecte per donar fruits i llavors i es calcula que el 75 % dels aliments que es produeixen arreu del món depenen de la pol·linització per insectes. Les causes del declivi són múltiples: els plaguicides utilitzats en l’agricultura industrial, la fragmentació i pèrdua d’hàbitat, la contaminació ambiental, entre d’altres.
Amb un plantejament museogràfic visual i pedagògic amb diversos nivells de lectura per arribar a tots els públics, coneixerem com es dóna la pol·linització, com hi actuen aquests insectes i el paper que desenvolupen en l’equilibri ecològic de la Terra.
Davant la situació crítica que genera aquesta davallada de biodiversitat, l’exposició pretén traçar un guió de bones pràctiques que ajudi a la ciutadania a implicar-se en accions que capgirin aquesta crisi.
Finalment, la mostra inclou diverses iniciatives ambientals promogudes per entitats, associacions i alhora les mateixes administracions i es completa amb un programa d’activitats adreçat a tots els públics.
Més informació
Visites a la col·lecció de bonsais
Descobreix, de la mà de Juanjo Pardo, col·laborador del Museu de Ciències Nddaturals de Barcelona, l’exposició de bonsais del Jardí Botànic, una àmplia col·lecció que té com a objectiu convertir-se en referent internacional d’espècies mediterrànies.
Data: dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre
Horari:
. visita lliure: dissabte, de 15 a 18.30 h i, diumenge, de 10.30 a 18.30 h
. visites guiades: dissabte, torns: 11.15 h / 12 h / 12.45 h / 13.30 h / 14.15 h
Edats: tots els públics (per a les visites guiades recomanem l’assistència a partir dels 10 anys)
Durada: 30 minuts (visites guiades)
Aforament: 15 persones per torn
Lloc: vivers, Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
La col·lecció de bonsai del Jardí Botànic té el seu origen en el llegat que la família de Pere Duran i Farell va deixar al Jardí. Aquest enginyer, empresari i decidit impulsor del Jardí, també va ser un reconegut mestre en el món del bonsai. Des que es va iniciar en aquest art al començament dels anys vuitanta i fins a l’any de la seva mort, 1999, va desenvolupar i reunir una notable col·lecció de 108 bonsais d’espècies mediterrànies, 80 de les quals es troben a la col·lecció del Jardí.
El Jardí Botànic de Barcelona ha conservat i ampliat aquesta col·lecció a través d’adquisicions, altres donacions o recuperacions. Hi ha un espai habilitat als vivers del Jardí on es poden veure exposats 36 bonsais que varien segons les estacions i les necessitats de cada exemplar. Alguns arbres s’exposen amb plantes d’accent (plantes d’acompanyament) que complementen i realcen la bellesa de l’arbre i que, a més, imiten la manera com es mostren tradicionalment al Japó.
Aquesta col•lecció rep periòdicament la visita d’un mestre japonès que assessora, marca pautes i aporta el seu toc magistral a la modelació dels arbres. I és que el Jardí Botànic de Barcelona treballa amb l’objectiu de convertir aquest conjunt de bonsais en una col•lecció de referència internacional d’espècies mediterrànies.
Més informació
Portes obertes al Gabinet Salvador
Vine a conèixer aquest gabinet de curiositats científic compost per llibres, plecs d’herbari, minerals, taxidèrmies, vestigis arqueològics, peces d’antiquari i cartes, iniciat pel naturalista i farmacèutic Joan Salvador i Boscà al segle XVII, i conservat i enriquit pels seus descendents fins ben entrat el segle XIX.
Dates: dissabte 16 i diumenge 17 d’octubre
Horari: de 10.30 a 18.30 h
Edats: tots els públics
Lloc: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
La col·lecció Salvador és el nucli principal del Gabinet Salvador que es conserva a l’edifici de l’Institut Botànic de Barcelona, a Montjuïc. Va ser comprat per l’Ajuntament de Barcelona i ingressat a l’ Institut Botànic de Barcelona l’any 1945, i una altra part l’any 2013. El contingut del gabinet ha arribat molt complet fins als nostres dies, gràcies a l’esforç de generacions de la família Salvador, de generacions de botànics de l’Institut Botànic de Barcelona i d’autoritats de l’Ajuntament de Barcelona de diferents èpoques. Tots ells han permès que avui es conservi aquest Gabinet de Curiositats únic.
Els Salvador van ser una nissaga d’apotecaris i naturalistes barcelonins que, de començaments del s. XVII a mitjan s. XIX, van aplegar una biblioteca i unes col·leccions científiques molt importants. Com a mínim des de mitjan s. XVIII, van obrir aquest patrimoni als estudiosos. Aquest va ser el primer “museu” obert al públic a Barcelona. Actualment es conserven en bon estat els mobles antics de fusta amb policromies, un fons de llibres i documents i una col·lecció de ciències naturals.
Al desembre de 2014 la Col·lecció Salvador, custodiada a l’Institut Botànic de Barcelona, centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona, va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Més informació
La ruta etnobotànica dels Salvador
Una ruta, teatralitzada gràcies a la col·laboració de l’Institut del Teatre, que combina el patrimoni, centrat en la col·lecció de la família Salvador, i la recerca botànica que es duu a terme a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB).
Data: dissabte 16 d’octubre
Horari: de 16.30 a 18.30 h. Dos torns: 16. 30 h / 17.30 h
Lloc / punt de sortida: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Reserva prèvia: a partir del dilluns 4 d’octubre, a les 16 h a: https://inscripcions.barcelona.cat/viu_montjuic2021_11_ca – Atenció: entrades exhaurides!
L’IBB és un centre de recerca mixt format pel Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l’Ajuntament de Barcelona. La seva recerca se centra en l’estudi de la biodiversitat i l’evolució vegetals, tant de plantes autòctones com al·lòctones, així com les col·leccions botàniques i també les interaccions insecte-planta.
La família Salvador (s. XVII-XIX) fou una nissaga d’apotecaris que van desenvolupar un gabinet de curiositats a la rebotiga de la seva apotecaria. Un espai dedicat a l’estudi de la natura (herbari, biblioteca, fòssils, animals dissecats o drogues) i que, des de 1923, forma part del patrimoni de l’IBB.
L’activitat consistirà en una ruta a peu fins al Castell de Montjuïc per conèixer algunes de les espècies que utilitzaven els Salvador a la seva apotecaria i en una visita teatralitzada gràcies a l’Institut del Teatre, amb els actors José Pedro García Balada i Marçal Bayona, la direcció de Sílvia Navarro i la figuració de Tània Gumbau.
Itinerari per Montjuïc
Recorregut eclèctic i inspirador per la història passada i recent de la ciutat.
Data: diumenge 17 d’octubre
Horari: de 10 a 13 h
Durada: 3 hores
Lloc / punt de sortida: passeig de Santa Madrona, 39-41
Reserva prèvia: a partir del dilluns 4 d’octubre, a les 16 h a: https://inscripcions.barcelona.cat/viu_montjuic2021_05_ca – Atenció: entrades exhaurides!
Montjuïc és un entramat de senders i corriols que han travessat la muntanya des de temps antics. Escales, fonts, assentaments ibers i romans, masies, ermites i palaus comparteixen espai amb museus, equipaments culturals i olímpics. La seva ubicació i característiques han estat cabdals per determinar els diversos usos que ha tingut al llarg dels segles, ja sigui com a lloc preuat per les matèries primeres o estratègic per a la defensa, com a espai de lleure, com a barri de barraques o com a aparador de la ciutat al món.
Farem un recorregut pels diversos museus i equipaments esportius de la muntanya mentre recorrem les fites urbanístiques contemporànies lligades als grans esdeveniments internacionals, com l’Exposició del 29 en la que per primer cop s’inclogué els disseny de jardins dins de l’urbanisme de la mà de l’enginyer i paisatgista Jean-Claude Nicolas Forestier, l’encarregat d’enjardinar bona part de la muntanya tot aprofitant la vegetació preexistent però integrant-la en un concepte de jardineria renovador i original . L’altre gran esdeveniment que ha dibuixat la muntanya, van ser els Jocs Olímpics del 92 en els que la ciutat es convertí durant uns dies en la capital del món.
Jugatecambiental
Vine a jugar en família a l’espai de joc de la Jugatecambiental i participa en el taller “Molinets de vent i rellotges de sol” per aprendre el mecanisme de diverses energies respectuoses amb el medi ambient.
Data: diumenge 17 d’octubre
Horari: d’11.30 a 14 h
Durada: activitat contínua
Lloc: Jardí Botànic Històric, av. Muntanyans, s/n (darrere aparcament MNAC)
Les Jugatecambientals són espais on les famílies, amb nens i nenes de totes les edats, poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i platges metropolitans, a més d’altres continguts relacionats amb la sostenibilitat.
El Jardí Botànic de Barcelona
Veniu i gaudiu d’aquestes dues jornades de portes obertes al Jardí Botànic de Barcelona, el dissabte 16 i el diumenge 17 d’octubre. Tot passejant, hi trobareu la gran similitud dels paisatges californians, xilens, sud-africans i australians amb els de la conca mediterrània mitjançant una àmplia representació d’espècies vegetals de clima mediterrani.
Seguiu l’itinerari principal o endinseu-vos per la capriciosa xarxa de camins on descobrireu les plantes més característiques dels principals paisatges vegetals mediterranis. Una observació acurada permet comprovar les similituds i les diferències que presenten i, alhora, descobrir alguns trets morfològics comuns a moltes plantes adaptades al clima mediterrani. Qualsevol època de l’any és bona per visitar el Jardí, però la seva vegetació respon a les condicions marcades pels cicles estacionals.
Després de la sequedat pròpia de l’estiu, l’activitat torna al Jardí Botànic després de les primeres pluges de la tardor. Aleshores desperten nombroses bulboses, germinen les plantes anuals i, de moltes plantes arbustives, en broten noves fulles que els permetran aprofitar les pluges de l’hivern. La vegetació conforma un paisatge més verd i vigorós.
Plànol d’ubicació de les activitats del “Viu Montjuïc” al Jardí Botànic de Barcelona:
El Jardí Botànic Històric
És un dels indrets més desconeguts de la ciutat de Barcelona. Amb prop de vuitanta anys d’història acull un conjunt de flora y fauna de dimensions i qualitats excepcionals.
L’Històric és un petit tresor de la jardineria barcelonina, s’amaga dins de dos clots procedents d’antigues pedreres al sector de la Foixarda de Montjuïc, darrere del Museu Nacional d’Art de Catalunya. El fet que es tracti d’un lloc enclotat, a l’obaga de Montjuïc, fa que l’aire fred s’acumuli a baix i les temperatures del fondal siguin fins a quatre graus inferiors que les de la part superior. Aquesta circumstància facilita el desenvolupament d’espècies de caràcter eurosiberià, pròpies de climes més freds.
El cap de setmana del 16 i 17 d’octubre, tindrà lloc Viu Montjuïc, el parc de la cultura. Un cap de setmana d’activitats culturals i de lleure per a tota la família. 22 equipaments de Montjuïc uniran forces per a dur a terme activitats pròpies i accions conjuntes en cocreació i col·laboració entre ells per tal d’oferir als barcelonins i barcelonines una nova oportunitat per a redescobrir i fer-se seu el Parc.