Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Plantes intel·ligents?

Gaudirem de la presència i les paraules de Francis Hallé, reconegut botànic i biòleg francès, amb motiu de la celebració del 20è aniversari del Jardí Botànic de Barcelona. Ens parlarà com l’evolució ha modelat la relació de les plantes amb el medi.

Jardí Botànic de Barcelona Activitats Plantes intel·ligents?

Lloc
Jardí Botànic de Barcelona
Dates
Dijous 17 d'octubre de 2019
Horari
De 18 a 20 h
Durada
2 hores
Adreçat a
Experts en botànic i públic interessat
Tipus
Conferència-debat
Preu
Gratuït
Places exhaurides
Observacions
Places exhaurides!

Títol: Existeixen les plantes intel·ligents? Com l’evolució ha modelat la relació de les plantes amb el medi.

Francis Hallé (Seine Port, 1938), botànic i biòleg francès especialista en boscos tropicals i arquitectura dels arbres, ha dedicat la seva vida a l’estudi dels arbres i l’ecologia forestal en totes les regions tropicals del planeta. Ha participat en nombroses expedicions científiques des de començaments dels anys seixanta. Professor durant molts anys a la Universitat de Montpellier, el 1970 va proposar amb R.A.A. Oldeman la idea de models arquitectònics per descriure les formes conegudes de creixement dels arbres, idea que, treballada juntament amb P.B. Tomlinson, avui dia és un concepte fonamental de la morfologia vegetal.

Observacions: conferència en francès amb traducció simultània al català i castellà.

Lloc: Sala Salvador de l’Institut Botànic de Barcelona (Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, núm. 2, parc de Montjuïc, Barcelona).

Com arribar-hi

Col·labora:

Més informació:

Francis Hallé és el més jove de set fills, nascut d’un pare agrònom i una mare aficionada a l’art, la història i la poesia. Durant la Segona Guerra Mundial, va trobar refugi amb la seva família a una propietat agrícola (una hectàrea!) de Fontainebleau. S’hi va adonar que una petita parcel·la podia cobrir les necessitats d’una família nombrosa i va desenvolupar una profunda adminiració per cada arbre del bosc.

Biòleg i després especialista botànic va aprofundir en el coneixement de diverses regions tropicals (Costa d’Ivori, Congo, Zaire i Indonèsia) on va traslladar la seva família i van néixer els seus fills.

“Tota la meva recerca s’ha dedicat a les plantes tropicals, en particular a les que es troben en boscos humits a latituds baixes. Des de 1964 em vaig especialitzar en l’estudi de l’arquitectura de les plantes vasculars; amb una primera formalització aconseguida el 1970 amb el concepte de “model arquitectònic”. El 1978, amb l’ajuda dels professors RAA Oldeman (Wageningen, Països Baixos) i PB Tomlinson (Harvard, MA), aquesta formalització es va completar i es va aprofundir en el concepte de “reiteració”. Es va utilitzar un enfocament experimental del determinisme arquitectònic (boscos Rubiaceae, Hevea, falgueres dels arbres). Actualment estic treballant en fer coincidir les dades arquitectòniques amb sistemes de filogenesi molecular”

Entre 1960 i 2004, va produir 63 publicacions acadèmiques (francès, anglès, espanyol i portugués) i va ser assessor científic i coguionista de la pel·lícula Once Upon a Forest dirigida per Luc Jaquet.

Podeu consultar una entrevista de Francis Hallé al butlletí informatiu del Jardí Botànic de Barcelona: Brolla 41 (juny 2017)

També una entrevista a El País (març 2000)

Altres activitats

  • Des de 15-11-2024
  • Fins a 15-11-2024