Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Viu Montjuïc!

Dins del marc de les activitats del Viu Montjuïc, un cap de setmana de portes obertes i activitats gratuïtes al Jardí Botànic de Barcelona i al Jardí Botànic Històric.

Jardí Botànic de Barcelona Activitats Viu Montjuïc!

Lloc
Jardí Botànic de Barcelona
Dates
Dissabte 7 i diumenge 8 d'octubre de 2023
Horari
Jornada de portes obertes, de 10 a 19 h
Em roda el cap, Jardí Botànic de Barcelona, de 10 a 19 h
Jugatecambiental, Jardí Botànic Històric, dissabte 7, d'11.30 a 13.30 h
Natura de prop - Insectes pol·linitzadors, Jardí Botànic de Barcelona, diumenge 8, torns: 11 h / 12 h / 13 h
Adreçat a
Públic general
Tipus
Festa ciutadana
Preu
Activitats gratuïtes
Observacions
Les reserves per a les diferents activitats serà presencial, en el moment de l'arribada.

El 7 i 8 d’octubre arriba la tercera edició de Viu Montjuïc, el Parc de la Cultura. Un cap de setemana d’activitats culturals i de lleure per a tots els públics. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona hi participa i,  amb aquest motiu, ha programat les següents activitats al Jardí Botànic de Barcelona i al Jardí Botànic Històric, dins d’un cap de setmana de portes obertes:

 


Em roda el cap

Un joc de pistes on hauràs de trobar quina és la planta del Jardí que ha emmetzinat la merla.

Dates: dissabte 7 i diumenge 8 d’octubre de 2023
Horari: de 10 a 19 h.
El diumenge 8 d’octubre, de 10 a 14 h, una educadora us farà el guiatge d’aquesta proposta.
Edats: a partir de 4 anys
Lloc: Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Inscripcions: activitat autònoma, no és necessària inscripció.
Observacions: és un joc autònom que complementa la visita al Jardí Botànic de Barcelona. Per jugar-hi només necessiteu un dispositiu mòbil propi amb connexió a Internet.

A la merla del Jardí li roda el cap! Quina de les vuit plantes que ha picotejat li ha provocat aquest malestar? Per descobrir-ho, haureu de fer el mateix recorregut que l’ocell.
En cadascuna de les vuit plantes, trobareu una pista. Cada pista és una característica de la planta que esteu observant i que comparteix amb la planta que li fa rodar el cap a la merla.
Sumant les vuit pistes, acabareu obtenint una descripció de la planta que ha causat l’emmetzinament a la merla.
Pareu atenció! Només una de les vuit espècies compleix totes les característiques descrites en les pistes.


 

Invasores a Montjuïc
Aprendrem a distingir algunes plantes invasores a Montjuïc mitjançant les tècniques dels investigadors botànics.

Eyobotria japonica (nesprer), arbre fruiter introduït pel barraquisme a Montjuïc, a la primera meitat del s. XX. Imatge © Institut Botànic de Barcelona

Data: dissabte 7 d’octubre de 2023
Horari: de 10 a 12 h
Durada: 2 hores
Lloc: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Inscripcions: el mateix dissabte, de manera presencial

A la porta de l’edifici de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), començarem amb una petita presentació de la recerca que es fa a l’IBB i us explicarem com es la flora de Montjuïc i què és una planta invasora.

Seguidament, caminarem fins al Mirador del Migdia, mentre que anem fent treball de camp. Enregistrarem les dades amb l’aplicació iNaturalist, que cal baixar-se al mòbil abans de l’activitat. Aquesta aplicació permet fer fotografies, georeferenciar plantes i donar un nom científic a les mostres. Durant aquest recorregut, també agafarem mostres  significatives de plantes invasores de la zona.

A la segona part del taller, aprendrem a identificar les espècies recol·lectades amb l’ajuda d’imatges il·lustratives.

Finalment, farem un herbari que ens podrem endur a casa.


 

Jugatecambiental
Vine a jugar en família a l’espai de joc de la Jugatecambiental!

Data: dissabte 7 d’octubre de 2023
Horari: d’11.30 a 13.30 h
Edats: a partir de 3 anys
Durada: activitat contínua
Lloc: Jardí Botànic Històric, av. Muntanyans, s/n (darrere aparcament MNAC)
Inscripcions: el mateix dissabte, de manera presencial

Les Jugatecambientals són espais on les famílies, amb nens i nenes de totes les edats, poden compartir una estona de joc i experimentació mentre coneixen els valors dels parcs i platges metropolitans, a més d’altres continguts relacionats amb la sostenibilitat.

La Jugatecambiental del Jardí Botànic Històric consta d’una espai de joc lliure recomanat per a famílies amb infants d’entre 3 i 10 anys. A banda, s’ofereix l’activitat dinamitzada “Fem bolets de tardor amb papiroflèxia”.


 

Natura de prop – Insectes pol·linitzadors
Amb l’ajut de diferents instruments òptics observarem, de ben a prop, el món de les abelles.

Data: diumenge 8 d’octubre de 2023
Horari: d’11 a 13 h. Torns: 11 h / 12 h / 13 h
Edats: a partir de 7 anys
Durada: 45 minuts
Lloc: Institut Botànic. Jardí Botànic de Barcelona, c. Dr. Font i Quer, 2
Inscripcions: el mateix diumenge a l’entrada de l’exposició Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc.

Com hi veiem a ull nu? I si utilitzem algun instrument d’observació?
De la mà de diferents instruments òptics ens aproparem al món de les abelles. Les observarem de ben a prop i ens plantejarem preguntes que ens ajudaran a fer-nos més preguntes i descobertes. La diversitat d’aquests insectes és immensa, molt més enllà de l’abella de la mel.
Per entrar en temàtica, és recomanable visitar prèviament l’exposició temporal Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc.

+Informació

El Jardí Botànic de Barcelona

Mostra la gran similitud dels paisatges californians, xilens, sud-africans i australians amb els de la conca mediterrània mitjançant una àmplia representació d’espècies vegetals de clima mediterrani. Vine a gaudir-ne de manera autònoma o amb el guiatge de l’Associació d’Amics del Jardí.

Seguint l’itinerari principal o endinsant-se per la capriciosa xarxa de camins es descobreixen les plantes més característiques dels principals paisatges vegetals mediterranis. Una observació acurada permet comprovar les similituds i les diferències que presenten i, alhora, descobrir alguns trets morfològics comuns a moltes plantes adaptades al clima mediterrani. Qualsevol època de l’any és bona per visitar el Jardí, però la seva vegetació respon a les condicions marcades pels cicles estacionals.

Després de la sequedat pròpia de l’estiu, l’activitat torna al Jardí Botànic després de les primeres pluges de la tardor. Aleshores desperten nombroses bulboses, germinen les plantes anuals i, de moltes plantes arbustives, en broten noves fulles que els permetran aprofitar les pluges de l’hivern. La vegetació conforma un paisatge més verd i vigorós.

Si ho preferiu, un guia expert de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona us hi acompanyaran. L’hora i el punt de trobada de la visita guiada són les 12 h a les taquilles del Jardí.

El Jardí Botànic Històric

És un dels indrets més desconeguts de la ciutat de Barcelona. Amb prop de vuitanta anys d’història acull un conjunt de flora i fauna de dimensions i qualitats excepcionals.

El Jardí Botànic Històric, un petit tresor de la jardineria barcelonina, s’amaga dins de dos clots procedents d’antigues pedreres al sector de la Foixarda de Montjuïc, darrere del Museu Nacional d’Art de Catalunya. El fet que es tracti d’un lloc enclotat, a l’obaga de Montjuïc, fa que l’aire fred s’acumuli a baix i les temperatures del fondal siguin fins a quatre graus inferiors que les de la part superior. Aquesta circumstància facilita el desenvolupament d’espècies de caràcter eurosiberià, pròpies de climes més freds.


El cap de setmana del 7 i 8 d’octubre, tindrà lloc la tercera edició de Viu Montjuïc. El Parc de la Cultura, un cap de setmana d’activitats culturals i de lleure per a tota la ciutadania. Més de 40 d’equipaments de Montjuïc uniran forces per a dur a terme activitats pròpies i accions conjuntes en cocreació i col·laboració entre ells i oferir als barcelonins i barcelonines una nova oportunitat per a redescobrir i fer-se seu el Parc.

Per a la tercera edició de Viu Montjuïc s’incorporen al projecte més entitats, com el Mira Digital Arts Festival, el Centre Cívic Casa del Rellotge, el Centre Cívic la Cadena, o el Foment Excursionista de Barcelona, que proposa un itinerari inaugural del sender “Montjuïc 360º”, el primer sender homologat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que transcorre íntegrament dins la ciutat de Barcelona i forma part del Pla Director de Camins del Parc de Montjuïc elaborat per l’Ajuntament de Barcelona.

Entre les més de 60 activitats previstes durant el cap de setmana, n’hi haurà per a totes les franges d’edat, i les més habituals seran els itineraris guiats per les immediacions del Parc de Montjuïc, les portes obertes als equipaments participants en el projecte i també hi haurà activitats familiars, concerts i espectacles de dansa i teatre.

La gran majoria d’activitats són amb entrada gratuïta , si bé en determinats casos, sigui per motius d’aforament o per a un desenvolupament correcte de l’activitat, es requerirà inscripció prèvia.

La programació de l’edició d’enguany de #ViuMontjuïc estarà disponible a partir del x de setembre al web https://www.barcelona.cat/viumontjuic/ca

 

Viu Montjuïc, un projecte coral que treballa per a convertir al Parc Montjuïc en l’epicentre cultural de Barcelona.

La iniciativa neix de la voluntat de coordinació dels diferents actors culturals de Montjuïc i està coorganitzada i finançada pels mateixos equipaments, pel Districte de Sants-Montjuïc, l’Institut de Cultura de Barcelona i la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives que, a través de l’impost turístic, pretén impulsar iniciatives per millorar el lleure i gaudir d’un espai públic verd i cultural de qualitat dirigit especialment als veïns i veïnes de Barcelona.

Els objectius principals d’aquesta iniciativa son posicionar el Parc de Montjuïc com un espai obert, accessible, net  i segur, amb una oferta cultural, de natura i de lleure de qualitat per al conjunt de la ciutadania durant tot l’any, i establir sinergies entre els equipaments, amb la voluntat de recuperar l’esperit de l’Exposició Internacional de 1929.

A més, el projecte, encaixa amb el Pla d’Actuació del Parc Montjuïc 2019-2029, que en un dels seus eixos de treball busca visibilitzar l’activitat cultural del Parc i serveix per promocionar la programació habitual d’aquestes institucions a més de promoure els lligams entre elles.

La primera edició de Viu Montjuïc es va celebrar l’octubre de 2021, amb l’objectiu de convertir-se en un esdeveniment anual i servir de tret de sortida per a futures col·laboracions i sinergies entre els operadors de la muntanya.  La convocatòria de públic va ser un èxit rotund, amb l’assistència de 37.000 persones. La segona edició, que es va celebrar a l’octubre del 2022, pràcticament va doblar el públic assistent, amb més de 60.000 persones que van gaudir de les activitats culturals i de lleure proposades. Per a l’edició d’enguany s’espera superar l’assistència de visitants de l’edició de 2022 i convertir al Parc de Montjuïc en un epicentre cultural de la ciutat de Barcelona.

Institucions promotores: Anella Olímpica – BSM, CaixaForum Barcelona, Casa de la Premsa, Castell de Montjuïc, Cementiris de Barcelona, Graner: Fàbrica de Creació, Espai Bombers, Fundació Barcelona Olímpica – Museu Olímpic BCN,  Fundació Joan Miró, Fundació Mies van der Rohe, Institut Botànic, Institut del Teatre, Jardí Botànic, Jardí Botànic Històric, Mercat de les Flors, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Etnològic i de Cultures del Món, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Història de Barcelona (MUHBA Refugi 307), Poble Espanyol, Teatre LLiure i Teatro de los Sentidos.

Altres entitats participants:

Centre Superior de Música Jam Session, Centre Cívic Casa del Rellotge, Centre Cívic la Cadena, Foment Excursionista de Barcelona, Menja’t Montjuic, Mira Digital Arts Festival, Taula de Cultura Comunitària de Poble-sec: Palau de la Màgia,  Espai Piluso, Sisme Creatiu i Nómade projectes, Teatre Arnau, Vostok Collective, Centre Cívic el Sortidor, Bibliomusicineteca, Dau al Sec, Centre Cultural Albareda, Transductores, Biblioteca Francesc Boix i Pla Comunitari Poble-sec, Espai Jove la Bàscula i Eix de Cultura i Memòria de la Marina: La Fundició, La Inefable, Biblioteca Francesc Candel.

Amb la coorganització de: Districte de Sants-Montjuïc, Institut de Cultura de Barcelona i la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives.

Seguir

Altres activitats

  • Des de 05-12-2024
  • Fins a 05-12-2024