Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Club dels llunàtics i llunàtiques

Tractarem sobre el nostre orígen com a primats, fent camí des de Darwin fins a Jane Goodall. A càrrec Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, docent, escriptor i col·laborador del Museu.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Activitats El Club dels llunàtics i llunàtiques

Lloc
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Dates
Dijous 19 de desembre de 2019
Horari
De 19 a 20.30 h
Durada
1 hora i 30 minuts
Adreçat a
Adults
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Places exhaurides
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
És necessària la inscripció prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades".

L'exposició Micos. Una història de primats romandrà oberta de 18 a 19 h. Us en recomanem la visita prèvia abans de l'inici d'aquesta activitat (19 h).

Tertúlia: El planeta dels simis al segle XXI.
De Darwin a Jane Goodall… per què som primats?

Els humans comptem amb una gran família: la dels éssers vius. Ara bé, tenim uns parents encara molt més propers; són els primats. I és que nosaltres, malgrat que sempre ens hem cregut una mena d’individus escollits, som micos. I de micos ens parla la nova exposició inaugurada al desembre (fins a l’abril de 2020). Un retrat de família d’aquests animals que, en la majoria dels casos, no van començar a ser estudiats i entesos – tot i la nostra proximitat amb ells- fins fa no gaire temps enrere. Això els ha portat, dissortadament, a una delicada situació pel que fa a la seva conservació i supervivència arreu del planeta.
Des de Charles R. Darwin -qui va gosar dir que els humans descendíem de formes simiesques-, passant pels estudis de Jane Goodall, fins arribar als primatòlegs que avui treballem sobre l’origen, evolució i comportament dels primats, farem aquesta primera xerrada per parlar qui som -com a primats- d’on venim i cap a on anem. El “Planeta dels simis” ens servirà per adoptar el paper de la ximpanzé Dra. Zira, l’orangutan Dr. Zaius, el goril·la Urko i l’humà Capità Taylor per debatre sobre el món apassionat dels micos.
Jordi Serrallonga

Ponent i moderador: Jordi Serrallonga, és arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

A Jordi Serrallonga li agrada alternar el vell barret fedora i quadern de camp -elements indispensables a les seves expedicions arqueològiques, primatològiques i antropològiques per Àfrica, Amèrica, Àsia i Austràlia-, amb la pipa, aula i laboratori; com a investigador, dirigeix HOMÍNID Grup d’Orígens Humans, mentre que, en el camp de la docència, després d’una llarga etapa com a professor de Prehistòria i Evolució Humana a la Universitat de Barcelona, ara és docent de la Universitat Oberta de Catalunya i també imparteix classes de màster a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Girona (Màster de Primatologia).
Assessora diferents museus de casa nostra i ha col·laborat, dins l’àmbit científic, en diverses institucions: Fundació laCaixa, Ateneu Barcelonès, Fundación Félix Rodríguez de la Fuente, Museo de la Evolución Humana, etc. De fet, una de les moltes facetes d’en Jordi Serrallonga és la dedicació no només a la recerca sinó també a la divulgació de la ciència; això l’ha dut a comissariar diferents exposicions, impartir nombroses conferències, participar en diversos mitjans de comunicació (premsa escrita, ràdio i televisió) i escriure llibres destinats al gran públic. Per exemple, “Los guardianes del Lago. Diario de un arqueólogo en la tierra de los maasai” (Ed. Mondadori), “Regreso a Galápagos. Mi viaje con Darwin” (Ed. Niverta-UOC), “África en 10 Palabras. Mi manual de supervivencia en la jungla de asfalto” (Plataforma Editorial), entre d’altres.
Premi de recerca de la Sociedad Geográfica Española, la seva vida gira al voltant de l’exploració i l’aventura del coneixement; esperonat pels vells exploradors victorians, com en Darwin, i grans personatges de l’alçada de Shackleton, en Jordi Serrallonga ha passat i passa la major part del temps explorant les selves, sabanes, deserts i oceans d’indrets com Tanzània, Kènia, Austràlia, Illes Galàpagos, Amazònia, Patagònia, etc. Ha conviscut i conviu amb els caçadors-recol·lectors hadzabe (llac Eyasi, Tanzània) i yolngu (Arnhem Land, Austràlia) o amb els guerrers pokot (llac Baringo, Kènia), maasai (Kilimanjaro, Tanzània) i els beduïns del desert. Ha excavat els fòssils dels primers homínids al llac Natron, a la Gran Falla del Rift, observant primats, lleons, elefants a les planures africanes, o seguint la petja de Darwin a la Patagònia i a les Galàpagos.
Més resumidament, un primat d’allò més “llunàtic” que de fa molts anys, ja, que condueix moltes xerrades “llunàtiques”.

Lloc: Mediateca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, pl. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum).

Una de les imatges que formen part de la nova exposició temporal del Museu, “Micos una història de primats

Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII), que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

L’espai Ciència i més (junt a vestíbul) del Museu serà l’escenari d’aquesta tertúlia oberta a tothom que ens proposa temes relacionats amb el món natural i la biodiversitat des de diverses perspectives i amb convidats d’excepció.

L’exposició Micos. Una història de primats romandrà oberta de 18 a 19 h perquè els/les assistents al Club puguin visitar-la prèviament a l’inici de la xerrada del Club.

Els ponents convidats introduiran el tema de la sessió al llarg de 20 minuts i, a continuació, s’animarà les persones participants a adoptar el rol dels científics noucentistes. La tertúlia inclou el berenar.

El cicle del Club dels llunàtics i llunàtiques es realitza un dijous de cada mes. Aquestes activitats han estat programades per Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.


Aquesta activitat és dins la programació que complementa l’exposició “Micos. Una història de primats”. Podeu consultar aquí l’Agenda “Micos”.

Altres activitats

  • Des de 14-12-2024
  • Fins a 14-12-2024