Tertúlia: Conservació marina a la Mediterrània urbana
Ponent: Puri Canals, doctora en Ciències Biològiques i presidenta de l’Associació MedPAN. Ha ocupat diversos càrrecs a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).
María Purificació Canals i Ventín és llicenciada (1986) i doctora (1996) en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona. Treballa com a consultora internacional freelance en conservació marítima i costanera i actualment coordina el Projecte de Cooperació Transatlàntica entre àrees marines protegides (AMP) de la UE. Des de 2009 és la presidenta de MedPAN (Xarxa mediterrània de gestors d’AMP). També és membre del Consell assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) des de 2014 i membre del Consell científic del Conservatoire du Littoral (agència governamental costanera francesa) des de 2004. Des de 1996 imparteix classes de fisiologia a la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona).
Ha estat consellera regional de la UICN (Unió internacional per a la Conservació de la Natura) per a Europa de l’Oest (2000-2008); vicepresidenta de la UICN (2004-2008); presidenta del Comitè preparatori del IV Congrés Mundial de Conservació organitzat per la UICN a Barcelona (2006-2008); professora de Medicina aeronàutica a la Universitat Rovira i Virgili (2001-2005); presidenta de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), entre 1994-2010 i presidenta del Consell Ibèric per a la Defensa la Natura (CIDN) entre 1998-2010.
Els participants del Club podran visitar l’exposició Som Natura gratuïtament, de 18.30 a 19 h.
Moderador: Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i assessor del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Lloc: interior de l’exposició Som Natura. Museu de Ciències Naturals de Barcelona, pl. Leonardo da Vinci, 4-5 (parc del Fòrum).
Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII), que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.
L’espai de l’exposició temporal, Som Natura, és l’escenari d’aquesta tertúlia oberta a tothom que ens proposa temes relacionats amb el món natural i la biodiversitat des de diverses perspectives i amb convidats d’excepció.
Els ponents convidats introduiran el tema de la sessió al llarg de 20 minuts i, a continuació, s’animarà les persones participants a adoptar el rol dels científics noucentistes. La tertúlia inclou el berenar.
El cicle del Club dels llunàtics i llunàtiques es realitza un dijous de cada mes. Aquestes activitats han estat programades per Jordi Serrallonga, arqueòleg, expedicionari i naturalista.
Properes sessions:
On són les papallones i les abelles? El declivi dels pol·linitzadors
Dijous 24 d’octubre de 2019, a les 19 h
Mediateca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Ponent: Jordi Boch. Moderador: Jordi Serrallonga
Teatre per explicar la natura
Dijous 21 de novembre de 2019, a les 19 h
Mediateca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Ponent: Esther Westermeyer. Moderador: Jordi Serrallonga
El planeta dels simis
Dijous 19 de desembre, a les 19 h
Sala d’exposicions temporal del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Ponent: Jordi Serrallonga. Moderador: Jordi Serrallonga