Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Som Natura

Museu de Ciències Naturals de Barcelona 16/01/2019 - 10/11/2019

Visitan's ExposicionsExposicions temporalsAnteriors Som Natura

  • Presentació
  • Premsa

Som només una d’entre els milions d’espècies que poblen el planeta, però és la que ha assolit el major desenvolupament cultural i tecnològic. Tanmateix, amb les nostres accions estem causant una greu pèrdua de biodiversitat, que els científics ja han qualificat com la ‘sisena gran extinció’, una més de les que ja ha viscut el planeta, però la primera que afecta directament als humans. I a una velocitat vertiginosa, en comparació amb les cinc anteriors.

És impossible predir totes les conseqüències de la pèrdua de biodiversitat, però sabem que tindrà efectes radicals en la qualitat de vida de les persones.

La biodiversitat produeix l’aire que respirem, és essencial per disposar d’aigua de qualitat per beure, ens aporta l’aliment i molts dels fàrmacs i productes de la nostra vida quotidiana. A la natura trobem llocs meravellosos on descansar i gaudir del temps lliure, espais que ens desperten la inspiració, on podem fer esport o simplement caminar en silenci. La biodiversitat és un tresor que hem de conservar per garantir el nostre benestar i salut. I perquè, en el futur, el planeta segueixi sent habitable per a tota la humanitat.

En aquesta nova era en què vivim, coneguda com l‘ “Antropocè”, les activitats de les persones són la principal causa del canvi del planeta. Les nostres accions estan modificant processos vitals,arribant a provocar l’actual canvi climàtic, un escalfament global d’extraordinàries, i en bona mesura imprevisibles, conseqüències.

Confiem que, amb la nostra intel·ligència i treball cooperatiu, serem capaços d’aturar la pèrdua de patrimoni natural i conservar la biodiversitat. Moltes persones i organitzacions ja ho estan fent. El canvi ja és en marxa.

Descobreix què és i com funciona la biodiversitat i suma’t al moviment de persones que treballen per canviar el món i fer un planeta saludable on pugui viure tota la humanitat.

 

This slideshow requires JavaScript.

Exposició

L’exposició convida a fer a un recorregut dividit en 7 àmbits amb l’objectiu que  les  persones  surtin  de  l’exposició  commogudes  per la bellesa i la sensació de benestar que ens aporta la  natura.  Que  entenguin el que integra el concepte Biodiversitat, sentint-se’n part, i que surtin convençudes que cal adoptar una actitud de compromís i actuar per aturar la pèrdua de biodiversitat, així com invertir esforços en restaurar els sistemes ecològics que s’han malmès.  L’exposició pretén transmetre que aquestes accions són indispensables per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, la salut i el benestar de les persones. La biodiversitat és una riquesa de primer ordre pel país. És possible actuar personalment, i sobretot de manera col·lectiva.

En resum, els continguts principals dels 7 àmbits de l’exposició són :

  • Ets natura: la Terra es va formar fa 4.600 milions d’anys i nosaltres vam aparèixer fa 300.000 anys. Fa poc temps que habitem el planeta, som una espècie més i la nostra activitat està provocant grans i greus canvis .
  • La xarxa de la vida: aprofundeix en la interconnexió de totes les formes de vida.
  • La biodiversitat a Catalunya: repassa la diversitat biològica del territori que cal protegir i cuidar. A més a més, destaca el paper i la funció dels Museus en la conservació d’aquest patrimoni.
  • Els límits d’un planeta únic: s’endinsa en els límits planetaris que no podem superar, com el canvi climàtic, l’extinció d’espècies, la disminució de la capa d’ozó o l’escassetat d’aigua dolça.
  • Sentir la natura: ofereix un descans en el recorregut per gaudir de paisatges impressionants que aporten recursos materials, així com salut i benestar.
  • Actuem: insta els visitants a participar en la restauració d’ecosistemes. Explica diversos projectes que redueixen l’impacte negatiu sobre el planeta en diversos àmbits com l’agricultura, la ramaderia, els boscos, els rius, la pesca, els residus o la construcció. També fa ressò dels projectes que les institucions públiques ja estan duent a terme com el Pla del Verd i de la Biodiversitat de Barcelona 2020 de l’Ajuntament de Barcelona, i l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.
  • Vols participar en projectes d’estudi de la diversitat natural?: convida a participar en més de 90 projectes de ciència ciutadana de Catalunya. Consulta aquests projectes a: Fem natura:

Tríptic de l’exposició

Dossier de premsa Exposició Som Natura

Programa d’activitats Som Natura

Durant tot el període de l’exposició s’ha impulsat un programa conjunt d’activitats per a tots els públics i a tot el territori de Catalunya amb la participació de diverses institucions : l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, el Programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona, el Departament de Sostenibilitat i Territori de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Podeu consultar aquestes activitats a:

Documents que us poden interessar

Dates:
16/01/2019 - 10/11/2019
Lloc:
Sala d'exposicions temporals del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Horari:
De dimarts a divendres, de 10 a 18h
Dissabtes de 10 a 19h
Diumenges i festius, de 10 a 20h
Dies de tancament: dilluns no festius, 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre
Preu:
Entrada a l'exposició Som Natura Normal: 6,5 € Reduïda (*): 4,50 € (*) Consulteu les categories d’entrada reduïda
Combinada exposició permanent i Som Natura 10,5
Producció:
Museu de Ciències Naturals de Barcelona