Museu de Ciències Naturals de Barcelona

ConversesNat

Parlarem sobre allò que ens vol transmetre l’exposició “Més que abelles” i, en especial, sobre el risc actual per a la sostenibilitat de l’agricultura i del subministrament d’aliments que el declivi dels pol·linitzadors comporta.

Jardí Botànic de Barcelona Activitats ConversesNat

Lloc
Jardí Botànic de Barcelona
Dates
Dijous 27 de maig de 2021
Horari
De 18 a 19.30 h
Durada
1 hora i 30 minuts
Adreçat a
Adults
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Cal inscripció prèvia a través de l'enllaç superior de "Reserva d'entrades".

Aforament limitat (50 places), amb el respecte de les normes sanitàries contra la Covid-19.

#ConversesNat: Abelles, la vida en joc
Com abordem la crisi dels pol·linitzadors?

La tertúlia se centrarà entorn els temes  principals de l’exposició temporal sobre el món de les abelles i dels pol·linitzadors que es pot visitar, actualment, al Jardí Botànic de Barcelona.

El declivi dels pol·linitzadors en tots els continents posa en risc la sostenibilitat de l’agricultura i el subministrament d’aliments. Nou de cada deu plantes necessiten un insecte per donar fruits i llavors.

Davant la situació crítica que genera aquesta davallada de biodiversitat, en aquesta tertúlia intentarem traçar un camí de bones pràctiques que ens ajudi a totes a implicar-nos en accions que capgirin aquesta crisi.

Comptarem amb en Michele Catanzaro, físic i periodista especialista en comunicació científica, com a conductor de la tertúlia. Els quatre ponents convidats són: David Bertran, conservador de la col·lecció del Jardí Botànic; Berta Caballero, conservadora d’artròpodes del Museu (ambdos, comissaris de l’exposició “Més que abelles”); Mireia Abril, tècnica d’Agricultura urbana de l’Ajuntament de Barcelona; i, Octavi Borruel, tècnic de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona.

Ponents:

Berta Caballero, conservadora de la col·lecció d’Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona (2010).
Des del 2010 treballa al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, primer com a documentalista i a partir de 2011 com a conservadora d’Artròpodes, on fa recerca en l’ecologia d’insectes dels cultius herbacis extensius per tal de posar en valor la importància de les xarxes tròfiques d’enemics naturals i pol•linitzadors i així preservar l’estabilitat funcional dels ecosistemes agraris.
És la comissària de l’exposició “Més que Abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc”(2021-2022), ubicada al Jardí Botànic de Barcelona.

David Bertran, conservador de la col·lecció de Planta Viva del Jardí Botànic de Barcelona.
Biòleg, amb un diploma d’estudis avançats sobre fauna del sòl com a indicador biològic, des de jovenet sempre va tenir una gran afecció naturalista.
S’ha especialitzat en la informatització dels espècimens biològics, amb més de 20 anys d’experiència en bases de dades i sistemes d’informació geogràfica. Primer becat per la Universitat de Barcelona en el CRBA (2000), i després com a treballador de plantilla del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (a partir del 2004), al Jardí Botànic de Barcelona. La seva labor principal ha estat la supervisió i implementació exitosa de les col·leccions del Jardí​.
És el conservador de les col·leccions de planta viva del Jardí Botànic de Barcelona i, és el comissari de l’exposició “Més que Abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc”(2021-2022).

Mireia Abril, tècnica d’Agricultura Urbana de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins (Ajuntament de Barcelona).
Llicenciada en Biologia per la Universitat de Barcelona, va fer recerca al Departament d’Ecologia per especialitzar-se en els mecanismes de resiliència dels boscos i ecosistemes terrestres per afrontar el canvi climàtic.
Posteriorment, va treballar al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) en l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya (1988-1990). Aquest bagatge li permetè obtenir l’any 1991 una beca d’investigació al Systems Ecology Research Group de la San Diego State University, Califòrnia, USA.
De 2001 a 2018 va formar part de l’equip de l’Agenda 21 Escolar (Ajuntament de Barcelona) com a tècnica de la concepció, gestió, execució i avaluació del programa. Des de 2018, elabora i coordina l’Estratègia d’Agricultura Urbana (2019-2030) a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins (Ajuntament de Barcelona).

Octavi Borruel, tècnic de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona.
Llicenciat en Biologia, especialitzat en organisme i sistemes, per la Universitat de Barcelona (1998).
Ha treballat com a monitor mediambiental a l’escola de natura ECOIMA, en el sector oví dels Aiguamolls de l’Empordà, i va realitzar el cens agrari del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, com a  agent censal (2000).
Ha estat jardiner de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins (2000-2018) i es va incorporar al Programa de Biodiversitat de l’Institut Municipal, des de febrer de 2014 fins a l’actualitat.
És coautor del llibre “Bones pràctiques de jardineria a Barcelona: conservar i millorar la biodiversitat” (Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, 2016). També ha exercit com a docent en temes de jardineria.

Conductor: Michele Catanzaro, periodista i divulgador científic.
Michele Catanzaro (Roma, 1979) és doctor en Física i periodista freelance. Col·labora amb mitjans com El Periódico i Nature. És coautor del llibre Redes. Una breve introducción (Alianza) i del documental Injustícia Exprés: el cas Óscar Sánchez. El seu treball ha sigut reconegut per diversos premis, com ara el Premio Internacional de Periodismo Rey de España, European Science Writer of the Years, Prismas, Colombine i Hotzbrinck. Coordina el projecte PerCientEx sobre bones pràctiques en el periodisme científic.

Lloc: Sala Salvador, a l’edifici de l’Institut Botànic (Jardí Botànic de Barcelona)

Observacions: les persones inscrites podran accedir gratuïtament a l’exposició temporal Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc, a partir de les 16.30 h

Exposició “Més que abelles” al Jardí Botànic de Barcelona. Imatge de Pere Vivas.


Activitat entorn l’exposició temporal Més que abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc.

Altres activitats

  • Des de 28-04-2024
  • Fins a 28-04-2024