El coneixement i la defensa de la biodiversitat són temes àmpliament tractats en el món de la literatura. “L’evolució de la Calpurnia Tate” és la novel·la que, en el marc de l’exposició “Som Natura”, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, en col·laboració amb la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, hem triat per aquesta sessió del club de lectura.
Us proposem de participar-hi a reflexionar sobre la importància de la natura a partir de l’experiència d’una nena estatunidenca de finals del s. XIX. Calpurnia Tate és l’única noia de set germans i sembla que el seu futur està escrit i predestinat a tocar el piano, cosir i cuinar. No obstant això, ella està molt més interessada en tot allò que succeeix darrere la porta de la biblioteca i del laboratori del seu avi.
Us convidem a llegir la seva història i a trobar-nos per compartir tot allò que n’haguem après o que ens hagi suggerit.
La sessió serà conduïda per Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i assessor del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
S’oferirà un petit berenar per als assistents.
. Recollida del llibre a la Mediateca del Museu (pl. Leonardo da Vinci, 4-5, parc del Fòrum), a partir del 21 de maig.
Amb el préstec del llibre us oferim una entrada gratuïta a l’exposició “Som Natura“, que us servirà com a un bon complement per a la lectura.
. Sessió del club de lectura, a la Mediateca del Museu (pl. Leonardo da Vinci, 4-5, parc del Fòrum), el dimarts 25 de juny, a les 19 h.
Editorial: la Galera
Ressenya “L’evolució de la Calpurnia Tate”, de Jacqueline Kelly.
Traducció de Jordi Vidal i Tubau. Editorial La Galera, Barcelona, 2010.
264 pàgs. 23 cm.
La Calpurnia és una nena d’11 anys molt curiosa i observadora. Única noia de set germans, la seva família li ensenya coses pròpies per a una nena de l’època, com piano, cuina i costura. Però els seus interessos són molt diferents, i amb l’ajuda del seu avi, un estudiós naturalista, anirà desvetllant a poc a poc els secrets de la natura, Darwin i les seves teories (cadascun dels capítols comença amb una citació de “L’origen de les espècies”). La novel·la ens transporta, a través dels ulls d’una nena, a la Texas de finals del s. XIX amb l’estil de vida i els preceptes morals de l’època, i és en aquest escenari que atorga a la natura un dels papers protagonistes.
Segons l’autora, Jacqueline Kelly, els joves d’avui amb les noves tecnologies corren el risc de perdre el vincle amb la natura (…). El repte real dels pares, diu, és parar esment en el món natural que els envolta. Les seves obres tenen com a objectiu, en les seves pròpies paraules, ser una petita ajuda per evitar-ho.
El llibre ha rebut el prestigiós premi literari Newberry de l’Associació de Serveis Bibliotecaris per a Nens (ALSC) dels Estats Units.