Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Guix

El NAT Les seus Museu de Ciències Naturals de Barcelona Guix

Podràs admirar aquesta peça en una gran vitrina a l’àrea de minerals i roques de ‘La Terra avui’, just abans d’arribar a la botiga.

És un mineral extraordinari per les dimensions i la qualitat del cristall, d’una transparència inusual en aquesta espècie.

Tipus de roca: roca sedimentària evaporítica.

Origen i formació: aquesta roca es forma per la precipitació de cristalls de sulfat de calci hidratat, CaSO4·H2O durant l’evaporació de salmorres altament concentrades en ions calci i sulfat. El precipitat, anomenat guix primari, és enterrat, litificat i deshidratat fins a formar una roca, l’anhidrita. L’anhidrita pot tornar a aflorar a la superfície, on l’aigua de les pluges la rehidrata i forma el guix secundari, que constitueix la majoria d’afloraments d’aquesta classe de roca.

On es troba a Catalunya?

La majoria de dipòsits de guix es troben a la Catalunya central i es van formar al final de l’Eocè. En aquella època el mar cobria gran part d’aquesta zona i l’evaporació va donar lloc a grans dipòsits de sal gemma i guix. Les poblacions catalanes on hi ha guix actualment són Artés, Avinyó, Igualada i Òdena. A Súria i Sallent també hi ha guixos formats a partir de l’evaporació de llacunes continentals.