Saltar al contingut

Ferro bandat

Nom científic
Ferro bandat (Banded ironstone)
Número de registre
MGB 17886
Procedència
Hamersley Iron Formation, West Australia, Austràlia
Mesures
18 x 12,5 x 4 cm / pes: 1.304,5 g
Característiques
Exemplar amb una superfície polida i l’altra en brut. Les formacions de ferro bandat (BIF) es troben en diverses localitats de terrenys molt antics. Aquestes formacions tenen la particularitat que s’han format més o menys al mateix temps arreu del món, durant el Precambrià, fa uns 270 a 250 milions d’anys.

Saber-ne més

A l’inici de ‘La biografia de la Terra’, en el període de l’Arqueà (3.500-2.800 milions d’anys), trobaràs aquesta roca que és un fragment d’una formació sedimentària de tipus de ferro bandat (Banded Iron Formation, BIF)) que testimonia els primers indicis de vida a la Terra.

Si et fixes bé en la superfície polida d’aquesta mostra observaràs unes bandes vermelles i unes altres de color negre que corresponen als minerals hematites i magnetita, respectivament. Aquests minerals són òxids de ferro que es formen en presència d’oxígen i el seu origen va estar, probablement, lligat a l’activitat de cianobacteris. Aquests microorganismes van ser uns dels principals protagonistes de l’origen de la vida a la Terra ja que la seva activitat als fons marins va produir durant l’Arqueà, un augment molt elevat de l’oxigen, donant lloc a una atmosfera oxidant