Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Ferro bandat

El NAT Les seus Museu de Ciències Naturals de Barcelona Ferro bandat

Nom científic
Ferro bandat (Banded ironstone)
Número de registre
MGB 17886
Procedència
Hamersley Iron Formation, West Australia, Austràlia
Mesures
18 x 12,5 x 4 cm / pes: 1.304,5 g
Característiques
Exemplar amb una superfície polida i l’altra en brut. Les formacions de ferro bandat (BIF) es troben en diverses localitats de terrenys molt antics. Aquestes formacions tenen la particularitat que s’han format més o menys al mateix temps arreu del món, durant el Precambrià, fa uns 270 a 250 milions d’anys.

Saber-ne més

A l’inici de ‘La biografia de la Terra’, en el període de l’Arqueà (3.500-2.800 milions d’anys), trobaràs aquesta roca que és un fragment d’una formació sedimentària de tipus de ferro bandat (Banded Iron Formation, BIF)) que testimonia els primers indicis de vida a la Terra.

Si et fixes bé en la superfície polida d’aquesta mostra observaràs unes bandes vermelles i unes altres de color negre que corresponen als minerals hematites i magnetita, respectivament. Aquests minerals són òxids de ferro que es formen en presència d’oxígen i el seu origen va estar, probablement, lligat a l’activitat de cianobacteris. Aquests microorganismes van ser uns dels principals protagonistes de l’origen de la vida a la Terra ja que la seva activitat als fons marins va produir durant l’Arqueà, un augment molt elevat de l’oxigen, donant lloc a una atmosfera oxidant