Títol del seminari: La diversitat liquènica del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter: una eina per a l’avaluació d’impactes ambientals
Resum:
La diversitat biològica, entesa com la riquesa específica, és un dels paràmetres importants a l’hora de definir un paisatge d’interès natural. Tot i això, aquesta riquesa sovint queda restringida als components més vistosos de la natura. Aquesta consideració fa que quedin relegats grups, que tot i la seva importància en el funcionament dels ecosistemes, són desconeguts pel gran públic. Un d’aquests grups són els líquens amb una presència constant en el paisatge però amb una escassa valoració pel que fa als responsables de la gestió.
En l’àmbit de l’ecologia, es considera que el valor indicador d’una comunitat és més gran que el d’una espècie i tenint en compte la naturalesa dels líquens (entesa com a un microecosistema per ell mateix), fa que aquests es caracteritzin per una marcada sensibilitat a l’estrès ambiental com la pol·lució o els canvis climàtics. Gràcies a aquesta sensibilitat, els líquens són sobretot utilitzats com a indicadors de la qualitat ambiental i de l’estat de conservació dels hàbitats, ja sigui per la seva resposta a agents contaminants o per ser indicadors del grau de maduresa dels boscos.
Tenint en compte tot això, s’han fet servir els líquens com bioindicadors per catalogar l’estat de conservació dels alzinars del parc natural del Montgrí, illes Medes i Baix Ter, i plantejar les pautes que s’han de seguir per tal de fer un monitoratge temporal que permeti fer un seguiment del grau de desenvolupament d’aquests alzinars i que, si fos el cas, ens permeti detectar possibles amenaces.
A més, s’ha aprofitat el coneixement de la Biota liquènica de la zona per elaborar un catàleg detallat que posi de manifest la riquesa específica del massís del Montgrí. Això ens ha permès localitzar dues zones d’especial interès liquènic i aconsellar mesures per a la seva preservació.
Ponent: Dra. Diana Muñiz, investigadora postdoctoral de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB-CSIC-Ajuntament de Barcelona).
Lloc: Sala Salvador, Institut Botànic de Barcelona.
Organitza: Institut Botànic de Barcelona