Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Cinefòrum: Ammonite

Projecció de la pel·lícula Ammonite (Francis Lee, 2020), entorn la paleontòloga Charlotte Murchinson, una pionera però també invisibilitzada en la seva aportació científica, i posterior tertúlia amb Jordi Serrallonga. Cicle Ciència i cinema.

Centre Martorell d’Exposicions Activitats Cinefòrum: Ammonite

Lloc
Centre Martorell d’Exposicions
Dates
Dijous 13 de març de 205
Horari
De 18 a 21 h
Durada
3 hores
Adreçat a
Adults
Tipus
Cinema
Preu
Activitat gratuïta
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Cal fer reserva prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades".
Només es permet una reserva per persona.
Aforament limitat.

Els vespres d’hivern són sinònim de fred i foscor, dues condicions que ens predisposen a veure una bona pel·lícula i a cobrir-nos amb una manta. Des del Museu no pretenem qüestionar aquesta popular pràctica però si a proposar-vos canviar la manta per una conversa en bona companyia. I si no hi voleu renunciar, podeu dur la manta de casa!

Projecció de la pel·lícula: Ammonite

Ambientada a l’Anglaterra de 1840, aquesta història segueix la relació entre Mary Anning, una paleontòloga autodidacta, i Charlotte Murchinson, una dona casada. En una societat britànica conservadora, Mary, coneguda temps enrere pels seus descobriments de fòssils, ha caigut en l’oblit i ara sobreviu venent restes prehistòriques als turistes a la costa sud del país. Tot canvia quan un home ric li ofereix diners per cuidar la seva esposa, Charlotte. Aquesta convivència, inicialment distant, es transforma en una connexió profunda i inesperada que desafia les normes socials i els seus propis límits emocionals.

Ammonite rescata de l’oblit a una de les científiques britàniques més destacades de la història, pionera de la paleontologia. Com gairebé la majoria de dones, va viure invisibilitzada i les seves decisives aportacions no van ser reconegudes fins molts anys després.

Moderador: Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

Lloc: Sala Francesc Martorell i Peña del Centre Martorell d’Exposicions

Observacions:
. Us convidem a arribar al Centre Martorell d’Exposicions amb antelació per visitar gratuïtament l’exposició Natura o  Cultura? abans de la tertúlia.
. En tot cas, si no voleu visitar les exposicions temporals, us preguem que arribeu al Centre Martorell d’Exposicions amb 10 minuts d’antelació al començament de la tertúlia.


Amb l’emissió d’aquesta pel·lícula ens volem sumar als actes de celebració del 8M per a reivindicar la figura d’aquesta científica impressionant i de totes les dones invisibilitzades al llarg de la història en general i, de manera particular, en l’àmbit científic, que ens ajuda a visibilitzar una doble discriminació, la de ser dona i persona LGTBIQ.


Activitat del cicle de cinefòrum “Ciència i cinema al Museu”, que projectarà quatre petites joies cinematogràfiques especialment seleccionades per fomentar la tertúlia al voltant del cinema i les ciències naturals. Ens hi acompanyarà en Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i cinèfil empedreït, que exercirà de mestre de cerimònies. Aquest cicle s’emmarca dins del projecte de Ciència i cinema al Museu com a contingut complementari de l’exposició temporal Natura o Cultura?

Sessions:

. Dimecres 29 de gener de 2025, Creation (Jon Amiel, 2009). VOSE.
. Dijous 13 de febrer de 2025, Silent running (Douglas Trumbull, 1972). VOSE.
. Dimecres 26 de febrer de 2025, Man to Man (Régis Wargnier, 2005). VOSC.
. Dijous 13 de març de 2025, Ammonite (Francis Lee, 2020).

Altres activitats

  • Des de 21-01-2025
  • Fins a 21-01-2025