Els vespres d’hivern són sinònim de fred i foscor, dues condicions que ens predisposen a veure una bona pel·lícula i a cobrir-nos amb una manta. Des del Museu no pretenem qüestionar aquesta popular pràctica però si a proposar-vos canviar la manta per una conversa en bona companyia. I si no hi voleu renunciar, podeu dur la manta de casa!
Projecció de la pel·lícula: Silent Running o “Naus silencioses”
Al segle XXI, la vegetació ha desaparegut completament de la superfície de la Terra. Les poques espècies vegetals que encara existeixen es conserven en tres naus espacials dedicades a preservar la flora, situades a l’òrbita de Saturn. Amb l’esperança de poder repoblar algun dia el planeta, el botànic Freeman Lowell s’encarrega de cuidar i mantenir una d’aquestes naus, anomenada Valley Forge. Tanmateix, tot canvia quan rep la sorprenent ordre de destruir totes les espècies i tornar a la Terra.
Nascuda del moviment pacifista contrari a la guerra del Vietnam i a l’escalada armamentística nuclear, Silent Running narra la por a una devastació del planeta Terra provocada per l’ésser humà. Pel•lícula científica, distòpica i reflex d’uns temps convulsos en què les guerres i la conquesta de l’espai estaven a l’ordre del dia.
Moderador: Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.
Lloc: Sala Francesc Martorell i Peña del Centre Martorell d’Exposicions
Observacions:
. La pel·lícula s’emetrà en versió original amb subtítols en castellà (VOSE).
. Us convidem a arribar al Centre Martorell d’Exposicions amb antelació per visitar gratuïtament l’exposició Natura o Cultura? abans de la tertúlia.
. En tot cas, si no voleu visitar les exposicions temporals, us preguem que arribeu al Centre Martorell d’Exposicions amb 10 minuts d’antelació al començament de la tertúlia.
Activitat del cicle de cinefòrum “Ciència i cinema al Museu”, que projectarà quatre petites joies cinematogràfiques especialment seleccionades per fomentar la tertúlia al voltant del cinema i les ciències naturals. Ens hi acompanyarà en Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i cinèfil empedreït, que exercirà de mestre de cerimònies. Aquest cicle s’emmarca dins del projecte de Ciència i cinema al Museu com a contingut complementari de l’exposició temporal Natura o Cultura?
Sessions:
. Dimecres 29 de gener de 2025, Creation (Jon Amiel, 2009). VOSE.
. Dijous 13 de febrer de 2025, Silent running (Douglas Trumbull, 1972). VOSE.
. Dimecres 26 de febrer de 2025, Man to Man (Régis Wargnier, 2005). VOSC.
. Dijous 13 de març de 2025, Ammonite (Francis Lee, 2020).
A banda, aquesta sessió forma part del cicle cicle Cartografies de l’univers. Cicle d’astronomia al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Programa:
ConversesNat. Geopolítica de l’espai. La batalla pel cosmos
Museu de Ciències Naturals de Barcelona (parc del Fòrum)
Dimecres 12 de febrer de 2025, de 18.30 a 20 h
Cinefòrum. Silent running
Centre Martorell d’Exposicions (parc de la Ciutadella)
Dijous 13 de febrer de 2025, de 18 a 21 h
Club dels llunàtics i llunàtiques. De la Lluna a les llunes: un recorregut llunàtic
Centre Martorell d’Exposicions (parc de la Ciutadella)
Dijous 20 de febrer de 2025, de 18.30 a 20 h
Presentació del llibre Instruccions per trobar alienígenes
Hivernacle (parc de la Ciutadella)
Dissabte 15 de març de 2025, de 12 a 13 h
Visita cultural a l’Observatori Fabra
Observatori Fabra
Dimecres 26 de març, de 20 a 21.30 h