Més enllà del plaer que pot suposar per a humans i altres animals caminar per la carretera de les Aigües (Barcelona), us proposem recórrer – tot deambulant xino-xano – aquesta via i reconèixer la seva geologia. Concretament, entre el Baixador del funicular de Vallvidrera i la plaça del Dr. Andreu (on arribava el Tramvia Blau).
Geològicament parlant, Collserola és un massís interurbà format en els primers temps geològics del planeta Terra. El seu nucli el conformen roques ígnies (més precísament, plutòniques) del grup del granit. I, sobre aquest nucli, afloren un estol de roques que, si bé es formaren incialment com a roques sedimentàries, en veure’s afectades per l’alt grau de calor i pressió dels granits quan encara eren fosos, es transformaren en allò que anomenem roques metamòrfiques (quarsites, amfibolites, granatites, pissarres, filites, etc.). El conjunt d’aquestes roques encara fou travessat posteriorment per roques que anomenem filonianes (pel fet de formar filons) com ara els pòrfirs i les pegmatites.
Les identificarem al llarg de la nostra passejada i també, des del mirador urbà que esdevé el propi recorregut, tractarem d’entendre quelcom més: allò que veiem (els relleus des dels peus de Collserola fins al mar) i allò que no veiem (la geologia que s’amaga sota la ciutat de Barcelona).
A càrrec de Jaume Gallemí, conservador de Paleontologia jubilat del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Punt de trobada: parada del Baixador de Vallvidrera de FGC
. Cal prémer el polsador del “Baixador” per sol·licitar parada perquè el funicular s’hi aturi ja que aquesta parada és facultativa.
. Horaris de 2024 de sortida del funicular des de les estacions de Vallvidrera inferior (Peu de Funicular) i Vallvidrera Superior, els dissabtes (fora del més d’agost:
Hora: 8 h / Minuts: 09, 19, 29, 39, 49, 58
Hora: 9 h / Minuts: 04, 10, 16, 22, 28, 34, 40, 46, 52, 58
. Condicions d’us dels funiculars de FGC.
Observacions:
. Cal portar esmorzar (dinar opcional) i beure, tot i que hi ha fonts públiques al llarg del trajecte.
. Tingueu en compte les condicions climatològiques i porteu aigua i l’equipament adequat: roba discreta, impermeable, calçat còmode, barret, protector solar.
. Es recomana portar llibreta de camp, guies i els instruments que vulgueu (càmera, binocles, telescopi terrestre, lupa).
Més informació: pàgina web de l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (AAMCNB)
Organitza: AAMCNB
Col·labora: Museu de Ciències Naturals de Barcelona