Museu de Ciències Naturals de Barcelona

La cova del Petrecó

Un itinerari geològic i bioespeleològic a aquesta cavitat de 130 metres, amb el guiatge d’experts espeleòlegs. Accés sense especial dificultat tècnica.

Esparreguera Activitats La cova del Petrecó

Lloc
Esparreguera
Dates
Dissabte 18 de març de 2023
Horari
De 10 a 14 h
Durada
4 hores
Adreçat a
A partir de 10 anys. Els menors han d'anar acompanyats d'un adult responsable.
Tipus
Sortida Naturalista
Preu
5 € per al públic general / Activitat gratuïta per als socis i sòcies de l'AAMCNB i els seus acompanyants.
Places exhaurides
Observacions
Cal inscripció prèvia a amicsmcnb@gmail.com, amb la indicació de:
. Nom de la sortida
. Nom i cognoms de les persones assistents
. Telèfon mòbil i correu electrònic de contacte
. Si sou o no socis de l'AAMCNB
. Si teniu disponibilitat de cotxe

Aforament limitat a 15 persones.

Sortida geològica i bioespeleològica a la cova del Petrecó (Esparreguera), que té com a objectiu la presa de contacte i el coneixement de l’entorn subterrani. Us mostrarem els diferents biòtops, caracteritzats per la humitat i la disponibilitat d’aliment i, a més, observarem la fauna que hi habita.

La cova del Petrecó té un recorregut de 130 metres i no té cap dificultat tècnica en especial, només una gatera (pas estret) d’uns 5 metres de longitud per on ens haurem d’arrossegar per tal d’arribar a la zona més bonica i interessant de la cavitat. Durant tot el recorregut, els participants anireu acompanyats d’experts espeleòlegs que us hi ajudaran.

La formació d’aquesta cova localitzada al vessant SE de la Serra de Can Rubió està associada al desenvolupament de falles inverses en materials calcaris del Muschelkalk inferior, formats fa uns 240 milions d’anys, durant el període Triàsic. Tot i ser una cova concorreguda, s’hi poden apreciar diversos tipus de formacions càrstiques.

En aquesta cavitat habita el coleòpter liòdid Troglocharinus patracoi (Zariquiey, 1922), un endemisme que només viu en aquesta cova. Les cavitats que alberguen una entomofauna tan especial requereixen un grau de protecció molt alt que, malauradament, la cova del Petrecó no té. És molt important, per tant, que la visita a la cova es dugui a terme amb la màxima cura i respecte per a tots els elements que la formen i la vida subterrània que l’habita.

A càrrec de Marc Campeny, conservador de Mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB); Floren Fadrique de l’Associació Catalana de Bioespeleologia (BIOSP); i, Jorge Mederos, Sergi Gago i Neus Brañas, personal tècnic de la col·lecció d’Artròpodes del MCNB.

Punt de trobada: estació d’Olesa de Montserrat dels FGC. Un cop a l’estació ens haurem de repartir en cotxes per poder arribar fins a la cavitat.

Observacions: es recomana portar mono de mecànic o xandall vell, botes de muntanya, guants de jardiner (qui en tingui) i roba de recanvi. Els cascos i frontals per a les persones assistents seran cedits per la Federació Catalana d’Espeleologia.

Organitza: Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (AAMCNB).

Amb el suport de la Federació Catalana d’Espeleologia.

Col·labora: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Altres activitats

  • Des de 12-12-2024
  • Fins a 12-12-2024