Museu de Ciències Naturals de Barcelona

ConversesNat

Taula rodona on debatrem com podem viure entre volcans, conduïda pel conservador de Mineralogia del MCNB, Marc Campeny. Amb la participació de José Mangas, catedràtic en Ciències Geològiques de la Universidad de Las Palmas i, Meritxell Aulinas, professora de Petrologia de la Universitat de Barcelona.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Activitats ConversesNat

Lloc
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Dates
Dimarts 29 de novembre de 2022
Horari
De 18.30 a 20 h
Tipus
Conferència-debat
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Cal inscripció prèvia a través de l'enllaç superior de "Reserva d'entrades".

Aforament limitat.

Preguem que arribeu amb 15 minuts d'antelació a l'inici de l'activitat.

#ConversesNat: Viure entre volcans: Un any després de l’erupció de Tajogaite (La Palma)

El paisatge volcànic és intrínsec de la cultura i la història de multitud de pobles i territoris a tot el món. De fet, es calcula que, actualment, més de 800 milions de persones viuen a les immediacions de volcans actius. Aquesta ocupació del territori volcànic esdevé una interacció complexa i provoca riscos per a les persones que l’habiten. Però per què seguim vivint a prop dels volcans? Com gestionem el risc volcànic? Són els volcans un patrimoni geològic que cal preservar? Aprendrem sobre volcans i debatrem sobre la nostra relació amb els volcans i el patrimoni natural que representen, aprofitant, com a fil conductor, l’erupció de Tajogaite que va tenir lloc l’any 2021 a la zona de Cumbre Vieja, a illa de La Palma.

Ponents:

 

José Mangas Viñuela, catedràtic de la Universidad de Las Palmas de Gran Canària (ULPGC)
Amb més de 35 anys d’experiència en docència universitària, actualment, desenvolupa diverses línies de recerca relacionades amb la geologia de les Illes Canàries, centrades en la vulcanologia, els recursos minerals i el patrimoni geològic de l’arxipèlag. Fruits d’aquesta tasca docent i investigadora són la publicació de més de 110 articles i capítols de llibres de caràcter nacional i internacional. Ha treballat en volcans de diverses regions del món com ara Hawaii o el Camerun. El 2021, durant la gestió de l’emergència derivada de l’erupció de Tajogaite, va participar, en diverses ocasions, en les reunions de la comissió del PEVOLCA (Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias). Durant l’erupció, va ser un dels científics més actius als mitjans de comunicació i va protagonitzar multitud d’intervencions que van ser lloades per la seva gran didàctica, pedagogia i eloqüència científica.
@jmangasv

 

Meritxell Aulinas Juncà, professora investigadora de la Universitat de Barcelona (UB).
Professora de petrologia ígnia i geoquímica a la Universitat de Barcelona. És especialista en vulcanologia i l’avaluació del risc volcànic. Ha treballat en regions volcàniques de tot el món: Itàlia, l’Antàrtida, les illes Canàries o la zona volcànica de la Garrotxa, entre moltes altres. Va participar en l’estudi de la composició de les laves expulsades pel volcà de Tajogaite així com en la difusió de l’erupció als mitjans de comunicació de diversos àmbits geogràfics. És una gran promotora del patrimoni geològic i de la geodiversitat així com de la didàctica i la divulgació dels volcans i les ciències de la Terra, en general.
@MeriAulinas

 

Conductor:

Marc Campeny Crego, conservador de mineralogia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB).
Doctor en Ciències de la Terra per la Universitat de Barcelona. És conservador del departament de Mineralogia de l’MCNB des de l’any 2010. Actualment, la seva recerca està centrada en l’estudi de dipòsits minerals en diverses regions del món entre les quals es troben les illes Canàries. Ha treballat en diverses regions volcàniques, especialment, a Angola. Durant el 2022 va participar en una campanya de camp realitzada a l’àrea de Tajogaite mostrejant les mineralitzacions associades a l’activitat fumaroliana del volcà (llegiu l’entrevista al nostre blog).

*      *      *     *      *

Concepció i desenvolupament de la taula rodona a càrrec de Yael Díaz, conservadora de Petrologia de l’MCNB, i Marc Campeny, conservador de Mineralogia de l’MCNB.

___________________

Lloc: Sala Margalef del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (parc del Fòrum, pl. Leonardo da Vinci, 4-5).

Vista d’un sector de la localitat de Las Manchas, àmpliament afectat per la caiguda de fragments de piroclastos procedents del volcà. Imatge de Marc Campeny/MCNB

 

Altres activitats

  • Des de 28-11-2024
  • Fins a 28-11-2024