Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Passeig de les aigües

Quan es passeja amb ulls “geocuriosos” per Barcelona se’ns plantegen moltes preguntes. Itinerari geològic-didàctic, a càrrec de Yael Díaz, conservadora de petrologia i, Iria Díaz, documentalista del Museu.

Parc de Collserola Activitats Passeig de les aigües

Lloc
Parc de Collserola
Dates
Dissabte 20 de novembre de 2021
Horari
De 10 a 13 h
Durada
3 hores
Adreçat a
Públic general, a partir de 12 anys
Tipus
Itinerari guiat
Preu
3 € públic general / 1,5 € estudiants i aturats / Gratuït pels socis i sòcies de l'AAMCNB
Observacions
Cal inscripció prèvia, mitjançant un correu a: amicsmcnb@gmail.com, com a mínim tres dies abans de la data de l'activitat. Cal que ens indiqueu en el missatge el vostre nom, adreça electrònica i número de telèfon de contacte.

Aforament: 21 persones

La inscripció comporta l'acceptació i compliment de les normes sanitàries i mesures preventives vigents contra la Covid-19.

Hi havia una vegada… la història geològica de Barcelona.

La ciutat de Barcelona convida a ser passejada i observada per descobrir que cada racó amaga una història. Quan es passeja amb ulls “geocuriosos” es plantegen moltes preguntes: Què hi ha sota la ciutat? Per què Collserola i Montjuïc són tan diferents? Per què l’home va escollir històricament aquest lloc per viure? Sempre ha estat així el paisatge d’aquesta zona?

Les respostes es troben estudiant els fons, històrics i recents, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB), revisant la bibliografia que molts geòlegs han elaborat al llarg del temps fins a avui i també estudiant els afloraments de roca, minerals i fòssils que encara podem trobar “in situ”.

Amb aquest recorregut didàctic de 5 parades mostrarem i explicarem la geologia de Barcelona:
Aturada 1 – Introducció geogràfica i geològica
Aturada 2 – Cornubianites pigallades
Aturada 3 – Alternança de cornianes calcosilicatades i màfiques
Aturada 4 – Filons tabulars
Aturada 5 – El plutó granodiorític

Recorregut: 2,5 km i 100 metres desnivell

A càrrec de: Yael Díaz Acha, conservadora de petrologia, i Iria Díaz Ontiveros, documentalista de Petrologia del MCNB.

Observacions: es tracta d’una activitat de camp. Tingueu en compte les condicions climatològiques i porteu l’equipament adequat (roba adequada, impermeable, calçat còmode, barret, protector solar, repel·lent de mosquits). També la llibreta de camp, càmera, lupa de mà. Porteu esmorzar i aigua.

Organitza: AAMCNB (Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona)

Col·labora: MCNB

Més informació:

«No es permet arrencar o extreure, sense l’escaient autorització, roques, fòssils, minerals i terres en general, qualsevol que sigui el mitjà utilitzat (manual o mecànic). Tampoc no es permet la recollida de sòl fèrtil o virosta». Ordenances del Parc de Collserola. Títol II. Protecció del patrimoni natural del Parc. Article 4. Del sòl.

Per saber-ne més:

Alías, G., Inglés, M., Liesa, M., Rosell, L. y Centellas, F. A. 2008. Guia de geologia de Collserola. Parc de Collserola y Diputació de Barcelona.

Almera, J. 1891. Mapa geológico y topográfico de la provincia de Barcelona. Región primera o de contornos de la capital. 1:40000. Diputación Provincial de Barcelona.

Almera, J., 1894. Descripción de los terrenos pliocénicos de la cuenca del Bajo Llobregat y llano de Barcelona. Mapa Geol. Prov. Barcelona. 351 págs.

Cabrera, L. & Santanach, P. 1979. Precisions sobre la disposició estructural dels terrenys triàsics de Vallcarca (Barcelona). Butlletí Institució Catalana d’Història Natural. 43, (secció Geologia 2): 73-77.

Cañas, J., Mascaró, J. y Munujos, H. 1995. Llibre guia del Parc de Collserola. Barcelona. Patronat Metropolità del Parc de Collserola.

Gibbons, W. Y Moreno, T. 2012. The Geology of Barcelona: An Urban Excursion Guide. London: Geologists’ Association. Print. Geologists’ Association Guide, 70.
Gómez-Gras, David; David Parcerisa; Francesc Calvet Rovira; Jaume Porta i Casanellas; Nuria Solé de Porta; Jorge Civis Llovera. 2001. Stratigraphy and petrology of the Miocene Montjuïc delta (Barcelona, Spain). Acta geológica hispánica. 36-1: 115-136.

Parcerisa, D., Gómez, D. & Calvet, F. 2002. Petrologia i diagènesi en sediments de l’Oligocè superior i del Miocè inferior i mitjà de la depressió del Vallès i del Pla de Barcelona. Evolució de l’àrea font i dinàmica dels fluids. Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia.

Riba, O. & Colombo, F. 2009. Barcelona: la Ciutat Vella i el Poble Nou. Assaig de Geologia urbana: Barcelona, Catalonia,

Santanach, P., Casas, M., Gratacós, O., Liesa, M., Muñoz, J. A. y Sàbat, F. 2011. Variscan and Alpine structure of the hills of Barcelona: Geology in an urban area/Estructura herciniana y alpina de las colinas de Barcelona: Geología en una zona urbana. Journal of Iberian Geology 37(2): 121-127,129-136.

Vaquer, R. 1972. El metamorfismo y las rocas plutónicas y filonianas de la sierra de Collserola (Tibidabo), Barcelona. Ph. D. Thesis. Universitat de Barcelona, Barcelona, 362 págs.

Altres activitats

  • Des de 12-12-2024
  • Fins a 12-12-2024