Saltar al contingut
Activitats

Institut Botànic de Barcelona Activitats

Seqüenciació genòmica en sistemàtica molecular

Títol del seminari: Aplicacions de la seqüenciació genòmica a baixa cobertura en estudis de sistemàtica molecular i evolució de plantes

Resum:

Les tecnologies de seqüenciació genòmica d’alt rendiment (HTS, de l’anglès High Throughput Sequencing) han suposat una revolució a tota mena d’estudis de la biodiversitat, des de l’ecologia a la biologia evolutiva.

Actualment, la gran majoria de dades de seqüenciació de l’ADN s’obtenen mitjançant la tecnologia Illumina, però les aproximacions per a la selecció de les regions genòmiques que ens interessen són molt diverses. De totes les metodologies disponibles, una de les més senzilles i al mateix temps més útils per als estudis de filogènia i evolució de plantes, segurament, és la seqüenciació a baixa cobertura (anomenada també genome skimming, en anglès). Aquesta estratègia permet obtenir fàcilment seqüències de qualitat de les fraccions més abundants del genoma, és a dir: plastomes, ADN mitocondrial, ADN ribosòmic i altres regions repetitives del genoma.

En aquest seminari, compartirem l’experiència del nostre grup de recerca en l’obtenció d’aquest tipus de dades genòmiques i la seva utilització en estudis d’evolució de plantes. Comentarem els procediments d’anàlisi més habituals utilitzats per a aconseguir les seqüències completes de l’ADN cloroplàstic i l’ADN ribosòmic, o la caracterització dels altres elements repetitius del genoma. Per últim, farem un repàs d’alguns dels resultats que hem obtingut mitjançant l’anàlisi d’aquest tipus d’informació genòmica, així com altres aplicacions potencials i algunes limitacions que cal tenir en compte durant la seva utilització.

Ponents: Joan Pere Pascual i Daniel Vitales
Institut Botànic de Barcelona (IBB, CSIC-ICUB) & Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació (UB)

Idioma: català

Lloc: Sala Salvador, de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB)
Passeig del Migdia, s/n (cantonada amb c/ Can Valero), parc de Montjuïc
Bus: 150, des de plaça Espanya
Geolocalització: -41º21’43.55’’ N, 02º09’38.64’’ E

Organitza: IBB

Lloc
Institut Botànic de Barcelona
Dates
Divendres 13 de desembre de 2019
Horari
De 12 a 14 h
Durada
2 hores
Adreçat a
Experts i públic interessat
Tipus
Seminari
Preu
Activitat gratuïta
Observacions
Aforament: 50 persones

Demaneu Informació o proposeu nous temes per als seminaris a l'a/e dvitales@gmail.com
0

Newsletter del Museu

Altres activitats