#ConversesNat: Ciència i agenda política.
Quin ha de ser el pes del coneixement científic en la gestió pública?
La crisi de la Covid-19 ha situat la ciència a l’ull de l’huracà. Un major protagonisme polític, una insòlita centralitat mediàtica i un creixent interès en l’opinió pública ens obliguen a plantejar-nos diverses qüestions al respecte. Quina ha de ser la importància de la ciència en la presa de decisions? Quins equilibris s’han d’establir amb la resta d’interessos i necessitats que vertebren i condicionen la gestió pública? Què passarà quan deixem enrere la pandèmia?
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona dedicarà aquesta nova sessió de ConversesNAT a reflexionar sobre aquests i altres temes amb tres científics que ens permetran aproximar-nos-hi des de diferents perspectives. D’una banda, comptarem amb Arcadi Navarro, professor i investigador ICREA que ha exercit de secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Per altra banda, la taula rodona també tindrà present la veu de Clara Prats, biofísica que modelitza la transmissió de malalties infeccioses i que ha rebut, des de l’inici de la pandèmia, el focus de polítics i mitjans de comunicació. En aquesta sessió també hi participarà Joaquim Calbó, bioquímic i membre de l’Associació Ciencia en el Parlamento, una iniciativa ciutadana que ha aconseguit arrencar el compromís de la Mesa del Gobierno de crear l’Oficina de Ciencia y Tecnología en el Parlamento, que vetllarà per aplicar dades i evidències científiques en l’elaboració de polítiques públiques.
La taula rodona serà conduïda per la periodista especialitzada en ciència i salut, Núria Jar.
Ponents:
Arcadi Navarro, biòleg. Professor i investigador d’ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF i, director general de la Fundació Pasqual Maragall i Barcelonaβeta Brain Research Center.
És professor de Genètica i professor de recerca ICREA a la Universitat Pompeu Fabra. També és director de la Fundació Pasqual Maragall i del seu centre de recerca, el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), dedicat a la lluita contra la malaltia d’Alzheimer i altres demències associades a l’edat.
A més a més codirigeix l’European Genome-phenome Archive (EGA), el major distribuïdor i administrador mundial de dades de genòmica mèdica, en una col•laboració entre el Centre for Genomic Regulation (CRG) i l’Institut Europeu de Bioinformàtica (EMBL-EBI).
Fou vicedirector de l’IBE (UPF-CSIC) des de la seva fundació, al 2008, i fins l’any 2013. Entre 2013 i 2016 va ser director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, període durant el qual el Departament va rebre el premi Distinció Maria de Maeztu.
Entre 2016 i 2018 ocupà el càrrec de secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.
@ArcadiNavarro
Clara Prats, biofísica. Investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (Universitat Politècnica de Cataluna).
És Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i Doctora en Física Aplicada i Simulació en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Actualment és professora agregada de la UPC. Investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, i responsable de models computacionals al Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de l’Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP).
La seva línia de recerca se centra en l’ús de la modelització computacional per a l’estudi de malalties infeccioses, principalment la tuberculosi, però també la malària, la malaltia del Chagas i, els últims mesos, la Covid-19.
@prats_clara
Joaquim Calbó, bioquímic. Gestor de projectes científics al CRG (Centre de Regulació Genòmica). Tresorer de l’Asociación Ciencia en el Parlamento.
Compta amb experiència internacional en recerca i en gestió de la recerca. Actualment coordina l’àrea de projectes col•laboratius a l’oficina d’International and Scientific Affairs (ISA) del Centre de Regulació Genòmica (CRG). Des de l’any 2018, participa en la iniciativa Ciencia en el Parlamento, i des del 2020 n’és el tresorer.
És Llicenciat (1997) i Doctor (2002) en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat de Barcelona, Especialista en Gestió de la Qualitat i la Innovació (UOC, 2009), i Màster Universitari en Lideratge i Gestió de la Ciència i la Innovació per la Universitat Pompeu Fabra (2013).
Ha participat com Scientific Project Manager en la preparació i gestió de diversos projectes finançats per la Comissió Europea (FP7, H2020). Des del 2017, ha coordinat el llançament i consolidació de l’Alianza de Centros Severo Ochoa y Unidades María de Maeztu (SOMMa).
@Cienciamento
Moderadora: Núria Jar, periodista freelance especialitzada en ciència i salut.
És col•laboradora d’El Matí de Catalunya Ràdio, Planta Baixa de TV3, agència SINC i Muy Interesante. A més a més, és codirectora dels podcasts de Revista 5W i coordinadora del taller de ràdio del màster de Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la BSM-UPF.
Recentment ha produït l’audiosèrie ‘Las científicas del coronavirus’, gràcies a una beca de National Geographic.
@nuriajar
Mitjà: presencial (Museu de Ciències Naturals de Barcelona) i en línia pel canal de YouTube del Museu.