- Lloc
- Laboratori de Natura
- Dates
- Dimarts 3 de juliol de 2018
- Horari
- De 18 a 20 h
- Durada
- 2 hores
- Adreçat a
- Membres del Grup SEMBIOS, però també, a qualsevol persona interessada
- Tipus
- Seminari
- Preu
- Activitat gratuïta
Els polimorfismes intrapoblacionals
Consideració de l’heterozigositat en els organismes diploides per donar-hi resposta a diverses qüestions. Idioma vehicular: anglès.
Laboratori de Natura Activitats Els polimorfismes intrapoblacionals
Títol: Tan simple com sigui possible, però no més: perquè els polimorfismes intrapoblacionals són importants i com extreure el millor d’ells
Els taxonomistes moleculars i genomicistes no tenen normalment en consideració l’heterozigositat en els organismes diploides, sigui o bé descartant els llocs o individus heterozigots o bé mantenint només la meitat de les seves variants. Tot i que, una simplificació excessiva pot funcionar a l’hora de contestar algunes qüestions específiques en hipòtesis concretes, moltes vegades porta a conclusions errònies i fa impossible respondre qüestions fascinants.
En aquesta xerrada, esmentarem els problemes derivats de l’aproximació “haplocèntrica” utilitzada de manera més comuna focalitzada en dos tipus d’estudis: estudis genòmics que tracten d’entendre l’estructura i l’evolució genòmica dels organismes i els estudis de la biodiversitat quan tracten de delinear i identificar espècies fent servir marcadors moleculars.
El ponent citarà exemples de diferents organismes estudiats en el seu grup d’investigació, com són els amfípodes cavernícoles, els rotífers bdel·loides i els corals scleratinians. També presentarà dues noves plataformes en obert, programes informàtics que tenen en compte l’heterozigosi i que estan dissenyats per convertir els polimorfismes intragenòmics en el millor amic dels biòlegs en comptes del seu malson: Bwise (assemblatge de genomes) i HaplowebMaker (delimitació d’espècies).
Ponent: Dr. Jesús Lozano Fernández
Idioma vehicular: anglès.
Lloc: sala d’actes del Castell dels Tres Dragons (Laboratori de Natura, pg. Picasso, s/n)
Dins el programa de Seminaris de Biodiversitat, SEMBIO. Debat i intercanvi d’experiències essencialment sobre sistemàtica, zoologia, evolució animal i filogènia molecular. Aquestes xerrades estan organitzades pel Grup de Recerca Consolidat ZooSysEvo format per científics de la Facultat de Biologia (UB) i del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L’objectiu és difondre els continguts de la recerca d’investigadors del grup o d’algun investigador convidat.
Altres activitats
- Des de 15-12-2024
- Fins a 15-12-2024