Títol del seminari: Natusfera, una plataforma de ciència ciutadana per al seguiment de la biodiversitat
Resum:
Natusfera és una plataforma de ciència ciutadana inspirada en la plataforma iNaturalist. Un dels principals objectius d’aquesta nova plataforma és facilitar la participació de qualsevol col·lectiu interessat a col·laborar en el seguiment de la biodiversitat, independentment de la mida del col·lectiu i de les capacitats dels seus membres. Per fer-ho, el desenvolupament de Natusfera ha estat concebut per trencar tres barreres potencials principals:
- Barreres tecnològiques: els col·lectius no necessitaran tenir experiència en TIC al grup per executar l’aplicació i adaptar-la al seu interès particular.
- Barreres de coneixement: poden començar a participar fins i tot si no tenen experiència per identificar les pròpies observacions.
- Barreres lingüístiques: els usuaris poden triar lliurement l’idioma per participar i intercanviar informació a Natusfera. Actualment, la plataforma està disponible en 5 idiomes: anglès, espanyol, català, gallec i basc.
Natusfera s’ha designat pel node espanyol de la Global Biodiversity Information Facility (GBIF) com la seva plataforma ciutadana. Actualment, tres institucions col·laboren en el desenvolupament de la plataforma: el Real Jardín Botánico de Madrid (RJB-CSIC) com a node espanyol del GBIF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) i l’Institut del Mar (ICM-CSIC).
Ponent: Dr. Jaume Piera (Institut de Ciències del Mar ICM-CSIC).
Idioma vehicular: català
Lloc: Sala Salvador, Institut Botànic de Barcelona.
Organitza: Institut Botànic de Barcelona