Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Club dels llunàtics i llunàtiques

De la Lluna a les llunes: un recorregut llunàtic.
Amb Marc Campeny, cap de l’Àrea Científica del Museu, i amb la conducció de Jordi Serrallonga, farem la sessió que celebra els 20 anys del Club.

Centre Martorell d’Exposicions Activitats Club dels llunàtics i llunàtiques

Lloc
Centre Martorell d’Exposicions
Dates
Dijous 20 de febrer de 2025
Horari
De 18.30 a 20 h
Durada
1 hora i 30 minuts
Adreçat a
Públic adult
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Cal fer reserva prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades", que s'habilitarà a partir del divendres 17 de gener.
Només es permet una reserva per persona.
Aforament limitat.

Tertúlia: De la Lluna a les llunes: un recorregut llunàtic

La Lluna, l’únic satèl·lit que s’atreveix a orbitar el nostre planeta ho fa amb timidesa, sempre mostrant-nos la mateixa cara, deixant l’altra oculta per mantenir el misteri. S’ha dit d’ella que quan és plena és capaç de fer embogir els éssers humans, fins i tot corren rumors que els pot convertir en llops. Més enllà dels mites, sabem que influeix en els nostres hàbits, mana sobre els mars i determina el temps. El seu enigma ha estat fons d’inspiració artística. Qui no recorda la lluna filmada per Georges Méliès o les permonitòries aventures narrades per Jules Verne?

Les llunes, van ser estudiades i observades amb seguretat, per primer cop, pel gran astrònom Galileo Galilei. Coneixem la més gran del sistema solar, Ganímedes, però cada any se’ns comunica la descoberta de la més petita. Gairebé les més de 200 que coneixem duen un nom de la mitologia grecollatina, i Saturn és el planeta que més n’acumula. Alguns planetes no en tenen cap.

Aquest Club forma part del cicle Cartografies de l’univers. Cicle d’astronomia al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

El 24 de febrer de l’any 2025 s’inaugurava el Club dels llunàtics i llunàtiques amb una sessió on el Jordi Serrallonga ens parlava del llegat de Darwin. Vint anys després, el format continua ben viu, amb en Jordi com a protagonista i amb molts de vosaltes que, com a seguidors i seguidores del Club ens acompanyeu cada tercer dijous de mes. Aquesta sessió pretén ser un homenatge a l’element que ens és comú, la Lluna, el qual ha guiat els nostres camins durant tants i tants anys.

Ponent:

Marc Campeny, cap de l’Àrea Científica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 

Moderador: Jordi Serrallonga
Arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

Lloc: Centre Martorell d’Exposicions, passeig Picasso, núm. 9, parc de la Ciutadella.

Observacions:
. Us convidem a arribar amb antelació per visitar gratuïtament les exposicions Natura o Cultura? i Wow, abans de la tertúlia.
. Us preguem que arribeu amb 10 minuts d’antelació al començament de la tertúlia.
. La sessió no serà enregistrada ni posteriorment publicada al nostre canal natTV.


Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

El cicle del Club es fa, habitualment, el tercer dijous de cada mes.

Altres activitats

  • Des de 13-01-2025
  • Fins a 13-01-2025