Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Club dels llunàtics i llunàtiques

Art i ciència als museus. A la descoberta de natures misterioses.
Joan Fontcuberta, fotògraf i historiador, ens explicarà si el rigor científic ha fet desaparèixer l’art i el misteri dels museus de ciències naturals. Amb la conducció de Jordi Serrallonga.

Centre Martorell d’Exposicions Activitats Club dels llunàtics i llunàtiques

Lloc
Centre Martorell d’Exposicions
Dates
Dijous 18 de gener de 2024
Horari
De 18.30 a 20 h
Durada
1 hora i 30 minuts
Adreçat a
Públic adult
Tipus
Conferència-debat
Preu
Activitat gratuïta
Entrades exhaurides
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Cal fer reserva prèvia a l'enllaç superior de "Reserva d'entrades", que s'habilitarà a partir del divendres 15 de desembre.
Es permet un màxim d'una reserva per persona.
Aforament limitat.

Tertúlia: Art i ciència als museus. A la descoberta de natures misterioses

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El Club dels llunàtics i llunàtiques torna a casa! Aprofitant la recent inauguració del Centre Martorell d’Exposicions, el Club es desplaça a l’indret original on va iniciar el seu recorregut pels volts de l’any 2008. Us convidem a acompanyar-nos en aquest retorn tan especial en què també tindreu la possibilitat de visitar les dues exposicions que s’hi exhibeixen actualment: Natura o Cultura? i WOW.

“Quan ens endinsem en un museu de ciències naturals contemporani cal esperar que les riques col·leccions exposades responguin a criteris de rigor científic. Els equips de conservació, recerca i divulgació, de la mà de la museologia, vetllen per garantir-ho.

Però què va succeir en el passat? Els precursors dels actuals museus foren gabinets de curiositats que, durant els segles XVIII i XIX, reunien peces recollides, comprades i espoliades per col·leccionistes, antiquaris i naturalistes privats. Sovint, aquestes col·leccions esdevingueren béns de prestigi: aparadors de mandataris que s’envoltaven d’espècimens provinents de les exòtiques colònies d’ultramar, però també de particulars amb fortuna. Per tot això, no era estrany que els objectes fossin exhibits responent a cànons més relacionats amb l’art que no pas amb la ciència: vitrines i quadres de bella factura que mostraven papallones ordenades per colors i mesures, escarabats disposats en rombes o cercles concèntrics, closques de cargols que dibuixaven espirals, o minerals polits que armaven taules d’escriptori barroques o noucentistes, sense oblidar les banyes d’unicorn que, en realitat, eren de naval, o els ossos de grans animals extints, catalogats com a dracs o humans gegants.

En l’actualitat, ben encetat el segle XXI, el rigor científic ha fet desaparèixer l’art i el misteri dels museus de ciències naturals? En aquesta sessió del Club demostrarem que no, tot parlant amb el fotògraf Joan Fontcuberta, un artista capaç de fusionar art i ciència d’una manera meravellosa.

A partir d’ara, aneu amb compte quan visiteu un museu o una exposició de ciències naturals: potser topareu amb una sirena o amb un Centaurus neadertalensis! Al Club us ho explicarem!”

Text de Jordi Serrallonga

Ponent:

Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955), ha desenvolupat un treball artístic centrat en el camp de la fotografia, desplegant a més una activitat plural com a docent, assagista, comissari d’exposicions i historiador.

El seu treball artístic se centra en els conflictes entre naturalesa, tecnologia, fotografia, memòria i veritat. La seva obra es pot trobar a les col·leccions de museus com el MoMA de Nova York, l’Art Institute de Chicago, l’IVAM de València, el MACBA de Barcelona i el Centre Pompidou de París.

El 2012 va rebre el Premi Nacional de Cultura d’Arts Visuals atorgat pel CoNCA i el 2013 el Premi Internacional de la Fundació Hasselblad. Al 2021 va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de la Sorbona París VIII.

 

Moderador: Jordi Serrallonga
Arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

 

Lloc: Sala Francesc Martorell i Peña del Centre Martorell d’Exposicions.

Observacions:
. Comencem la nova temporada del Club, canviant la seu de les sessions al recentment reobert Centre Martorell d’Exposicions.
. L’entrada es realitzarà per l’accés del passeig Picasso.
. Us convidem a arribar amb antelació per visitar gratuïtament les exposicions del Centre Martorell d’Exposicions, Natura o Cultura? i WOW, abans de la tertúlia.
. Us preguem que hi arribeu amb 10 minuts d’antelació al començament de la tertúlia.
. La sessió no serà enregistrada ni posteriorment publicada al nostre canal natTV.

Properes sessions:

15-02-2024, de 18.30 a 20 h
Centre Martorell d’Exposicions
La preparació zoològica: preservar per conèixer

Jessica Martínez-Vargas, especialista en preparació de col·leccions de Vertebrats, ens parlarà en la preparació d’espèciments animals i taxidèrmia. Amb la conducció de Jordi Serrallonga.

21-03-2024, de 18.30 a 20 h
Centre Martorell d’Exposicions
La Ciutadella, un parc de ciència de finals de segle XIX
Laura Valls, doctora en Història de la ciència, ens traslladarà al passa del parc de la Ciutadella i el seu lligam amb la ciència. Amb la conducció de Jordi Serrallonga.


Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

El cicle del Club es fa el tercer dijous de cada mes.

Altres activitats

  • Des de 11-12-2024
  • Fins a 11-12-2024