Saltar al contingut

Vitrina de l’alimentació

Què és?

La vitrina mostra les adaptacions dels becs dels ocells a l’alimentació. Us proposem que us fixeu en els següents exemples: El Capó Reial, el Bec Planer i el Flamenc.

El capó reial  (Plegadis falcinellus)es un ocell amb el bec llarg i corbat que utilitza per obtenir aliments que estan sota terra, i que la resta d’animals no poden aconseguir.

El bec del becplaner  (Platalea leucorodia ) està especialment adaptat a detectar la situació de les seves preses. Menja petits crustacis, insectes, amfibis, peixos, rèptils, algues i plantes aquàtiques.

Els flamencs  (Phoenicopterus ) s’alimenten, mitjançant la filtració, de crustacis i algues. El seu bec funciona com un filtre adaptat a separar el fang de l’aliment que consumeixen.

Localització

Es troba justament al davant de la vitrina dels depredadors a la zona dedicada als animals de la secció anomenada “La Terra Avui”.

Per què l’hem escollit?

L’hem escollit perquè mai ens havíem arribat a imaginar la quantitat de becs diferents que hi ha al món dels ocells.

Més informació

Capó reial

  • Nom cíentific: Plegadis falcinellus
  • Núm. registre: MZB 87-0122
  • Procedència: Tarragona 1957
  • Mesures: Es tracta d’un ocell de 55-65 centímetres de llarg i una envergadura de 88 a 105 centímetres.
  • Característiques: Es un animal insectívor es a dir s’alimenta a base d’insectes. El seu plomatge és fosc, entre marronós i porpra amb reflexos d’una tonalitat verdosa a les ales.

Bec Planer

  • Nom científic: Platalea leucorodia
  • Núm registre: MZB 82-1271
  • Procedència: Catalunya
  • Mesures: És un ocell gran, ja que fa entre 80 i 93 centímetres de llarg i té una envergadura alar d’entre 120 i 135 centímetres.
  • Característiques: El bec és fosc amb la punta groguenca, és llarg i pla. Té una mena de plomall al darrera del cap que li penja cap al coll.

Flamenc

  • Nom científic: Phoenicopterus roseus
  • Num. Registre: MZB 2010-0003
  • Procedència: Europa
  • Mesures: De 80 – 140 cm de llarg
  • Característiques: Es un animal carnívor, s’alimenta d’invertebrats aquàtics com per exemple cucs o larves d’insectes. El flamenc cada any fa milers de quilometres per migrar a l’Àfrica. Allà passa l’hivern a llacs com el  Nakuru, on es reuneixen més d’un milió de flamencs.

Autores

Alimentació autores2

Mireia Casals, Paula Giménez i Alba Pi. Institut Cuatre Cantons