Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Microorganismes

El NAT Les seus Microorganismes

Què és?

En aquesta vitrina hi ha mostres de cultius de bacteris en plaques de Petri, les seves fotografies al microscopi electrònic i un vídeo explicatiu de com s’obtenen mostres de bacteris del medi. Recomanem que us fixeu en l’Streptomyces griseus. És un bacteri molt beneficiós perquè produeix un antibiòtic, molt utilitzat, l’estreptomicina.

També trobareu un altre microorganisme anomenat Pseudomonas. És un bacteri comú que pot causar malalties, però també és capaç de descompondre els hidrocarburs presents en el quitrà o el petroli.

Localització

Aquesta vitrina es troba a la secció anomenada “La Terra Avui”, justament al costat dels vegetals.

Per què l’hem escollit?

Hem escollit la vitrina dels microorganismes, perquè ens sembla que són un tipus d’éssers vius poc coneguts pel gran públic i, en canvi, són molt importants a la nostra vida. A més, és molt poc freqüent que en els museus de ciències naturals d’arreu del món, hi hagi mostres preservades de cultius de microorganismes.

Més informació

  • Nom científic: Streptomyces griseus
    Característiques: L’estreptomicina, antibiòtic produït per aquest bacteri, va ser el primer antibiòtic eficaç contra la tuberculosi. Habita al sòl, creix formant filaments.
  • Nom científic: Pseudomonas aeruginosa
    Característiques: És capaç de descompondre boles de quitrà. Produeix pigments de diferents colors. Habita en sòl, en les aigües, en la pell o en les vies respiratòries o urinàries.

Autores

Microorganismes autores2

Paula Giménez, Alba Pi. Institut Quatre Cantons