Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Club dels llunàtics i llunàtiques

Recerca, educació i conservació de grans simis en els zoos actuals, a càrrec de Maria Teresa Abelló, primatòloga i conservadora de primats del Parc Zoològic de Barcelona i, presidenta del TAG de grans simis a EAZA.

Plataforma ZOOM (i presencial) Activitats El Club dels llunàtics i llunàtiques

Lloc
Plataforma ZOOM (i presencial)
Dates
Dijous 19 de novembre de 2020
Horari
De 18.30 a 19.45 h
Durada
1 hora i 15 minuts
Adreçat a
Adults
Tipus
Conferència-debat
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
L'assistència pel mitjà virtual (plataforma ZOOM) està limitada a un aforament de 42 persones. La reserva cal fer-la mitjançant l'enllaç superior de "Reserva d'entrades" que s'habilitarà 10 dies abans de la data de l'activitat (el 9 de novembre) .

Properes sessions del Club:

Vampirs al Fòrum
A càrrec de Julià Guillamon, comissari de l'Any Joan Perucho, escriptor i crític literari.
Dijous 17 de desembre de 2020, de 18.30 a 19.45 h
Museu de Ciències Naturals de Barcelona

 

Tertúlia: Els grans simis en els zoos d’avui
Recerca, educació i conservació al Zoo de Barcelona.

En el passat, els zoos foren simples col·leccions d’animals. Les primeres orangeries de la Il·lustració eren la versió viva dels Gabinets de curiositats, amb els seus fòssils, criatures naturalitzades, petxines, minerals, herbaris, monedes i d’altres antiguitats. En definitiva, la finalitat era reunir espècimens rars i exòtics.

Aquest fet els convertí en mers centres d’exhibició d’animals; quantes més espècies posseís un zoo, o més difícils fossin d’aconseguir, més prestigi tenia la institució. Però això, va començar a canviar als anys 90 i, a l’actualitat, els zoos moderns treballen per la conservació ex situ i in situ, i col·laboren amb universitats i d’altres centres científics i educatius ja que els objectius principals són la recerca, l’educació i la conservació.

Precisament, sota aquests paràmetres, és molt important la tasca que fan avui dia els zoos en el terreny de l’estudi i protecció dels grans simis. Des de la millora de les instal·lacions, amb atenció a les necessitats conductuals d’aquests primats, fins als programes de col·laboració amb organitzacions internacionals.

La tertúlia repassarà el món dels grans simis a l’àmbit dels zoos contemporanis.

Ponents: Maria Teresa Abelló Poveda, primatòloga, conservadora de primats del Parc Zoològic de Barcelona. Presidenta de l’EAZA Great Ape TAG (Taxon Advisory Group de l’European Association Zoos & Aquariums). Vice coordinadora del Gorilla EEP (Eaza Ex situ Program).
Llicenciada en Biologia (branca de Zoologia) per la Universitat de Barcelona (UB), al 1985. Diploma d’Estudis Avançats (DEA). Programa de Doctorat: “Primats i l’origen de l’home”, al Departament de Psiquiatria i Psicobiologia Clínica, de la Facultat de Psicologia de la UB. I, doctora amb “cum laude”, l’any 2010.
Ha treballat al Parc Zoològic de Barcelona, com a responsable de l’oficina tècnica i, també, com a conservadora de la secció de primats del Zoo (actualment).
Ha estat coordinadora i membre en diversos càrrecs dins de l’European Association of Zoos and Aquariums, centrat el seu treball en diverses espècies de primats (com els mangabeis, drils, titís o l’orangutan de Borneo).

És també membre del TAG OWM, butlletí informatiu sobre primats de la Universitat de Wisconsin, des de 1997.

Moderador: Jordi Serrallonga, és arqueòleg, naturalista, explorador, escriptor i col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona…, en definitiva, i amb les seves pròpies paraules “un primat domesticat per la cultura i un apassionat de la ciència”.

Mitjà: plataforma virtual ZOOM.

Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

El cicle del Club es realitza el tercer dijous de cada mes.

Tertúlia dins de la programació que complementa l’exposició “Micos. Una història de primats”. Podeu consultar aquí l’Agenda “Micos”.

Presentació de Jordi Serrallonga (nova temporada, últim trimestre 2020):

Altres activitats