Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Presentació

Àrea Científica Centre de Documentació Presentació

AVÍS: La Biblioteca del Museu reprèn els seus serveis tret de la consulta a sala. Degut al trasllat dels fons per les obres de remodelació de l’edifici del Museu Martorell, no tenim disponible cap document de les temàtiques de les Ciències de la Terra. La recollida i retorn del préstec es farà a la Recepció del Laboratori de Natura de dilluns a divendres de 9 a 18 h. Disculpeu les molèsties.

——————————————————————————————————————————————————————

El Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona conté importants fons bibliogràfics i facilita tota mena d’informació sobre Ciències de la Terra i de la Vida, amb una especialització en les següents àrees temàtiques: geologia, paleontologia, mineralogia, natura, biodiversitat, zoologia, etologia, bioacústica, taxidèrmia i també museologia. El Centre està format per la Biblioteca, la Mediateca i l’Arxiu.

Tots els recursos d’informació especialitzats en botànica es troben a la Biblioteca de l’Institut Botànic de Barcelona. És fonamentalment una biblioteca de recerca però està oberta a tots els ciutadans interessats en la botànica. 

Origen

El llegat que va fer possible la creació del Museu Martorell incloïa, a més a més dels espècimens, la biblioteca particular del seu fundador, consistent en obres sobre història natural, arqueologia i geografia. Amb aquest fons inicial es va inaugurar, el 1882, la primera biblioteca especialitzada de Catalunya oberta al públic. L’any 1925, els fons van quedar repartits en dos edificis i van donar lloc a dues biblioteques independents, adscrites l’una al Museu de Zoologia de Barcelona i l’altre al Museu de Geologia de Barcelona. El 2002, les dues biblioteques van unificar els seus catàlegs, van centralitzar serveis i van homologar procediments per constituir la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals. El 2008 es va crear el Centre de Documentació, que a més a més d’integrar la Biblioteca, assumeix la gestió de l’Arxiu Històric i l’Arxiu Fotogràfic i té, entre les seves competències, organitzar i explotar els recursos documentals del Museu i seleccionar, analitzar i tractar la informació per fer-la recuperable i difondre-la de manera eficaç i immediata. El 2011 es va inaugurar, a la seu del Parc del Fòrum, la Mediateca, contenint, a més de monografies i revistes adreçades a totes les edats, la col·lecció d’audiovisuals i el servei de “Sons a la carta” , l’única base de dades pública de sons animals i paisatges sonors que hi ha a Catalunya.

Missió

El Centre de Documentació té com a missió posar a l’abast de la comunitat científica i de tots els ciutadans els recursos necessaris per respondre les preguntes relacionades amb la temàtica del Museu.

Funcions

La seva funció principal és conservar, processar i difondre el patrimoni documental del Museu, a més d’integrar tots els recursos informatius per fer-los fàcilment accessibles a través de la web.

On som

Biblioteca del Laboratori de Natura
Parc de la Ciutadella
Passeig Picasso s/n., 08003 Barcelona

Tel. +34 93 256 22 14
bibmuseuciencies@bcn.cat

Biblioteca del Museu Martorell
Parc de la Ciutadella, 08003 Barcelona

Tel. +34 93 256 21 83
bibmuseuciencies@bcn.cat

Mediateca, Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Parc del Fórum
Plaça Leonardo da Vinci 4-5, 08019 Barcelona

Tel. +34 93 256 60 15
mediatecanat@bcn.cat

Contacta’ns

Atendrem qualsevol pregunta referida tant als fons documentals com als serveis (petició de documents, obtenció del carnet, etc). Fes-nos arribar també les queixes i suggeriments; la teva opinió ens ajudarà a millorar. Per correu electrònic a l’adreça:  bibmuseuciencies@bcn.cat   mediatecanat@bcn.cat

Segueix-nos

Vols estar a l’ultima de les novetats del Centre de Documentació? Segueix-nos a Tuiter : @MCNBBiblioteca 

  • Equip
  • Memòries

Equip del Museu

Personal extern

  • Emma Asensio, bibliotecària de reforç , Logisdoc
  • Karen Medel, auxiliar mediateca , Logisdoc
  • Carles Moya, auxiliar mediateca , Logisdoc

Col·laboradors

Enric Aragonès

consultoria en temes d'història de la geologia

Albert Martinez

consultor en fonts d'informació sobre divulgació científica

Beatriz Alonso

suport en conservació de material bibliogràfic