Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Presentació

Àrea Científica Centre de Documentació Presentació

El Centre de Documentació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona conté importants fons bibliogràfics i facilita tota mena d’informació sobre Ciències de la Terra i de la Vida, amb una especialització en les següents àrees temàtiques: geologia, paleontologia, mineralogia, natura, biodiversitat, zoologia, etologia, bioacústica, taxidèrmia i també museologia. El Centre està format per la Biblioteca, la Mediateca i l’Arxiu.

Tots els recursos d’informació especialitzats en botànica es troben a la Biblioteca de l’Institut Botànic de Barcelona. És fonamentalment una biblioteca de recerca però està oberta a tots els ciutadans interessats en la botànica. 

Origen

El llegat que va fer possible la creació del Museu Martorell incloïa, a més a més dels espècimens, la biblioteca particular del seu fundador, consistent en obres sobre història natural, arqueologia i geografia. Amb aquest fons inicial es va inaugurar, el 1882, la primera biblioteca especialitzada de Catalunya oberta al públic. L’any 1925, els fons van quedar repartits en dos edificis i van donar lloc a dues biblioteques independents, adscrites l’una al Museu de Zoologia de Barcelona i l’altre al Museu de Geologia de Barcelona. El 2002, les dues biblioteques van unificar els seus catàlegs, van centralitzar serveis i van homologar procediments per constituir la Biblioteca del Museu de Ciències Naturals. El 2008 es va crear el Centre de Documentació, que a més a més d’integrar la Biblioteca, assumeix la gestió de l’Arxiu Històric i l’Arxiu Fotogràfic i té, entre les seves competències, organitzar i explotar els recursos documentals del Museu i seleccionar, analitzar i tractar la informació per fer-la recuperable i difondre-la de manera eficaç i immediata. El 2011 es va inaugurar, a la seu del Parc del Fòrum, la Mediateca, contenint, a més de monografies i revistes adreçades a totes les edats, la col·lecció d’audiovisuals i el servei de “Sons a la carta” , l’única base de dades pública de sons animals i paisatges sonors que hi ha a Catalunya.

Missió

El Centre de Documentació té com a missió posar a l’abast de la comunitat científica i de tots els ciutadans els recursos necessaris per respondre les preguntes relacionades amb la temàtica del Museu.

Funcions

La seva funció principal és conservar, processar i difondre el patrimoni documental del Museu, a més d’integrar tots els recursos informatius per fer-los fàcilment accessibles a través de la web.

On som

Biblioteca del Laboratori de Natura
Parc de la Ciutadella
Passeig Picasso s/n., 08003 Barcelona

Tel. +34 93 256 22 14
bibmuseuciencies@bcn.cat

Biblioteca del Museu Martorell
Parc de la Ciutadella, 08003 Barcelona

Tel. +34 93 256 21 83
bibmuseuciencies@bcn.cat

Mediateca, Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Parc del Fórum
Plaça Leonardo da Vinci 4-5, 08019 Barcelona

Tel. +34 93 256 60 15
mediatecanat@bcn.cat

Contacta’ns

Atendrem qualsevol pregunta referida tant als fons documentals com als serveis (petició de documents, obtenció del carnet, etc). Fes-nos arribar també les queixes i suggeriments; la teva opinió ens ajudarà a millorar. Per correu electrònic a l’adreça:  bibmuseuciencies@bcn.cat   mediatecanat@bcn.cat

Segueix-nos

Vols estar a l’ultima de les novetats del Centre de Documentació? Segueix-nos a Tuiter : @MCNBBiblioteca 

  • Equip
  • Memòries

Equip del Museu

Personal extern

  • Emma Asensio, bibliotecària de reforç , Logisdoc
  • Karen Medel, auxiliar mediateca , Logisdoc
  • Carles Moya, auxiliar mediateca , Logisdoc

Col·laboradors

Enric Aragonès

consultoria en temes d'història de la geologia

Albert Martinez

consultor en fonts d'informació sobre divulgació científica

Beatriz Alonso

suport en conservació de material bibliogràfic

Memòries: