Mengem sa? és un espai per al debat sobre la situació actual de l’alimentació a la Unió Europea i les garanties de seguretat i qualitat que els aliments ofereixen al consumidor. En les dues anteriors edicions (vegetals i carn) va quedar clar que sí que mengem sa, i es va treure així, la interrogació del títol de les jornades.
Aquesta tercera jornada de Mengem sa? se centrarà en un tema tan important com és la conservació dels aliments, tant per a garantir la qualitat dels aliments com per evitar ensurts als consumidors. Amb les noves tecnologies i amb una normativa europea cada vegada més exigent i restrictiva, l’etiquetatge es converteix en un veritable tractat tècnic i científic i la traçabilitat en un fil d’Ariadna de convé seguir.
La conferència inaugural, a càrrec de Pau Alcover, ens oferirà una visió històrica de la conservació dels aliments. en la taula rodona es debatran les noves tecnologies que s’hi apliquen o que s’hi estan investigant actualment, tant a la indústria com en la postcollita (del camp i la granja al plat).
Durant la jornada comptarem amb experts en àmbits de la ciència, del dret i de la salut que ens aportaran molta informació de primerà mà.
Reserva de places: de l’1 d’abril al 9 de maig, cal fer la inscripció prèvia.
Organitza: seccions de Ramaderia i Protecció Vegetal-Seguretat Alimentària de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona està adherit a Catalunya, Regió europea de la gastronomia.
Programa de la jornada:
8.45 h. Lliurament de la documentació.
9 h. Benvinguda. Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Abel Mariné, president de l’ACCA ; i, Josep Maria Vives, president de la ICEA.
9.15 h. Inauguració. Ramon Clotet, secretari de la fundació Triptolemos.
9.30 h. Visita a l’exposició Nutrició, Impuls Vital. Presentació a càrrec d’Abel Mariné.
10.45 h. Cafè.
11.15 h. Conferència inaugural: “Passat i present de la conservació d’aliments”, a càrrec de Pau Alcover, historiador.
12.15 h. Taula rodona: “La tecnologia de la conservació dels aliments (productes frescos, processats i precuinats/restauració)”, moderada per Buenaventura Guamis, director general del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, PRUAB. Amb: Olga Martín Bellosos, catedràtica de tecnologia d’aliments a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida; Manuel García-Portillo, director general de TECNIDEX; i, Alain Guiard, xef i assessor gastronòmic.
14 h. Dinar.
16 h. “Higiene, ciència i cuina”, per Pere Castells, coordinador de la Unitat Educativa i de Recerca Ciència i Cuina de la Universitat de Barcelona.
16.30 h. “Data de caducitat i consum preferent. Dubtes i possibles solucions”, per Lluís González Vaqué, advocat i expert en dret alimentari.
17 h. “Riscos associats a una conservació deficient”, per Victòria Castell, cap de l’Àrea de Planificació i Auditoria de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.
17.30 h. “Oportunitats en conservació d’aliments per altes pressions hidrostàtiques”, per Narcís Grèbol, coordinador d’Innovació Tecnològica de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
18 h. Conclusions de la jornada, Abel Mariné, president de l’ACCA i, Josep Maria Monfort, director general de l’IRTA.
18.30 h. Copa de cava.
Aquesta activitat s’emmarca dins del programa d’actes i activitats entorn a l’exposició temporal Nutrició, Impuls Vital, del Museu Blau i, dins el marc de la Càtedra UNESCO – Alimentació, Cultura i Desenvolupament.
Més informació: tel. 932562220 (dl. a dv., de 10 a 13 h) · a/e activmuseuciencies@bcn.cat