Museu de Ciències Naturals de Barcelona

La biografia de la Terra

El NAT Les seus Museu de Ciències Naturals de Barcelona La biografia de la Terra

Endinsa’t en el túnel del temps i recorre la història de la vida i del planeta des dels orígens fins als nostres dies. Atura’t en els principals episodis evolutius i descobreix com era la Terra i quan hi van aparèixer els primers éssers vius.

Inicis de l’Univers i de la Terra: 13.800 a 3.800 milions d’anys

Una gran explosió crea l’Univers i es forma el sistema solar. Es formen la Terra i la Lluna i es desenvolupa la primera atmosfera al voltant de la Terra.

Arqueà: 3.800 a 2.500 milions d’anys

Formació d’Ur, el primer continent, i aparició de la cèl·lula procariota, la primera forma de vida. Apareixen els primers éssers vius de la Terra, els bacteris.

Proterozoic: 2.500 a 542 milions d’anys

S’originen els continents. Apareix la cèl·lula eucariota, precursora dels éssers pluricel·lulars i la vida es diversifica. Apareixen els primers fongs, els protists i els avantpassats de les plantes.

Paleozoic inferior: 542 a 359 milions d’anys

Es formen les grans serralades i es produeixen importants canvis climàtics. Gran explosió de vida als oceans. Els mol·luscs es tornen més complexos i s’adapten a diferents hàbitats. Apareixen els primers artròpodes i els primers vertebrats aquàtics.

Paleozoic superior: 359 a 251 milions d’anys

Unió dels continents per formar el supercontinent Pangea. Augmenten els nivells d’oxigen de l’atmosfera. La vida surt de l’aigua i conquereix el medi terrestre. Apareixen les primeres plantes i els primers vertebrats terrestres.

Mesozoic: 251 a 65 milions d’anys

Fragmentació del gran continent Pangea en continents menors. Els invertebrats marins es diversifiquen significativament. Apareixen els dinosaures i les primeres aus. Apareixen les primeres plantes amb flors. Té lloc una gran extinció massiva que significa la desaparició del 75% de les espècies.

Cenozoic: 65 a 0 milions d’anys

Els continents es mouen fins a la posició que ocupen actualment. S’inicia l’orogènia alpina i apareixen les grans serralades (l’Himàlaia, l’Atles, el Rif, les Bètiques, els Pirineus, els Apenins, els Alps, els Balcans i els Carpats). També es forma la mar Mediterrània. És un període amb grans oscil·lacions tèrmiques i èpoques de glaciacions. Els mamífers ocupen la majoria d’ambients continentals. Apareixen els primers primats, una línia evolutiva dels quals ha evolucionat cap a la humanitat actual.