L’arribada de l’Antropocè ha induït canvis dràstics en les comunitats d’artròpodes, alterant el funcionament dels ecosistemes i comprometent els serveis essencials que proporcionen per al benestar humà, com ara el control biològic i la pol·linització.
A raó d’aquesta línia de recerca, es pretén entendre millor com els diferents grups tròfics (fitòfags, depredadors, parasitoids, sapròfags) responen als canvis ambientals importants (a través d’un gradient climàtic, de fragmentació i d’intensificació agrícola) i com aquestes respostes poden afectar el funcionament dels ecosistemes.
Avançar en el coneixement i comprensió generals de l’impacte dels canvis globals en la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes comportarà decisions més encertades per a la conservació i la planificació del desenvolupament sostenible.
Projectes de recerca
-
SPIDCHANGE: Spiders as integrators of brown and green food webs in a changing world(PID2022-137758NB-I00)
- Any
- 2023
- Finançament
- Gobierno de España (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades) i Unió Europea
- Durada
- 3 anys
Com afecten les pertorbacions mediambientals i antropogèniques a les comunitats d’artròpodes? Com repercuteixen els canvis de les seves comunitats en el funcionament dels ecosistemes i en els serveis que aquests ofereixen? Més del 85% de les espècies animals conegudes són artròpodes. Estimacions recents, però, revelen un augment de les taxes d’extinció d’espècies a escala local i un descens de la biomassa d’artròpodes degut, segurament, a la intensificació de l’ús del sòl. El projecte SPIDCHANGE investigarà l’efecte dels canvis en el clima, l’estructura i la fragmentació de l’hàbitat sobre els patrons de biodiversitat (taxonòmica, funcional, filogenètica i genètica) de les comunitats d’artròpodes i determinarà com es relacionen aquests canvis amb les funcions ecosistèmiques bàsiques (productivitat i cicle de nutrients). El projecte se centrarà en les aranyes, uns dels depredadors més diversos i abundants, presents en suredes de la península ibèrica, considerats uns dels boscos ibèrics de més rellevància natural, cultural i econòmica.
Web convocatòria projecte: https://www.aei.gob.es/ca/convocatories/cercador-convocatories/proyectos-generacion-conocimiento-2022