Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Bioespeleologia

Àrea Científica Línies de recerca Diversitat natural Bioespeleologia

La línia de recerca de Bioespeleologia i prospecció de fauna hipogea és de caire institucional i històrica, ja que té una llarga durada. Fou impulsada per l’il·lustre entomòleg, conservador i Director del Museu, Dr. Francesc Español i Coll, incansable i excel·lent mestre de joves entomòlegs i en especial d’espeleòlegs, molts d’ells encara avui fidels col·laboradors del Museu.

El fruit d’aquest projecte de recol·lecció de llarga trajectòria ha donat lloc a una col·lecció que supera amb escreix els 100.000 exemplars, on tots els components del Fílum d’Artròpodes amb hàbits hipogeus hi són representats (crustacis, aràcnids, miriàpodes, insectes, entògnats). Els insectes coleòpters hipogeus, però, conformen, una de les millors col·leccions europees, amb un nombre d’espècimens tipus molt destacable. És una col·lecció fonamentalment ibèrica, on cal destacar nombroses campanyes a l’Atlas marroquí.

Aquests projectes de recol·lecció es fan gràcies a la inestimable col·laboració dels membres de l’Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP).

Projectes de recerca

 • Artròpodes del Medi Hipogeu de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona

  Any
  2020
  Finançament
  Diputació de Barcelona

  L’objectiu principal és conèixer l’estat de conservació d’algunes de les espècies d’invertebrats hipogeus que actualment es troben amenaçades o protegides a Catalunya, així com l’estat de conservació del seu hàbitat. En concret al 2019 hem visitat el Parc Natural de St Llorenç del Munt i l’Obac on hem avaluat les poblacions del coleòpter leiòdid Troglocharinus kiesenwetteri sanllorensi (Zariquiey, 1924), subespècie endèmica del massís, i el crustaci isòpode, de vida aquàtica, Stenasellus virei Dollfus, 1897, espècie endèmica del nord-est ibèric .

 • La fauna hipogea del Marroc (Projecte ATLES)

  Any
  2020
  Finançament
  Museu de Ciències Naturals de Barcelona

  Com a resultat de les diverses expedicions al Marroc per part de membres de l’Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP) i de personal tècnic del Museu, s’han descrit un nombre considerable de noves espècies de coleòpters troglobis, entre les que cal destacar: un nou subgènere i sis noves espècies de Carabidae: Trechinae del gènere Trechus (descrites com a gènere Antoinella), una nova espècie de Carabidae del gènere Laemostenus, tres noves espècies de Staphylinidae dels gèneres: Domene i Lobrathium, i una nova espècie de Curculionidae del gènere Torneuma.

 • Projectes anteriors

  Llistat de projectes anteriors de bioespeleologia anteriors a l’any 2015