Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Bioespeleologia

Àrea Científica Línies de recerca Diversitat natural Bioespeleologia

La línia de recerca de Bioespeleologia i prospecció de fauna hipogea és de caire institucional i històrica, ja que té una llarga durada. Fou impulsada per l’il·lustre entomòleg, conservador i Director del Museu, Dr. Francesc Español i Coll, incansable i excel·lent mestre de joves entomòlegs i en especial d’espeleòlegs, molts d’ells encara avui fidels col·laboradors del Museu.

El fruit d’aquest projecte de recol·lecció de llarga trajectòria ha donat lloc a una col·lecció que supera amb escreix els 100.000 exemplars, on tots els components del Fílum d’Artròpodes amb hàbits hipogeus hi són representats (crustacis, aràcnids, miriàpodes, insectes, entògnats). Els insectes coleòpters hipogeus, però, conformen, una de les millors col·leccions europees, amb un nombre d’espècimens tipus molt destacable. És una col·lecció fonamentalment ibèrica, on cal destacar nombroses campanyes a l’Atlas marroquí.

Aquests projectes de recol·lecció es fan gràcies a la inestimable col·laboració dels membres de l’Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP).

Projectes de recerca

  • SPELEOGENOMICS-2: Iniciativa per generar genomes de referència d’artròpodes cavernícoles

    Any
    2023
    Finançament
    Institut d'Estudis Catalans
    Durada
    1 any

    SPELEOGENOMICS-2 és un projecte el principal objectiu del qual se centra en l’obtenció de genomes de referència per a sis espècies de la fauna cavernícola (habitants de coves) representatives dels principals llinatges d’artròpodes. El projecte se centrarà en organismes endèmics o majoritàriament circumscrits a l’àrea d’influència del CBP (“Catalan Biogenome Project”). Les espècies cavernícoles presenten trets fenotípics i metabòlics notablement similars a causa de les fortes pressions selectives exercides pel medi subterrani. Aquest nivell d’adaptació, però, les fa vulnerables als canvis ambientals; les coves són hàbitats molt fràgils, amenaçats constantment per la contaminació, els canvis en els usos del sòl, les activitats turístiques o el canvi climàtic. En aquest sentit, els genomes de referència ajudaran a explorar la seva posició filogenètica i aquelles adaptacions genòmiques que faciliten la seva supervivència en entorns extrems, així com la seva història demogràfica i variabilitat genètica, cosa que contribuirà significativament a la seva conservació.

    Enllaç web convocatòria IEC: https://www.iec.cat/recerca/convocatories-dajuts-a-la-recerca/

  • Barcoding III: Fauna hipogea dels parcs de la DIBA

    Any
    2023
    Finançament
    Diputació de Barcelona
    Durada
    3 anys

    L’objectiu principal és conèixer l’estat de conservació d’algunes de les espècies d’invertebrats hipogeus que actualment es troben amenaçades o protegides a Catalunya, així com l’estat de conservació del seu hàbitat. En concret al 2019 hem visitat el Parc Natural de St Llorenç del Munt i l’Obac on hem avaluat les poblacions del coleòpter leiòdid Troglocharinus kiesenwetteri sanllorensi (Zariquiey, 1924), subespècie endèmica del massís, i el crustaci isòpode, de vida aquàtica, Stenasellus virei Dollfus, 1897, espècie endèmica del nord-est ibèric .