Saltar al contingut

Àrea Científica Línies de recerca

Diversitat natural

Bioespeleologia

La línia de recerca de Bioespeleologia i prospecció de fauna hipogea és de caire institucional i històrica, ja que té una llarga durada. Fou impulsada per l’il·lustre entomòleg, conservador i Director del Museu, Dr. Francesc Español i Coll, incansable i excel·lent mestre de joves entomòlegs i en especial d’espeleòlegs, molts d’ells encara avui fidels col·laboradors del Museu.

El fruit d’aquest projecte de recol·lecció de llarga trajectòria ha donat lloc a una col·lecció que supera amb escreix els 100.000 exemplars, on tots els components del Fílum d’Artròpodes amb hàbits hipogeus hi són representats (crustacis, aràcnids, miriàpodes, insectes, entògnats). Els insectes coleòpters cavernícoles, però, conformen, una de les millors col·leccions europees, amb un nombre d’espècimens tipus molt destacable. És una col·lecció fonamentalment ibèrica, on cal destacar nombroses campanyes a l’Atlas marroquí.

Projectes de recerca

 • Actuacions de seguiment de les poblacions d’invertebrats protegits cavernícoles

  Any
  2014
  Finançament
  AG07 Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat

  L’objectiu principal és conèixer l’estat de conservació d’algunes de les espècies d’invertebrats hipogeus que actualment es troben amenaçades o protegides a Catalunya, així com l’estat de conservació del seu hàbitat.

 • La fauna cavernícola del Marroc (Projecte Atles)

  Any
  2014
  Finançament
  Museu de Ciències Naturals de Barcelona

  Com a resultat de les diverses expedicions al Marroc per part de membres de l’Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP) i de personal tècnic del Museu, s’han descrit un nombre considerable de noves espècies de coleòpters troglobis, entre les que cal destacar: un nou subgènere i sis noves espècies de Carabidae: Trechinae del gènere Trechus (descrites com a gènere Antoinella), una nova espècie de Carabidae del gènere Laemostenus, tres noves espècies de Staphylinidae dels gèneres: Domene i Lobrathium, i una nova espècie de Curculionidae del gènere Torneuma.

 • La fauna cavernícola de Catalunya i el País Valencià

  Any
  2014
  Responsble
  Glòria Masó
  Finançament
  Museu de Ciències Naturals de Barcelona

  L’objectiu principal era i és enriquir la col·lecció general d’artròpodes cavernícoles i més actualment, la nova col·lecció del “banc de teixits”, on les mostres es recol·lecten i preserven de la manera més idònia per la futura realització d’estudis moleculars. A raó d’aquest projecte, el Museu ha aconseguit al llarg dels anys, formar una de les millors col·leccions europees de coleòpters hipogeus, per la reunió, a més de la pròpia del Museu formada pel Dr. F. Español, d’altres grans col·leccions com és la Col·lecció de R. Zariquiey i la de J. Negre. Aquests projectes de recol·lecció es fan gràcies a la inestimable col·laboració dels membres de l’Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP).

 • Projectes anteriors

  Llistat de projectes anteriors de bioespeleologia anteriors a l’any 2014