Saltar al contingut
Activitats

Museu de Ciències Naturals de Barcelona Activitats

Symbiotic Earth, la figura de Lynn Margulis

El Hub Knowledge Barcelona, l’Academia Europaea i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenten l’estrena de la nova pel·lícula documental Symbiotic Earth: How Lynn Margulis rock the boat and started a scientific revolution (Terra Simbiòtica: Com Lynn Margulis va remoure la ciència per iniciar-ne una revolució).

Symbiotic Earth és la història de la Dra. Lynn Margulis, una científica rebel i un exemple d’empoderament femení. És especialment significativa aquesta presentació a Barcelona, perquè, aquí, Margulis va passar molts anys de la seva carrera.

La pel·lícula s’emmarca dins de la celebració del Dia Internacional de la Dona, i també dins del que hagués estat el 80è aniversari de la científica (el 5 de març). La filmació mostra com Margulis va lluitar contra un món dominat per homes i, com gràcies a la seva persistència, va reeixir. Com a jove científica dels anys seixanta, Margulis va ser ridiculitzada quan va formular la teoria que situava la simbiosi com a motor clau de l’evolució. En lloc d’una visió mecanicista que postulava que la vida va evolucionar exclusivament mitjançant mutacions genètiques aleatòries i de la competència, ella presentava una narrativa simbiotica, on els bacteris s’uneixen per crear cèl·lules complexes, i a partir d’aquí es dóna lloc a animals, plantes i tots els altres organismes. Aquesta idea suposa un nou paradigma: que la vida està profundament interconnectada i és col·laborativa.

El director de la pel·lícula, John Feldman, va conèixer Lynn Margulis el 2005, quan volia rodar una pel·lícula sobre biologia evolutiva. Ella va morir al 2011, als 73 anys, d’un accident vascular cerebral, i Feldman va pensar en aquesta pel·lícula que ara podem veure, com homenatge a la visió innovadora de Margulis. Els coneixements que es donen per bons sobre la vida a la Terra, havien estat qüestionats. La pel·lícula indaga sobre la veracitat científica de metàfores com “supervivència més apta” i “el gen egoista” que han estat un fonament per conduir a l’explotació econòmica i ambiental global. Però, Symbiotic Earth, ho tracta des del sentit de l’humor i amb un profund respecte per la ciència.

Aquesta estrena, a Barcelona, serà la segona a tot el món. Primer serà a la Universitat d’Oxford i, més endavant, al Brower Center de Berkeley.

Symbiotic Earth és una producció d’Hummingbird Films i ha estat possible, amb contribució com la de la Fundació Richard Lounsbery, el Fons T. Baker, la Fundació Yip Harburg i altres donacions particulars.

Idioma: el passi del document serà en versió original però amb subtítols en castellà.

Ricardo Guerrero, company i col·lega de Margulis a la Universitat de Barcelona i, Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, seran els amfitrions d’aquesta presentació.

La projecció clourà amb un torn de preguntes i respostes amb el director de la pel·lícula, John Feldman.

Més informació: http://hummingbirdfilms.com/symbioticearth/

 

Lloc
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Dates
Dimecres 7 de març de 2018
Horari
18 h · Benvinguda i presentació de la pel·lícula
18.10 h · Projecció de "Symbiotic Earth" (145 minuts)
20.40 h · Torn de preguntes amb el director de la pel·lícula, John Feldman
21 h · Aperitiu
22 h · Final de l'acte
Adreçat a
Adults
Tipus
Preu
Gratuït
Places exhaurides
Reserva d’entrades
Fes la teva reserva aquí
Observacions
Hem obert noves places!
Atès el gran interès que ha despertat aquesta activitat hem habilitat espais complementaris per seguir la retransmissió en directe del documental i de l'acte. Us agrairem que, un cop hàgiu reservat la vostra plaça si no hi podeu assistir ens ho comuniqueu a l'a/e: activmuseuciencies@bcn.cat

Altres activitats