Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuTipus MCNB Epippigerida asella

Epippigerida asella

24 juliol 2023

Continuem amb els exemplars Tipus del Museu, espècimens de fauna actual o fòssil que s’han  fet servir per a descriure un nou tàxon, espècie o subespècie, en la majoria de casos.

El Museu preserva una part molt valuosa de la col·lecció d’insectes de Longí Navàs i Ferrer (Cabacés, 1858-Girona, 1938), pare jesuïta i gran naturalista, reconegut especialista en neuròpters i afins. La col·lecció Navàs, d’àmbit mundial, preservada al Museu des del 1976, compta amb uns 8.000 exemplars, reunint, a més de neuròpters i afins, altres grups com els ortòpters, dels quals un bon nombre són espècimens tipus.

D’entre els tipus d’ortòpters d’antenes llargues, volem destacar l’holotip d’una espècie de somereta, Epippigerida asella Navàs, 1907, endèmica de Catalunya, de distribució prepirinenca molt restringida. Descrita amb un sol exemplar femella, localitzat a Miracle, municipi de Riner al Solsonès, l’any 1906. L’espècie està inclosa com amenaçada en diferents llistes vermelles europees i estatals, i protegida localment a Catalunya.

This slideshow requires JavaScript.