Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Illes de ciència

El NAT Les seus Museu de Ciències Naturals de Barcelona Illes de ciència

Són recintes independents, de 40 a 100 metres quadrats, que es troben al llarg de l’exposició permanent  i que expliquen aspectes específics de la natura i de la seva relació amb els humans.

Illes de ciència que es poden veure:

  • Classificació i nomenclatura

Il·lustra sobre la manera de reconèixer els éssers vius, als quals es posa un nom que sigui universal, i de relacionar-los amb la resta d’éssers vius a partir dels seus orígens evolutius.La sistemàtica i la taxonomia són disciplines analítiques arrelades en el coneixement evolutiu del món viu; la classificació i la nomenclatura científiques són l’aparador que resumeix de forma pràctica el coneixement acumulat sobre la diversitat biològica.

cc J. M. Llobet/museuciencies

cc J. M. Llobet/museuciencies

Navega per les col·leccions del Museu al portal Bioexplora.

  • Comportament animal

Per què hi ha animals socials i animals territorials? En què es fixa una femella a l’hora de triar parella? Els animals poden ser mentiders? Existeix l’altruisme en la natura? El nombre d’amics que pot tenir un individu, té algun límit? Les femelles poden triar el sexe dels seus fills? Aquestes són algunes de les moltes preguntes a les quals l’etologia intenta donar resposta i que podràs descobrir en aquest espai.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  •   Evolució

Aquest espai té com a finalitat divulgar una teoria científica que és l’eix principal de tota la biologia i relaciona els éssers vius des dels seus orígens. Alhora, pretén aclarir confusions habituals sobre el concepte d’evolució.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • Gabinet Salvador

Aquesta nova illa és una rèplica a escala real del Gabinet de curiositats de la família Salvador .

Aquesta illa i els objectes que s’hi exposen permeten reviure les sensacions dels pocs privilegiats que fa molt anys van gaudir d’una visita al gabinet, descobrir l’activitat científica que implicava mantenir col·leccions i conèixer les controvèrsies científiques que es generaven al voltant dels fòssils i d’altres espècimens abans de l’aparició de la teoria de l’evolució de Charles Darwin.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

  • Biodiversitat a Catalunya

Aquest espai expositiu consta de tres parts. En la primera explica què és la biodiversitat, quins són els seus components, per què hi ha tantes espècies i la importància que té tota aquesta riquesa. La segona part se centra en la biodiversitat a Catalunya, a través de diverses projeccions de gran format, on es mostra la diversitat d’espècies, hàbitats i paisatges del nostre país. Finalment, la tercera part incideix en el greu problema de la pèrdua de biodiversitat, les seves causes, els efectes sobre el planeta i la nostra qualitat de vida, per acabar fent una crida a l’acció urgent i radical per part de tothom per capgirar aquesta situació insostenible.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  • La feina que no es veu

Aquesta illa vol posar en valor els processos de treball i les eines que es fan servir perquè les col·leccions serveixin a la comunitat científica i a la societat en general. Amb aquest objectiu es duu a terme una feina de recol·lecció, de preparació, de documentació, de conservació i d’estudi que sovint queda amagada. Un total de deu equips diferents de professionals, integrats per persones amb diferents formacions com biologia, geologia, paleontologia, documentació, conservació, restauració o informàtica, ho fan possible.

Us convidem a mirar per aquest forat de pany i apropar-vos als laboratoris científics del Museu.