Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Premi Nat 2022

Comunicació Premi NAT Edicions anteriors Premi Nat 2022

La cinquena edició del Premi Nat va distingir Enric Sala, ecòleg marí, explorador, impulsor de reserves marines i divulgador ambiental i dues Mencions d’Honor a Alícia Masriera geòloga, alpinista, professora i  ex directora del Museu de Geologia de Barcelona  i, a títol pòstum, a Jordi Sabater i Pi, en reconeixement per la seva gran aportació en els camps  de l’etologia,  la primatologia, l’evolució humana així com l’etnologia i la zoologia.

Podeu tornar a veure  l’acte de lliurament dels premis i la posterior conferència Per què necessitem un món més salvatge? que va impartir el guardonat Enric Sala, pel canal de televisió del Museu, NatTV:

Guanyador del Premi Nat i Mencions d’Honor 2022

Premi Nat 2022

Enric Sala i Gamito

Ecòleg Marí, explorador resident de la National Geographic Society i fundador i director de Pristine Seas, projecte dedicat a l’exploració i protecció dels últims enclavaments marins en estat salvatge.

Per la seva intensa activitat en la conservació dels oceans que ha contribuït a protegir més de sis milions de Km2 de territori oceànic, l’equivalent a 13 vegades la superfície d’Espanya,  i per la labor de divulgació per conscienciar tant la ciutadania com els líders polítics i econòmics de la necessitat vital de tenir un oceà sa i construir nous models de desenvolupament compatibles amb la conservació marina.

Menció d’Honor 2022

Jordi Sabater i Pi

Primatòleg, etòleg i naturalista; catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona

Per la seva reconeguda tasca de recerca i divulgació de la primatologia i de la natura en general. Introductor de l’etologia a casa nostra, va destacar en l’estudi de la conducta del goril·la i el ximpanzé. Una labor que, com a naturalista, també va ser decisiva en els camps de l’evolució humana, etnologia, herpetologia, ornitologia, botànica, ecologia, dibuix científic, i la docència. Fou un dels co-descobridors de la fabricació d’eines entre els ximpanzés, i defensor de l’existència de cultures en el món animal.

Alícia Masriera i Gonzalez

Geòloga, alpinista, professora i directora del Museu de Geologia de Barcelona (1985 -2005)

La seva decidida vocació, entusiasme i perseverança van ser cabdals pel creixement i enriquiment del Museu de Geologia impulsant, amb pocs recursos, desenes d’exposicions, publicacions científiques i històriques així com l’ingrés d’importants col·leccions o la creació d’un laboratori de làmina prima. Sempre ha mantingut la seva activitat de recerca científica centrada en l’estudi dels terrenys mesozoics i terciaris del Pirineu Català i Aragonès, reflectida en diverses publicacions científiques i divulgatives.

 

El Jurat del Premi Nat està format per: 

  • Dacha Atienza, cap de recerca i col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
  • Mara Dierssen, neurobiòloga i divulgadora científica
  • Martí Domínguez, biòleg i director de la revista Mètode
  • Xavier Duran,  periodista de TV3
  • Teresa Garnatje, directora de l’Institut Botànic de Barcelona
  • Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona fins a l’abril del 2022
  • Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona