Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuMuseu de Ciències Naturals de Barcelona Carles Lalueza, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Carles Lalueza, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

9 març 2022

Aquest matí ha tingut lloc la presentació en roda de premsa de la nova direcció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

El tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha presentat la nova direcció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, conjuntament amb la intervenció de la directora general de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar, la directora actual del Museu, Anna Omedes, Andreu Mas-Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), així com el nou director Carles Lalueza, biòleg i investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-Universitat Pompeu Fabra).

Carles Lalueza, assumeix entre altres, els reptes de culminar la construcció de les seus històriques,  i definir el futur Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya

Carles Lalueza Fox ha estat escollit per unanimitat del jurat nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. La comissió d’experts i expertes formada per Mónica Bello, directora d’ARTS al CERN; Jordi Camí, director General del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB); Mara Dierssen, científica senior del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona; Francis Duranthon, director del Museu d’Història Natural i dels 15 museus i monuments municipals de Tolosa (França); Gonzalo Giribert, director i Professor Alexander Agassiz del Museu de Zoologia Comparada de Harvard (EUA); Andreu Mas Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST);  Marta Clari, gerent de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, i Elsa Ibar, directora de la Direcció General de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat , ha valorat que es tracta d’un científic de primera línia internacional amb una sòlida trajectòria divulgadora.

Carles Lalueza, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Imatge d’Ajuntament de Barcelona

L’elecció s’ha basat en la seva visió estratègica, la seva capacitat de transformació i la seva actitud innovadora i àmplia en relació a les col·leccions, la investigació i la divulgació. El candidat també ofereix l’oportunitat d’impulsar la projecció internacional del Museu així com la d’incorporar i mobilitzar la ciència en el museu i per al museu.

Llicenciat i doctor en biologia per la Universitat Autònoma, és especialista en tècniques de recuperació d’ADN de restes del passat, en reconstrucció filogenètica d’espècies extintes, en reconstrucció de migracions passades en les poblacions humanes i en genètica evolutiva. La seva obra de divulgació és molt extensa. Lalueza va ser un dels científics que va participar en l’estudi dirigit per Svante Pääbo i publicat el 2010 a la revista Science en el qual es va demostrar per primera vegada la presència d’ADN neandertal en els humans actuals. També ha obtingut diferents premis i distincions per la seva tasca científica i de divulgació entre els quals el Premi Ciutat de Barcelona d’investigació científica (2007), el premi Narcís Monturiol (2018), el VII Premi Europeu de Divulgació Científica de la Universitat de València (2001), i el Premi Internacional d’Assaig Esteban de Terreros (2005) amb el llibre “Genes de Neandertal”.

La proposta presentada per Carles Lalueza inclou accions que permetran a la institució posicionar-se com un actor important en l’ecosistema local d’investigació, proveint plataformes i altres recursos de gran valor i que són pròpies d’una institució que és contenidor d’unes col·leccions estratègiques i d’importància capital per a la institució. També proposa diversos projectes de col·laboració interinstitucional per donar valor a la ciència i posar-la al servei de la divulgació i de l’educació, així com exposicions i activitats d’alt interès per al públic.

En el projecte presentat per defensar la seva candidatura, Lalueza es va mostra obert a repensar el futur i proposa desenvolupar les seves responsabilitats en tàndem amb la gerència, un esquema que el jurat ha considerat clau davant la nova etapa d’expansió de la institució. També aposta per donar un impuls renovat a la creació i conservació de col·leccions. El Museu ja compta amb una excel·lent direcció científica, altament professional, amb la qual el nou director podrà desenvolupar un prometedor treball conjunt i expressament complementari, especialment en l’àrea de recursos genètics.

El concurs per proveir la plaça de la direcció del Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona es va convocar el passat mes de novembre per cobrir la vacant que deixa per jubilació Anna Omedes, que ha estat 37 anys al servei de la institució dels quals 25 ha exercit com a directora. El jurat, en la seva resolució del concurs ha volgut fer una menció a l’enorme compromís de la direcció d’Anna Omedes Regàs, qui ha impulsat de forma perseverant el museu, havent liderat el pla estratègic, la posada en marxa de la seu en el Fòrum, les obres actuals a les seus històriques al Parc de la Ciutadella, així com la creació del consorci entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per arribar a convertir-lo en el futur museu nacional de ciències naturals de Catalunya.