Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Adaptació local

Àrea Científica Línies de recerca Ecologia Evolutiva Adaptació local

Un tema de creixent interès des de fa pocs anys és el paper que la heterogeneïtat de l’hàbitat pugui tenir en la generació d’adaptació local a escales microgeográficas. No obstant això i malgrat el seu interès, encara és escàs el coneixement que es té dels mecanismes directes d’especiació ecològica o de com es tradueix exactament l’adaptació en aïllament reproductiu. la selecció sexual està sent reconeguda cada vegada més com un dels processos que modula l’adaptació local.

Projectes de recerca

 • Adaptació local i selecció sexual: la personalitat, el color del plomatge i el cant de les aus com a models

  Any
  2013
  Responsble
  Joan Carles Senar
  Finançament
  Ministeri d'Economia i Competitivitat CGL2012-38262
  Durada
  4 anys

  Un tema de creixent interès des de fa pocs anys és el paper que la heterogeneïtat de l’hàbitat pugui tenir en la generació d’adaptació local a escales microgeográficas. No obstant això i malgrat del seu interès, encara és escàs el coneixement que es té dels mecanismes directes d’especiació ecològica o de com es tradueix exactament l’adaptació en aïllament reproductiu. la selecció sexual està sent reconeguda cada vegada més com un dels processos que modula l’adaptació local.

  Un dels principals objectius del nostre Projecte és adoptar una perspectiva integradora per incorporar tant les interaccions ecològiques com la selecció sexual en l’anàlisi dels processos d’adaptació local. Ens fixem en quatre sistemes model dels quals prèviament ja hem detectat diferenciació local a escales microgeogràfiques: la mallarenga en hàbitats urbans, el trencapinyes i la llucareta als Pirineus i el papamosques de collar en boscos heterogenis de Budapest.

  Ens fixem en tres característiques model a més de la morfologia: personalitat, coloració del plomatge i vocalitzacions. Aquestes tres característiques individuals sovint interactuen entre elles i poden ser agents tant dels processos d’adaptació local com de selecció sexual.

  Ens proposem diferenciar el paper d’aquestes característiques i dels seus components en l’adaptació local per mitjà de la comparació entre caràcters que probablement estan mediats per factors genètics / dependents de la condició (ex. personalitat, color o freqüència de cant) i caràcters que probablement estan més modulats per una ràpida evolució cultural o que mostren molta flexibilitat (ex. composició del cant).

  INVESTIGADOR PRINCIPAL: Dr. Joan Carles Senar
  NUMERO D’INVESTIGADORS PARTICIPANTS: 6
  JC Senar (MCNB)
  F Uribe (MCNB)
  J Quesada (MCNB)
  T Montalvo (Agecia Salut Publica Barcelona)
  JJ Negre (Estació Biològica Doñana)
  L Garamszegi (Estació Biològica Doñana)