Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Malacologia terrestre

Àrea Científica Línies de recerca Diversitat natural Malacologia terrestre

Des de l’any 2001 s’han desenvolupat diversos estudis faunístics i aplicats a la gestió ambiental de territoris protegits, sovint formant part de projectes interdisciplinaris liderats per la Institució Catalana d’Història Natural (veure llistat final a l’apartat de publicacions).

La ubicació d’aquests projectes en vessants pirenaiques ha donat continuïtat a la recerca desenvolupada durant la dècada dels anys 1920 sota els auspicis del reconegut malacòleg Fritz Haas. Una sèrie de sis volums dedicats a la malacofauna de les valls pirinenques és un testimoni de l’esforçada activitat científica en aquells temps (veure els Treballs del Museu de Ciències Naturals de BarcelonaVolum III – Malacologia). Amb aquesta base comparativa entre èpoques diferents, la recent investigació de la fauna de mol·luscs en medis d’alta muntanya ha propiciat la consideració del gradient altitudinal com un factor de segregació i de selecció d’hàbitat per part de les espècies de mol·luscs presents.

Actualment es dissenyen estudis adreçats a analitzar la relació entre la comunitat de mol·luscs i les condicions del microhàbitat, en particular l’estructura vegetal, en el context de recerca impulsat pel programa d’ecologia evolutiva del Museu.

Projectes de recerca

  • Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya

    Finançament
    Departament de Medi Ambient i Habitatge (2010), Departament de Territori i Sostenibilitat i Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural (2012), Generalitat de Catalunya
    Durada
    2010-2012

    Sota la coordinació de la Institució Catalana d’Història Natural i del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (Universitat de Barcelona) s’han plantejat accions de prospecció massiva en el lloc i el temps, de caràcter interdisciplinari, per incrementar el coneixement naturalista de les àrees menys conegudes segons que consta en el Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya. L’objectiu de l’any 2010 va ser la zona compresa entre les valls de Cardona-Solsona i Calaf-Torà i del 2012 la comarca natural del Moianès.

  • El Cabrerès a ulls d’un naturalista

    Finançament
    Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya
    Durada
    2008-2009

    En col·laboració amb la secció de la Garrotxa de la Institució Catalana d’Història Natural es va plantejar una investigació interdisciplinària (biològica, històrica) sobre els estudis naturalistes desenvolupats prèviament a l’anomenada sub-comarca del Cabrerès. La zona del Cabrerès i la serralada del Collsacabra, a la Garrotxa, van ser visitades l’any 1923 per dos prestigiosos naturalistes, Llongí Navàs i Ascensi Codina, per encàrrec del director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Pius Font i Quer. L’any 1924 aparegué la memòria de l’ “Excursió entomològica al Cabrerès (Girona-Barcelona) del 8 al 18 de Juliol de 1923” sent-ne l’autor Llongí Navàs, S.J., dins la sèrie de Treballs del Museu de Ciències Naturals.
    La sub-comarca del Cabrerès encara conserva tot l’atractiu naturalista de fa quasi un segle. Incrementat ara pel valor de poder comparar l’estat de la natura aleshores i en l’actualitat. Amb l’objectiu d’emular l’excursió de Navàs i Codina en les condicions actuals diverses entitats es coordinen per executar conjuntament una experiència cultural de caràcter científic i de divulgació de valors naturalistes en els nostres dies.

  • Estudi dels sistemes naturals de les Planes de Son i la Mata de valència – Mol·luscs

    Finançament
    Fundació Territori i Paisatge
    Durada
    2006-2007

    Igualment sota la coordinació de la Institució Catalana d’Història Natural es va plantejar una investigació interdisciplinària sobre els sistemes naturals presents a la zona que envolta la instal·lació del centre conegut ara com a MónNatura Pirineus. L’objectiu era crear una infraestructura d’informació de base, sobre la qual establir criteris de gestió responsable de l’àrea estudiada. En particular, respecte la malacofauna, vam establir els objectius bàsics de descriure l’inventari faunístic, la distribució geogràfica de les espècies i la valoració dels organismes potencialment indicadors de qualitat ambiental. A més s’estudià la variabilitat faunística en funció del gradient altitudinal.

  • Malacofauna de la vall d'Alinyà : Inventari faunístic en vistes a la conservació i a la gestió

    Finançament
    Fundació Territori i Paisatge
    Durada
    2001-2003

    Sota la coordinació de la Institució Catalana d’Història Natural es va plantejar una investigació interdisciplinària sobre els sistemes naturals presents a la zona coneguda com a Muntanya d’Alinyà. L’objectiu era crear una infraestructura d’informació de base, sobre la qual establir criteris de gestió responsable de l’àrea estudiada. En particular, respecte la malacofauna, vam establir els objectius de descriure l’inventari faunístic, la distribució geogràfica de les espècies i la valoració dels organismes potencialment indicadors de qualitat ambiental.