La línia de recerca de Bioespeleologia i prospecció de fauna hipogea és d’una llarga tradició institucional i històrica. Fou impulsada per l’il·lustre entomòleg, conservador i posteriorment cirector del Museu de Zoologia de Barcelona, el Dr. Francesc Español i Coll (1907-1999), mestre de multitud de joves entomòlegs i espeleòlegs, línia que actualment continua ben activa. Val a dir que aquest projecte de recol·lecció de llarga trajectòria no hauria estat possible sense la inestimable col·laboració dels membres de l’Associació Catalana de Biospeleologia (BIOSP) i de la Federació Catalana d’Espeleologia (FCE).
La persistent tasca recol·lectora duta a terme durant gairebé un segle ha donat lloc a una col·lecció que supera amb escreix els 100.000 exemplars d’àmbit ibèric i nord-africà, amb representants dels principals grups d’artròpodes (crustacis, aràcnids, miriàpodes, insectes, col·lèmbols, proturs i diplurs).
Actualment, l’estudi de la fauna hipogea ha guanyat una nova dimensió gràcies a la incorporació d’eines moleculars. En un context de canvi global, l’estudi genètic de la fauna cavernícola esdevé imprescindible per avaluar l’estat de conservació d’aquests ambients tan fràgils. Aquest objectiu és possible gràcies a l’estreta col·laboració del Departament d’Artròpodes del Museu amb el grup liderat pel Dr. Miquel Àngel Arnedo a la Universitat de Barcelona (UB), els quals pertanyen, alhora, al grup de recerca ZooSysEvo.
Projectes de recerca
-
SPELEOGENOMICS-2: Iniciativa per generar genomes de referència d’artròpodes cavernícoles
- Any
- 2023
- Finançament
- Institut d'Estudis Catalans
- Durada
- 1 any
SPELEOGENOMICS-2 és un projecte el principal objectiu del qual se centra en l’obtenció de genomes de referència per a sis espècies de la fauna cavernícola (habitants de coves) representatives dels principals llinatges d’artròpodes. El projecte se centrarà en organismes endèmics o majoritàriament circumscrits a l’àrea d’influència del CBP (“Catalan Biogenome Project”). Les espècies cavernícoles presenten trets fenotípics i metabòlics notablement similars a causa de les fortes pressions selectives exercides pel medi subterrani. Aquest nivell d’adaptació, però, les fa vulnerables als canvis ambientals; les coves són hàbitats molt fràgils, amenaçats constantment per la contaminació, els canvis en els usos del sòl, les activitats turístiques o el canvi climàtic. En aquest sentit, els genomes de referència ajudaran a explorar la seva posició filogenètica i aquelles adaptacions genòmiques que faciliten la seva supervivència en entorns extrems, així com la seva història demogràfica i variabilitat genètica, cosa que contribuirà significativament a la seva conservació.
Enllaç web convocatòria IEC: https://www.iec.cat/recerca/convocatories-dajuts-a-la-recerca/
-
Barcoding III: Fauna hipogea dels parcs de la DIBA
- Any
- 2023
- Finançament
- Diputació de Barcelona
- Durada
- 3 anys
L’objectiu principal d’aquest projecte és conèixer l’estat de conservació d’algunes espècies interessants pròpies de l’hàbitat hipogeu o que es troben freqüentment en aquest medi, localitzades dins la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona (DIBA). Per assolir aquest objectiu, es duran a terme recol·leccions d’espècimens per al seu estudi tant a nivell morfològic com molecular (codi de barres genètic).