Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Comunicació Actualitat Notícies del MuseuMuseu de Ciències Naturals de Barcelona Petites històries, grans dones

Petites històries, grans dones

24 febrer 2021

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 de març), 9 museus de Barcelona i l’àrea metropolitana tornen a posar-se d’acord per quarta vegada per oferir el cicle de vídeocontes “Petites històries, grans dones”. Aquesta  iniciativa, adreçada al públic familiar, pretén donar a conèixer a través d’un contacontes teatralitzat la figura d’una dona relacionada amb el patrimoni de cada un dels museus participants. Inicialment es va programar com a activitat presencial però a causa de les mesures adoptades contra la Covid-19 la iniciativa s’ha traslladat  a Youtube.  Els vídeocontes han estat escrits i realitzats pel col·lectiu Tramoia.

Com funciona l’activitat?

 • La duració de cada vídeoconte és d’entre 3 i 5 m. Una narradora explicarà en clau dramatitzada històries vitals i professionals de dones vinculades amb la temàtica de cadascun dels museus.
 • Les 9 peces audiovisuals quedaran disponibles de forma permanent en aquest nou canal de Youtube.

Complementàriament als vídeocontes, aquest cicle convida a petits i grans a  fer visibles les dones que han estat o són un referents per cadascun de nosaltres. A través del hashtag #PetitesHistòriesGransDones es proposa compartir a les xarxes socials dibuixos, vídeos, poemes,… com una manera d’homenatjar a dones rellevants en l’art, la ciència o en qualsevol dels altres àmbits.

Calendari de l’estrena dels vídeocontes “Petites històries, grans dones” al canal de Youtube:

 • Dilluns 8 de març, Museu de Ciències Naturals de Barcelona, dedicat  a Mara Dierssen Sotos (1961), neurobiòloga, investigadora i professora universitària càntabra especialista en síndrome de Down i establerta a Catalunya.
 • Dimarts 9 de març, Museus d’Esplugues de Llobregat, dedicat a Barbaformosa (1947), mestra i ceramista catalana que ha treballat la simetria i l’asimetria en les seves creacions.
 • Dimecres 10 de març, Museu d’Història de Catalunya, dedicat a Gueraula de Codines (1275-1340), guaridora a qui l’església va acusar de cometre bruixeria. Va ser una dona sàvia i valenta, capaç de defensar les seves idees i la seva feina davant l’autoritat per tal d’ajudar als altres. Avui és reconeguda com a precursora de la medicina en una època en la qual les dones tenien vetat tant l’ensenyament com la pràctica de la mateixa.
 • Dijous 11 de març, Museu Nacional d’Art de Catalunya, dedicat a la fotògrafa hongaresa Kati Horna (1912-2000), que va treballar com a foto reportera a la Guerra Civil espanyola.
 • Divendres 12 de març, Museu d’Arqueologia de Catalunya, dedicat a Maria Leakey (1913-1996), va descobrir les petjades més antigues de les que es té registre fins ara d’homínids que van caminar alçats.
 • Dissabte 13  de març, Museu Picasso, dedicat a Jacqueline Picasso (1927-1986), Jacqueline Roque, coneguda com a Jacqueline Picasso, va acompanyar l’artista en la darrera etapa de la seva vida, una etapa consagrada gairebé exclusivament al treball i en la que ella és esposa, companya, confident i musa. Al 1982 va fer donació al Museu Picasso de Barcelona de 41 ceràmiques i una pintura.
 • Diumenge 14 de març, Museu Marítim de Barcelona, dedicat a  Samantha Davies (1974), navegant oceànica compromesa amb la lluita contra les malalties infantils del cor que ha participat en la Vendée Globe 2020 (volta al món a vela en solitari sense escales ni assistència).
 • Dilluns 15 de març, Museu del Disseny, dedicat a Pilar Villuendas (1945), dissenyadora gràfica i  pionera d’un sector en els seus inicis molt masculí.  Destaca com a professional i també com a defensora dels drets i llibertats de les dones i del paper del disseny en projectes socioculturals.
 • Dimarts 16 de març, Fundació Joan Miró, dedicat a Adelita Lobo, gestora cultural, secretària i tresorera de l’ADLAN (Amics de l’Art Nou) i creadora de l’arxiu.

Activitat coorganitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Picasso, el Museu del Disseny de Barcelona, els Museus d’Esplugues de Llobregat, la Fundació Joan Miró i el Museu d’Història de Catalunya.